Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

TO ETOIMAZEI TO ΘΕΜΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ….

No Comments Share:

Σε εφαρμογή η οδηγία για μεστζίτ (μικρά τζαμιά) στα σχολεία

Η εκπαιδευτική κοινότητα μετά από την ελευθερία στα ρούχα, άρχισε τώρα να συζητά το θέμα της ίδρυσης μεστζίτ στα σχολεία. Υποστηρίζεται πως με την 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση αυξάνεται το ηλικιακό όριο των μαθητών, και ότι δεν μπορεί να τους αφαιρεθεί το δικαίωμα να κάνουν το ναμάζι τους, ενώ μια άλλη μερίδα υποστηρίζει ότι αυτό θα αποτελούσε παραβίαση του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους. Το υπουργείο παρά την υποχρεωτικότητα ύπαρξης μεστζίτ για τα 710 θρησκευτικά λύκεια και τα 730 θρησκευτικά γυμνάσια, φέρεται να διστάζει στην αντιμετώπιση των αιτημάτων που υπάρχουν για ίδρυση μεστζίτ και σε άλλα σχολεία, λόγω της ευαισθησίας που υπάρχει.

Και όμως αποκαλύφθηκε πως με την οδηγία του υπουργείου Εθνικής Παιδείας που ισχύει εδώ και 35 χρόνια, είναι ελεύθερη η ίδρυση μεστζίτ και η τέλεση ναμαζιού στα σχολεία. Σύμφωνα με την οδηγία που βγήκε το 1977 με πρωθυπουργό τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και υπουργό Εθνικής Παιδείας τον Ναχίτ Μεντεσέ, η ίδρυση μεστζίτ και η τέλεση προσευχής στα σχολεία είναι ελεύθερη. Μάλιστα έχει δοθεί και οδηγία να παρέχεται διευκόλυνση στους μαθητές που επιθυμούν να κάνουν το ναμάζι τους. Την οδηγία αυτή που έχει στα χέρια της το Habertürk, αποκαλύφθηκε πως την αγνοούνε ακόμη και αξιωματούχοι του υπουργείου

Η οδηγία αυτή που ίσχυσε από το 1977, εισήχθη όπως ήταν και στο σύνταγμα του 1982, και συνέχισε έτσι την παρουσία της μέχρι σήμερα. Και όσο και αν κανείς δεν την θυμάται, καθώς δεν δημοσιεύτηκε κάποια ακύρωση της, είναι σαφές πως ακόμη ισχύει. Δηλαδή οι διοικήσεις των σχολείων στηριζόμενες στο άρθρο 24 του συντάγματος για την θρησκευτική ελευθερία και στην υπουργική οδηγία, δύνανται να ανοίξουν μεστζίτ στα σχολεία.

…………………

Habertürk  29/12/2012

Σχ : Με δεδομένη την εγγύτητα της ιστοσελίδας με το ΑΚΠ, είναι σαφές πως είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν να στήνονται τζαμιά σε όλα τα σχολεία της Τουρκίας.

Previous Article

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Next Article

NEA ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΡΟΜΠΟΣΚΙ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *