Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΣΤΟ ΚΑΤΟΠΙ ΧΑΜΕΝΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

No Comments Share:

Στο κατόπι χαμένων λέξεων

kayip-kelimelerin-pesinde_2471_bΕξισλαμισμένοι Αρμένιοι μαθαίνουν την μητρική τους γλώσσα στο Ντιγιαρμπακίρ. Στο φροντιστήριο που άνοιξε ο δήμος Σουρ , σε 2 χρόνια 66 Αρμένιοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν την δική τους γλώσσας.

66 εξισλαμισμένοι Αρμένιοι έμαθαν την μητρική τους γλώσσα από πέρσι που άνοιξε το φροντιστήριο στο Ντιγιαρμπακίρ. Το φροντιστήριο οργανώθηκε από κοινού από τον σύλλογο Kurdi-Der και από το Ίδρυμα Αρμενικής Κοινότητας. Από το φροντιστήριο που οργανώθηκε σε τρίμηνες περιόδους αποφοίτησαν 67 άτομα. Από αυτά τα άτομα μόνο 1 δεν ήταν Αρμένιος.

Η Γκαφούρ Τουρκάι μέλος της ηγεσία του Ιδρύματος της Αρμενικής Εκκλησίας Surp Giragos, ανέφερε πως σχεδόν το σύνολο των μαθητών είναι Αρμένιοι που ανακάλυψαν αργότερα την ταυτότητα τους : ¨ Στα μαθήματα μετείχαν νοικοκυρές, υπάλληλοι, εργάτες, φοιτητές, γιατροί και άλλα επαγγέλματα.

…………

Η Γκαφούρ Τουρκάι δηλώνει πως πήγε στο φροντιστήριο για να μάθει την μητρική της γλώσσα : ¨ Για διάφορους λόγους δεν μπορέσαμε να μάθουμε την γλώσσα μας, αλλά μέσα μας πάντα είχαμε την επιθυμία να την μάθουμε. Θέσαμε το θέμα στον δήμαρχο της Σουρ Αμπντουλλάχ Ντεμιρμπάς και μας απάντησε πως ¨ούτως η άλλως αυτό υπάρχει στο πρόγραμμα μας¨ και δέχτηκε με ευχαρίστηση την πρόταση μας. Η Τουρκάι ανέφερε πως πήγε στο φροντιστήριο μαζί με τα δύο της παιδιά και είπε : ¨ Και τα παιδιά μου αισθάνθηκαν ενθουσιασμό που θα μάθαιναν την μητρική τους γλώσσα. Είμαι Αρμένισσα και δεν μπόρεσα να ζήσω την γλώσσα μου, τα ήθη, τα έθιμα και την κουλτούρα μου. Αυτήν την νοσταλγία καλύπτω τώρα. Υπάρχει μια μεγάλη χαρά και συγκίνηση. Μετά από τρεις γενιές είχα την ευκαιρία να μάθω και αυτό αποτελεί μια μεγάλη ευτυχία ¨.

………….

Ο δήμαρχος Ντεμιρμπάς μιλώντας σχετικά είπε : ¨Καταρχήν πιστεύουμε στην δημοκρατία και δεν περιορίζουμε τα δημοκρατικά μας αιτήματα μόνο στους Κούρδους και την κουρδική γλώσσα. Τα ίδια ζητάμε και για Αρμένιους, Λαζούς, Τσερκέζους, Ασύριους, Άραβες και για τις άλλες ταυτότητες¨. Ο Ντεμιρμπάς λέει πως η εκπαίδευση πρέπει να αποδοθεί στις τοπικές αυτοδιοικήσεις και ότι κατά την επόμενη περίοδο θα ανοίξει φροντιστήρια για τα ασυριακά και τα ντομάνι όπως λέγεται η γλώσσα των Κούρδων τσιγγάνων.

Εφ. Ταράφ 15/11/2013

Previous Article

ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΑΧΤΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Next Article

ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΑΝ ΛΑΘΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟ !

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *