Εφ. Χουριέτ 11-12-2010
Ο Καρλ Λάγκερφελντ για πολλούς λόγους είναι για μένα ένας ιδιαίτερος άνθρωπος. Τρία χρόνια πριν σε μια επίδειξη της Σανέλ, για να μπορέσω να τον πλησιάσω 40 τούμπες έκανα και πάλι δεν τα κατάφερα. Αφού με χτύπησαν τρεις τηλεοπτικές κάμερες στο κεφάλι, πέτυχα να βρεθώ στο ίδιο φωτογραφικό καρέ μαζί του. Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω, αλλά την περασμένη εβδομάδα για να μπορέσω να κάνω ένα ρεπορτάζ με τον βασιλιά Καρλ πήγα στο Παρίσι. Το όνομα της φθινοπωρινής κολεξιόν της Σανέλ ήταν ¨Παρίσι-Βυζάντιο¨. Ο Καρλ Λάγκερφελντ εμπνεύστηκε από το Βυζάντιο. Λέει όμως πως το θέμα του δεν έχει σχέση με την Κωνσταντινούπολη : Η Κωνσταντινούπολη δεν αποτελεί ιστορία, όπως το Βυζάντιο. Δεν είναι σύμβολο του χτες, αλλά του σήμερα. Μπορεί την επόμενη σεζόν να μπορέσω να κάνω μια άλλη κολεξιόν για την Κωνσταντινούπολη.
Γιατί η ονομασία αυτής της κολεξιόν δεν είναι Ινστάνμπουλ, αλλά Βυζάντιο ;
Διότι δεν υπάρχει σχέση της Κωνσταντινούπολης με το Βυζάντιο. Η Κωνσταντινούπολη δεν ανήκε στο Βυζάντιο. Η Κωνσταντινούπολη ήταν μια πόλη μιας άλλης αυτοκρατορίας, της Οθωμανικής. Το Βυζάντιο ήταν μια άλλη αυτοκρατορία. Μπορεί την επόμενη σεζόν να μπορέσω να κάνω μια άλλη κολεξιόν για την Κωνσταντινούπολη. Και αυτή η κολεξιόν μπορεί να περιλαμβάνει και αντικέιμενα από το Σαράι στο Τόπκαπί που ανήκει εξολοκλήρου στους Οθωμανούς. Εκείνη η κολεξιόν φυσικά δεν θα έχει καμία σχέση με το Βυζάντιο. Σε αυτήν όμως η έμπνευση μου προέρχεται μόνο από το Βυζάντιο.
Μα πως εσείς στα καλά καθούμενα εμπνευστήκατε από το Βυζάντιο ;
Διότι από την ιστορία του Βυζαντίου, πολύ λίγα έχουν μείνει πίσω. Το Βυζάντιο βρισκόταν ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς. Οι άνθρωποι πολύ λίγα ξέρουν γύρω από την ιστορία του Βυζαντίου. Και κάτι άλλο που αγαπώ γύρω από το Βυζάντιο, είναι η αυτοκρατόρισσα Θεοδώρα. Είμαι θαυμαστής της. Ήταν μια πολύ αποτελεσματική αυτοκρατόρισσα
Η Κωνσταντινούπολη τι σας κάνει να σκέπτεστε ;
Για μένα δεν είναι ιστορία, καθρεφτίζει το σήμερα. Η Κωνσταντινούπολη συμβολίζει το σήμερα. Ακόμα ζει, βράζει, σίγουρα δεν είναι νεκρός πολιτισμός. Όταν πάτε στην Κωνσταντινούπολη αισθάνεστε πολύ έντονα την επίδραση του 19ου αιώνα. Όταν κοιτάτε τα παλάτια, τα έπιπλα και τους μεγάλους πολυέλαιους, αντιλαμβάνεστε τον πλούτο του 19ου αιώνα. Εκεί αισθάνεστε την ενότητα του πολιτισμού της ανατολής με αυτόν της Ευρώπης. Αυτό είναι κάτι που το βλέπεις πολύ σπάνια σε όλο τον κόσμο.
Ποια είναι τα κοινά σημεία Παρισιού και Κωνσταντινούπολης κατά την γνώμη σας ;
Η Σανέλ κατά καιρούς εμπνέεται από διαφορετικούς πολιτισμούς. Το ξέρετε ότι όταν η Κοκό Σανέλ το 1920 έβγαλε την πρώτη κολεξιόν κοσμημάτων είχε εμπνευστεί από το Βυζάντιο ; Έτσι και εγώ σκέφτηκα, αν υπήρχε σήμερα το Βυζάντιο πως θα ήταν. Υπάρχει και ένα ακόμη κοινό στοιχείο της Σανέλ με το Βυζάντιο : Η Κοκό Σανέλ ανέβηκε από τα καμπαρέ έως ότου έγινε αυτοκρατόρισσα της μόδας. Και στο Βυζάντιο υπήρχε σαν κι αυτήν μια πολύ ισχυρή αυτοκρατόρισσα. Και οι δύο τους είναι απόδειξη του πόσο πετυχημένες και ισχυρές μπορούν να γίνουν οι γυναίκες. Και οι γυναίκες στο Βυζάντιο δεν ήταν τόσο ισχυρές.
Σχόλιο : Προσέξτε την ενόχληση της δημοσιογράφου για την ονομασία της κολεξιόν. Το άγχος του κλέφτη…