Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΜΝΗΜΟΝΕΥΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

No Comments Share:

Ραντικάλ 7-4-2011

Μνημονεύθηκαν οι δολοφονηθέντες δημοσιογράφοι

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Δημοσιογράφων Τουρκίας (TGC) Τουργκάι Ολτσάιτο δήλωσε πως «Από την μια μεριά οι πιέσεις και από την άλλη η έλλειψη ελευθερίας έκφρασης έφεραν τους δημοσιογράφους στην σημερινή κατάσταση¨.

Μνημονεύτηκε με τελετή στον τάφο του, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας ¨Σερμπέστι¨ Χασάν Φεχμί, ο πρώτος στην ιστορία δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε, στις 6 Απριλίου 1909. Ο Ολτσάιτο στην ομιλία που έκανε κατά την τελετή, είπε πως μέχρι σήμερα πολλοί δημοσιογράφοι και δολοφονήθηκαν και δούλεψαν υπό καθεστώς πιέσεων, απειλών και γενικά πολύ δύσκολων συνθηκών.

Ο Ολτσάιτο ανέφερε πως σήμερα στην Τουρκία υπάρχουν πάνω από 2000 μηνύσεις σε βάρος δημοσιογράφων, ενώ 68 δημοσιογράφοι βρίσκονται στις φυλακές είτε ως φυλακισμένοι είτε ως κρατούμενοι. Ο Ολτσάιτο ανέφερε πως η Τουρκία δεν πέρασε καν δίπλα από την δημοκρατία και είπε : ¨ Βιώνεται μια δημοσιογραφική περίοδος στην χώρα που δεν μπορούνε να υποβληθούνε ερωτήματα στον πρωθυπουργό. Δολοφονηθέντες δημοσιογράφοι δεν είναι μόνο αυτοί που ξέρουμε, στα νοτιοανατολικά και στα ανατολικά της χώρας πολλοί φίλοι μας εξαφανίστηκαν. Όταν θα έχουμε μαζέψει αρκετό υλικό, οι επισκέπτες του μουσείου μας θα ενημερώνονται για αυτούς τους δημοσιογράφους. Ο Ολτσάιτο ανέφερε πως εκτός από τους 89 δημοσιογράφους δικάστηκαν 216 συγγραφείς και σκιτσογράφοι, και πως είναι ανάγκη πλέον η Τουρκία να σβήσει αυτήν τη ντροπή.

ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 6 Απριλίου επ΄ευκαιρία της 6ης Απριλίου-μέρας των δολοφονημένων δημοσιογράφων, οργανώθηκε στο μουσείο τύπου πάνελ με τίτλο ¨Δημοσιογραφία υπό πίεση¨.

…………….

Ο Ολτσάιτο δήλωσε : Στις μέρες μας υπάρχουν 4 χιλιάδες περίπου φάκελοι για τους δημοσιογράφους στις εισαγγελίες. Όταν τα λέμε αυτά στους αρμόδιους μας απαντάνε πως «Ο τύπος είναι ελεύθερος στην Τουρκία. Υπάρχουν πολλές εφημερίδες και πολλά τηλεοπτικά κανάλια. Ο τύπος είναι ελεύθερος, ο καθένας γράφει και σκιτσάρει», όμως στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ελευθερία τύπου είναι η σωστή και αμερόληπτη ενημέρωση του κόσμου. Το κατά πόσο μπορεί να ενημερωθεί ο κόσμος στην Τουρκία είναι κάτι συζητήσιμο. Στη πραγματικότητα δεν είναι κάτι που θέλει και πολύ συζήτηση.

………………

Η Οζγκέ Μουμτζού κόρη του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Ουγούρ Μουμτζού και μέλος του ΔΣ. του ομώνυμου ιδρύματος, ανέφερε πως στην Τουρκία έχουν δολοφονηθεί πολλοί δημοσιογράφοι και διανοούμενοι, και πως αυτό αποτελεί μια σημαντική πραγματικότητα για της Τουρκίας.

Η Μουμτζού ισχυρίστηκε πως στην Τουρκία αυτοί που γράφουν ή ερευνούν κάτι, φοβούνται πως μπορεί να τους συμβεί κάτι.

………………

Previous Article

NAI ΣΤΗΝ ΒΙΖΑ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Next Article

¨ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ¨

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *