Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΙΣ

No Comments Share:

Εφ. Ζαμάν 7-3-2011

Αυτοί που δεν μπόρεσαν να στεριώσουν στην Κωνσταντινούπολη γυρνάνε στις πατρίδες τους

Ο πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης είναι 13 εκ. 202 χιλιάδες. Οι εγγεγραμμένοι στην συγκεκριμένη επαρχία όμως είναι μόνο 2 εκ. 167 χιλιάδες. Κάθε χρόνο αυξάνει ο αριθμός αυτών που με πολλά όνειρα έρχονται στην Κωνσταντινούπολη. Όμως πριν να περάσει πολύ καιρός, αυτοί που δεν βρίσκουν στην μεγάλη πόλη αυτό που ήλπιζαν ξεκινάνε να γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους.

Ο καταγόμενος από την Αντάκια του νομού Χατάι Αχμέτ Γαγί(29) και η σύζυγος του Τούγμπα (24) είχαν έρθει στην Κωνσταντινούπολη το 2005. Το ζευγάρι εγκαταστάθηκε πρώτα στην περιοχή Ικίτελί, και άρχισε να δουλεύει στην κλωστοϋφαντουργία με μισθό 350 λίρες τον μήνα. Καθώς δεν τα έβγαζε πέρα, άρχισε να δουλεύει στην υποδηματοποιία, και μετά καθώς δεν πέτυχε, προσπάθησε και δούλεψε ως σεκιούριτι. Ο Γαγί χτυπημένος από τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στην Κωνσταντινούπολη, τώρα πλέον ετοιμάζεται να γυρίσει πίσω στο Χατάι. Την ώρα που η Τουγμπά Γαγί περιμένει το φορτηγό για τα πράματα, εκφράζει τα συναισθήματα της λέγοντας : Είναι ωραίο να είμαστε δίπλα στις οικογένειες μας. Εκεί δεν θα πληρώνουμε ενοίκιο, αλλά την δόση για το σπίτι μας. Είμαστε ευτυχισμένοι που πάμε.

¨Μας ρήμαξε ο αγώνας για να τα βγάλουμε πέρα¨

Λίγο διαφορετική είναι η ιστορία του Αφγανού Αμανουλάχ Σονμέζ και της οικογένειας του. Πριν από 10 χρόνια λόγω του πολέμου έφυγαν από το Αφγανιστάν και ήρθαν στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκαν πρώτα στο Χατάι και μετά στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αμανουλάχ Σονμέζ που ζει μαζί με την γυναίκα του και τα 6 τους παιδιά σε ένα πρόχειρο σπίτι με στέγη από μουσαμά στην περιοχή Ζεϊτίνμπουρνού, δοκίμασε κάθε είδους δουλειά. Ο Σονμέζ στο τέλος πήρε την απόφαση να πάει δίπλα στον αδερφό του στο Άκσαράι. Δηλώνει : ¨Φύγαμε από τον πόλεμο. Εδώ όμως τα βάσανα για να βγάλουμε τα προς το ζην, μας ρήμαξαν. Τα παιδιά είναι λυπημένα καθώς θα αποχωριστούνε τους φίλους τους. Εδώ πληρώνουμε 350 λίρες ενοίκιο. Λογαριασμοί, έξοδα για το σχολείο, πλέον δεν τα βγάζουμε πέρα.¨

Η Διεύθυνση μεταφοράς Απόρων του Δήμου Κωνσταντινούπολης κάθε χρόνο βοηθάει χιλιάδες ανθρώπους να γυρίσουν στις πατρίδες τους. Παρέχει βοήθεια και σε αυτούς που θέλουν να γυρίσουν και δεν μπορούνε να αγοράσουν εισιτήριο. Για αυτούς που θέλουν να γυρίσουν πίσω με τα πράματα τους, βάζει και φορτηγό. Η συγκεκριμένη Διεύθυνση ιδρύθηκε το 1996, και από τότε διασφάλισε την μεταφορά 52.843 πολιτών στις πατρίδες τους. Για αυτές τις εργασίες δαπανήθηκαν 5 εκ. 368 χιλιάδες λίρες. Στα έτη 1996-2010 έστειλε 5.224 οικογένειες πίσω στις πατρίδες τους. Για 37.191 άτομα αγόρασε εισιτήρια.

Previous Article

ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

Next Article

O ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *