Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΧΡΑΝΤ ΝΤΙΝΚ

No Comments Share:

Εφ. Χουριέτ  14-1-2011

O Τουντζέλ είχε πει πως ¨Ο Ντινκ θα σκοτωθεί μπροστά στην εφημερίδα Άγος¨.

H αστυνομία της Τραπεζούντας σε έγγραφο του 2006 προς τον Κλάδο Πληροφοριών της Κωνσταντινούπολης, έγγραφε πως ¨Ο Γιασίν Χαγιάλ θα διαπράξει κάτι σε βάρος του Χραντ Ντινκ που θα προκαλέσει ντόρο¨. Ο Ερχάν Τουντζέλ στους επιθεωρητές κατέθεσε πως ¨Εγώ δεν έδωσα τέτοια πληροφορία σαν κι αυτήν που στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Εγώ τους είπα πως ο Γιασίν Χαγιάλ θα πάει μπροστά στην εφημερίδα Άγος και θα πυροβολήσει τον Χραντ Ντινκ στο κεφάλι. ¨

Συζητήσεις θα προκαλέσουν οι πληροφορίες και τα έγγραφα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του ανταποκριτή της εφημερίδας Μιλλιέτ Νεντίμ Σενέρ με τίτλο ¨Κόκκινη Παρασκευή- Ποιος έσπασε τη γραφίδα του Χραντ Ντινκ¨ που πραγματεύεται το θέμα της δολοφονίας του Χραντ Ντινκ πριν από 4 χρόνια.

Στο βιβλίο αυτό που είναι το δεύτερο του Νεντίμ Σενέρ σχετικά με την δολοφονία του Ντινκ, δημοσιεύονται και γράμματα που του έστειλε μέσα από την φυλακή ο Ερχάν Τουντζέλ-στέλεχος της Διεύθυνσης Πληροφοριών της αστυνομίας Τραπεζούντας, που δικάζεται ως υποκινητής της δολοφονίας.

Στα γράμματα περιλαμβάνονται και οι απαντήσεις στα ερωτήματα που του είχε αποστείλει με φαξ ο Νεντίμ Σενέρ.

Ο Νεντίμ Σενέρ στο βιβλίο του περιγράφει το προφίλ του Τουντζέλ ως χαφιέ της αστυνομίας και περιγράφει ως εξής την ¨αλληλογραφία¨.

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ

¨Κατά την 14η μέρα της δίκης για την δολοφονία του Χραντ Ντινκ στις 26-10-2010, την ώρα που έφερναν στην αίθουσα τους κατηγορούμενους, ο Ερχάν Τουντζέλ που δικαζόταν ως υποκινητής, με κοίταξε και προσπαθούσε με το χέρι του να μου εξηγήσει κάτι.

Προχώρησα προς την κατεύθυνση όπου καθόταν οι κατηγορούμενοι, και άκουσα τον Τουντζέλ να μου λέει πως ¨Θα σας γράψω ένα γράμμα¨. Μια δύο φορές ακόμη με το χέρι του μου έκανε το ίδιο σήμα. Του είπα ¨περιμένω¨. Στη πραγματικότητα, δεν περίμενα να γράψει. Όμως λίγες μέρες αργότερα ο αδερφός του με πήρε τηλέφωνο από την πατρίδα του το Ελάζιγκ. Όταν μου είπε πως ο Ερχάν Τουντζέλ πρώτα θα μου έστελνε φαξ και αργότερα θα μου έστελνε μακροσκελές γράμμα, αντιλήφθηκα πως σοβαρολογούσε. Ο Τουντζέλ είχε καταθέσει σελίδες ολόκληρες στην αστυνομία, στους εισαγγελείς, στους δικαστές των δικαστηρίων και στους επιθεωρητές στις φυλακές. Όμως για κάποιο λόγο δεν μου έδινε την εντύπωση πως τα είχε περιγράψει όλα.

Στις 5 Νοεμβρίου 2010 έγγραφο μιας σελίδας που ήρθε στο φαξ της εφημερίδας Μιλλιέτ, από την φυλακή τύπου F της Ραιδεστού, είχε πάνω τη σφραγίδα ¨ελέγχθηκε¨.

ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΕΡΧΑΝ ΤΟΥΝΤΖΕΛ

Ο Νεντίμ Σενέρ συνεχίζει περιγράφοντας ποιος είναι ο αστυνομικός-χαφιές Ερχάν Τουντζέλ : ¨ Ο καταγόμενος από Ελάζιγκ Ερχάν Τουντζέλ σπούδαζε οικονομικά στο πανεπιστήμιο της Τραπεζούντας. Φοιτητής ήταν, αλλά είχε και μια πιο σημαντική δουλειά : πράκτορας του Κλάδου πληροφοριών της Αστυνομίας Τραπεζούντας, ή με τεχνική ορολογία ήταν ¨βοηθητικό στέλεχος συλλογής πληροφοριών(YİE).¨.

Είχε παίξει ρόλο στην ίδρυση της εστίας Αλπερέν που συνδεόταν με το κόμμα της Μεγάλης Ενότητας (BBP). Στους κύκλους του BBP ήταν τόσο κοντά, που είχε μπει στην ίδια φωτογραφία με τον πρόεδρο του κόμματος ΒΒΡ Μουχσίν Γιαζιντζίογλου, όταν αυτός είχε έρθει στην Τραπεζούντα. Ο Τουντζέλ σπούδαζε οικονομικά, αλλά το μυαλό του ήταν να γίνει στέλεχος-πληροφοριοδότης.

Ο Γιασίν Χαγιάλ που ήταν εκ των υποκινητών της δολοφονίας του Χραντ Ντινκ, ήταν αυτός που το 2004 είχε πετάξει βόμβα το 2004 στα McDonald’s της Τραπεζούντας. Κανονικά έπρεπε να δικαστεί ως κατηγορούμενος για την τοποθέτηση βόμβας. Όμως η αστυνομία της Τραπεζούντας αφαίρεσε το όνομα του από τον φάκελο της υπόθεσης, και ενώ τον συνέλαβε στις 31-10-2004 και τον έστειλε φυλακή, δύο εβδομάδες μετά στις 17-11-2004, τον έχρισε ¨βοηθητικό στέλεχος συλλογής πληροφοριών(YİE).¨.

Ο Τουντζέλ στα έτη που πήγαινε στο λύκειο, πηγαινοερχόταν στην εστία Nizam-ı Alem. Δούλεψε και στην προεκλογική εκστρατεία του γνωστού από την υπόθεση Σουσουρλούκ, Μεχμέτ Αγάρ.

ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΠΗΓΑΝ ΤΟΝ ΤΟΥΝΖΕΛ ΣΤΗΝ ΖΙΓΚΑΝΑ

Ο ανταποκριτής μας Σενέρ, αποκαλύπτοντας την ταυτότητα του Τουντζέλ περιγράφει το πώς είχε αναφέρει για πρώτη φορά πως ¨Ο Ντινκ θα πυροβοληθεί¨ : Ο Τουντζέλ το 2001 είχε περάσει στο οικονομικό τμήμα του KTÜ. Το 2003 του προτάθηκε η προεδρία στην εστία Αλπερέν της Τραπεζούντας. Μέλος δεν ήταν, αλλά στους κύκλους της εστίας (Σημ μεταφρ.-γκρίζων λύκων) τον ανέφεραν ως ¨αρχηγό¨. Ο Γιασίν Χαγιάλ αναφέρει πως στην αστυνομία της Τραπεζούντας υπήρχαν συμπολίτες του Τουντζέλ, καταγόμενοι από το Ελάζιγκ. Ο Τουντζέλ του για την ενασχόληση του ως πράκτορα λέει πως ¨Δεν μου έγινε πρόταση να γίνω στέλεχος πληροφοριών, πάρθηκε ένα είδος απόφασης¨ και λέει πως σε γράμμα που είχε στείλει ο φίλος του Τουντζαί Ουζουντάλ στην εισαγγελία ανέφερε πως οι αστυνομικοί είχαν πάει τον Τουντζέλ στην πόλη Ζιγκάνα και εκεί τον έβαλαν να φωνάζει ¨Ο Χραντ θα πυροβοληθεί, ο Χραντ θα πυροβοληθεί¨.

…………………………

…………………………..

Ο Νεντίμ Σενέρ περιγράφει :

¨Όλοι ήξεραν ότι ο Χραντ Ντινκ θα δολοφονηθεί : ο Τομέας Πληροφοριών της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Τομέας Πληροφοριών Τραπεζούντας, η Εθνική Υπηρεσία πληροφοριών, η Στρατοχωροφυλακή, δηλαδή όλοι οι φορείς Ασφάλειας…

Οι απειλές προς τον Ντινκ, γινόταν μπροστά στα μάτια της αστυνομίας και του τύπου. Ερχόταν μπροστά στην εφημερίδα και φώναζαν συνθήματα όπως ¨Ή αγάπα ή φύγε¨, ¨Καταραμένος ο ΑΣΑΛΑ¨ και ¨Μπορούμε μια βραδιά ξαφνικά να έρθουμε¨.

Όλα γινόταν μπροστά στα μάτια του τύπου, αλλά ούτε είδηση δεν γινόταν. Ο Σαντιάγκο Νασάρ είχε μάθει την τελευταία στιγμή πως θα δολοφονηθεί, αλλά δεν το είχε πάρει σοβαρά. Ο δε Χραντ Ντινκ ήξερε το μέγεθος του κινδύνου και ήξερε πως θα δολοφονηθεί ¨

…………………………

Σχόλιο : Η φωτογραφία δείχνει τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας Ογούν Σαμάστ λίγη ώρα μετά την σύλληψη του. Περιχαρείς και υπερήφανοι που τον γνώρισαν οι αστυνομικοί ποζάρουν μαζί του μπροστά στην τουρκική σημαία !!!!

Previous Article

ΠΕΡΙ ΑΡΧΙΜΟΥΦΤΗΔΩΝ

Next Article

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *