Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΓΑΜΟΙ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

No Comments Share:

Παντρεύονται σε εποχή που θα έπρεπε να παίζουν

Με βάση την αναφορά του Οργανισμού Διεθνών Στρατηγικών Ερευνών (USAK) τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδιών-νύφες συναντώνται σε χώρες της Δυτικής-Ανατολικής και Μέσης Αφρικής και στην Νότια Ασία. Η Τουρκία στο ποσοστό των πρόωρων γάμων είναι στην δεύτερη θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με ποσοστό 14%, μετά το 17% της Γεωργίας.

……………

Στην αναφορά τα αποτελέσματα της οποίας ανακοίνωσε η ερευνήτρια Ελβάν Αϊντεμίρ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής : ¨Παρά το ότι δεν είναι δυνατόν να φτάσουμε σε σίγουρα νούμερα στις αναπτυσσόμενες χώρες κάθε χρόνο 10-12 εκ. κορίτσια παντρεύονται πρόωρα, ενώ στην Τουρκία μία στις τρεις γυναίκες την παντρεύουν πρόωρα ενώ είναι ακόμη κορίτσι.¨

……………..

¨Μερικοί από τους γάμους είναι εμπορικές πράξεις¨

Στην αναφορά καταγράφεται πως στην Τουρκία ενώ το ποσοστό των αντρών που παντρεύονται σε ηλικία κάτω των 18 είναι 6,9%, το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες είναι 31,7%. Το ποσοστό αυτών των γάμων είναι στις μεν πόλεις 16,9%, ενώ στην εξοχή φτάνει το 24,6%. Στην αναφορά τονίζεται πως με βάση τα στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας ο αριθμός των παντρεμένων παιδιών –κοριτσιών είναι 14 φορές μεγαλύτερος από αυτόν των αγοριών. Τονίζεται επίσης πως οι μισοί από τους γάμους ατόμων κάτω των 18 γίνονται από άτομα που δεν ξέρουν γραφή και ανάγνωση, ενώ το 31,7% γίνονται από παιδιά που ξέρουν μεν γραφή και ανάγνωση αλλά δεν πήγαν ποτέ σχολείο. Στα γενικά σχόλια της αναφοράς περιέχονται τα εξής : ¨οι γάμοι παιδιών είναι ένα παγκόσμιο θέμα που παρουσιάζεται παντού. Και ενώ αυτοί οι γάμοι κάπου αφορούνε παντριά κοριτσιών με άτομο που είναι 4-5 χρόνια μεγαλύτερο, σε άλλες περιπτώσεις ο σύζυγος μπορεί να είναι ένας νέος άντρας, ένας μεσόκοπος χήρος ή ακόμη και κάποιος που επειδή βίασε το κορίτσι απέκτησε και το δικαίωμα να την κάνει σύζυγο του. Κάποιοι γάμοι γίνονται μόνο στην βάση του εμπορικού πάρε-δώσε. Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες δίνεται ως νύφη ένα κορίτσι 10 χρονών για να σβήσει το χρέος ή για να τελειώσει η βεντέτα αίματος.

Εφ. Μπιργκιούν 21-11-2011


Previous Article

¨ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ Η ΘΑΝΑΤΟΣ¨

Next Article

ΝΑΡΚΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *