Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

No Comments Share:

Να οι άνθρωποι της πατρίδας μου

030120151511276914733

Η Εταιρία Ερευνών και Συμβουλών Ίψος κάθε δύο χρόνια κάνει μια έρευνα με τίτλο ¨Οδηγός Κατανόησης Τουρκίας¨. Να λοιπόν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας που έκανε. Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πόστα με τον τίτλο ¨Να ο άνθρωπος της πατρίδας μου¨ μετείχαν 15.953 άτομα ηλικίας από 14 και πάνω. Από τους μετέχοντες το 49,2% ήταν άντρες και το 50,&% γυναίκες.

ΥΨΗΛΟ ΤΟΝ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ
Εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας ήταν οι απαντήσεις που δόθηκαν σχετικά με το άρθρο-λογοκρισία στο διαδίκτυο- που δίνει την δικαιοδοσία στο Υπουργείο Επικοινωνιών δίχως δικαστική απόφαση να ¨κλείνει¨ ιστοσελίδες, νόμος που ¨επεστράφη¨ από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Εκ των μετεχόντων στην έρευνα το 61% λένε πως θα πρέπει να μπορούν να κλείνονται ιστοσελίδες του διαδικτύου και το 60% λέει πως θα πρέπει να εφαρμόζεται λογοκρισία στα ΜΜΕ.

ΣΤΟ 84% ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ¨ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ¨

Απαντήσεις και ποσοστά που δίνουν ένα προφίλ των πολιτών έχουν ως εξής :

Στο 84% είναι το ποσοστό αυτών που λένε πως ¨Αυτό που αγαπώ περισσότερο είναι να βλέπω τηλεόραση¨, στο 65% είναι αυτοί που δηλώνουν πως ¨πιο πολύ από όλα βλέπω ειδήσεις¨ και στο 41% αυτοί που λένε πως ¨μου αρέσουν πολύ οι εκπομπές με διαγωνισμό¨.

Το 77% των γυναικών είπαν πως περισσότερο βλέπουν στην τηλεόραση εγχώριες παραγωγές, ενώ το 40% είπε πως στην τηλεόραση βλέπω ¨ότι βγει μπροστά μου¨.

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ¨Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΣΤΟΥΚΙΖΕΤΑΙ¨

Στην ερώτηση αν η άδεια του άντρα αποτελεί όρο για την εργασία της γυναίκας, ¨Ναι¨ απάντησαν το 69% των αντρών και το 57% των γυναικών
Στην ερώτηση αν πρέπει όταν χρειάζεται να χαστουκίζεται η γυναίκα, ¨Ναι¨ απάντησαν το 20% των αντρών και το 18% των γυναικών.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Η ΜΑΝΤΙΛΑ
Ένα από τα θέματα που ρωτήθηκαν στην έρευνα ήταν και το θέμα της μαντίλας των γυναικών-στοιχείο σημαντικό στην πολιτική της Τουρκίας.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 70% πιστεύουν πως στα πανεπιστήμια μπορεί να φοριέται η μαντίλα και το 57% πιστεύει πως οι υπάλληλοι μπορούν να καλύπτουν το κεφάλι τους.

Το ποσοστό αυτών που δηλώνουν πως  ¨εκπληρώνω τα θρησκευτικά μου καθήκοντα¨ είναι  στο  71%, το ποσοστό των γυναικών που καλύπτουν το κεφάλι τους ακόμη και στο σπίτι είναι στο 37% , ενώ το ποσοστό αυτών που λένε πως ¨καλύπτω το κεφάλι μου όταν βγαίνω έξω¨ είναι στο 60%.  Το 46% των αντρών ανέφεραν πως θεωρούν σημαντικό η σύζυγος τους να καλύπτει το κεφάλι της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΣΙΝΕΜΑ

Βλέποντας τα πεδία ενδιαφέροντος των μετεχόντων στην έρευνα, φαίνονται να είναι πολύ περιορισμένα.
24% δεν έχουν ακούσει ποτέ τους μουσική, 45% δεν έχουν διαβάσει κανένα βιβλίο, 29% δεν έχει ακούσει ράδιο και 29% δεν έχει διαβάσει ποτέ εφημερίδα.

Πολύ χαμηλό είναι το ποσοστό χρήσης του διαδικτύου. 68% δηλώνει πως ¨Δεν σερφάρω καθόλου στο διαδίκτυο¨. Το 96% των μετεχόντων δεν έχει πάει ποτέ σε όπερα ή μπαλέτο και το 73% δεν έχει πάει ποτέ σε συναυλία. Από τους μετέχοντες το 80% δεν έχει πάει ποτέ θέατρο και το 56% δεν έχει πάει ποτέ σινεμά.

Τ0 45% λέει πως δεν έχει πάει ποτέ διακοπές ούτε εντός χώρας ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το εξωτερικό είναι 94%.

……………

DHA  3/1/2015

Previous Article

ΤΑ …ΓΝΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

Next Article

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΜΟΥΦΤΗ ΜΕΤΕ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *