Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΠΑΙΔΙΑ – ΕΡΓΑΤΕΣ

No Comments Share:

Παιδιά από την Συρία εργάζονται στην Τουρκία ως εργάτες

image
Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Γκάρντιαν στην Τουρκία, έγραψε άρθρο σχετικά με ιστορίες παιδιών από τη Συρία που τα βάζουν να εργάζονται στην Τουρκία. Σύμφωνα με την εικόνα που εμφανίζεται, τα νούμερα σχετικά με την παιδική εργασία καθημερινά αυξάνονται.

Σύμφωνα με το κείμενο της Γκάρντιαν απο τους 1 περίπου εκ. Σύριους πρόσφυγες που ζούνε στην Τουρκία, οι μισοί περίπου είναι παιδιά. Απο τα παιδιά που ζούνε σε στρατόπεδα προσφύγων περίπου το 60% είναι γραμμένα σε σχολεία, ενώ απο αυτά που μένουν εκτός στρατοπέδων το 73% δεν πάει στο σχολείο. Στο κείμενο που φέρει την υπογραφή της Κονστάνζ Λετς – ανταποκρίτριας της εφημερίδας στην Τουρκία, γίνεται αναφορά στην κατάσταση των παιδιών από τη Συρία που μένουν και εργάζονται στην Τουρκία και περιγράφεται η ιστορία του επτάχρονου Χαμζά που μαζι με την οικογένεια του έφυγε από το Χαλέπι προς την Τουρκία και τώρα για να στηρίξει την οικογένεια του, δουλεύει έξι μέρες την εβδομάδα σε φούρνο, με ωράριο που φτάνει τις 12 ώρες την μέρα.

Τον αριθμό των παιδιών από τη Συρία που εργάζονται, αυξάνει και το γεγονός πως στα στρατόπεδα προσφύγων δεν υπάρχει σχολείο. Τα σχολεία έχουν πολλά παιδιά και τα ιδιωτικά είναι ακριβά. Για αυτό τον λόγο πολλά παιδιά δεν συνεχίζουν την εκπαίδευση τους. Παρά το ότι η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών εργατών είναι αγόρια, αυξάνεται συνέχεια και ο αριθμός των κοριτσιών που εργάζονται σε διάφορα μαγαζιά, στα σπίτια ή και στους δρόμους. Στο Γκαζιάντεπ ο ακτιβιστής Μουχάναντ Αλ Ναντέρ αναφέρει πως αυτο το αδιέξοδο ωθεί τους γονείς σε αυτό το αδίκημα. Οι οικογένειες κρύβουν το ότι δουλεύουν τα παιδία τους διότι ανησυχούν πως αν μαθευτεί θα μειωθεί η βοήθεια που έρχεται από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Χακάν Ατζάρ-καθηγητής του πανεπιστημίου Κοτζάελι στην δήλωση του ασκεί κριτική λέγοντας πως οι αρμόδιοι δεν παίρνουν μέτρα αποτροπής της εκμετάλλευσης των παιδιών και προσθέτει : “Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας να ελέγχει. Ούτε υπάρχουν σαφείς νομικές διαδικασίες σχετικά με την εκμετάλλευση των παιδιών. Οι επιχειρήσεις που απασχολούν παιδιά τιμωρούνται με ελάχιστες ποινές” .
………
Haber.sol.org 2/9/2014

Previous Article

ΚΡΑΤΟΣ – ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Next Article

¨ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΓΚΙΑΟΥΡΗΔΩΝ¨!

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *