TourkikaNea.gr

Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Άγορές όπλων που κοστίζουν δισεκατομμύρια την ώρα που στην χώρα…

0 σχόλια Share:

Η χώρα στα όρια της πείνας, η κυβέρνηση επιδιώκει όπλα δισεκατομμυρίων

Σύμφωνα με την αναφορά του SIPRI η Τουρκία σε 9 χρόνια αύξησε κατά 65% τις δαπάνες της για όπλα. Η κυβέρνηση θέλει να αγοράσει και S-400 και F-35 και πυραύλους Πάτριοτ !

Η Τουρκία συνεχίζει να σπάζει ρεκόρ σε διάφορους τομείς. Για παράδειγμα είναι η πρώτη χώρα με τους περισσότερους δημοσιογράφους και συγγραφείς στην φυλακή. Είναι από τις χώρες που περιορίζει πολύ την ελευθερία έκφρασης και γενικότερα παραβιάζονται πολύ οι ελευθερίες, και το διεθνές δίκαιο, ενώ η διαφθορά και η κερδοσκοπία έχουν κορυφωθεί Η Τουρκία είναι επικεφαλής των χωρών και στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Τουρκία σε αυτή την κατάταξη είτε είναι πρώτη είτε στις πρώτες θέσεις. Επίσης σε μια σειρά από άλλα θέματα είμαστε στις πρώτες θέσεις.

Για παράδειγμα στο πεδίο των δαπανών για όπλα και εξοπλισμούς, η Τουρκία βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα. Τα τελευταία χρόνια οι προϋπολογισμοί, καθορίζονται πάντα ως προϋπολογισμοί πολέμου. Οι πόροι της χώρας, αντί να ξοδεύονται για την ευημερία των ανθρώπων και για τα δυσεπίλυτα προβλήματα της χώρας, είτε σε ζωτικούς τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και η εκβιομηχάνιση, ξοδεύονται σε δαπάνες ασφάλειας και σε στρατιωτικές δαπάνες.

Τελευταίο παράδειγμα είναι τα στοιχεία που περιέχονται στην ετήσια αναφορά του Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης Στοκχόλμης (SIRPI) σχετικά με τις στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας. Η αναφορά δείχνει πως η Τουρκία έχει την μεγαλύτερη αύξηση αμυντικών δαπανών, μεταξύ των 16 πρώτων χωρών. Τονίζεται πως οι δαπάνες άμυνας της Τουρκίας για το 2018 είναι μεγαλύτερες από αυτές που κάνουν χώρες με τις μεγαλύτερες αγορές όπλων. Η Τουρκία που κατέχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, πέρσι αύξησε κατά 24% τις αμυντικές δαπάνες φτάνοντας σε ένα ύψος 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα με αυτό, στην Τουρκία υπάρχουν πολλά ακόμα ιδρύματα, υπηρεσίες και φορείς που καταβάλλουν δισεκατομμύρια άλλα για εξοπλισμούς και παραγωγή όπλων. Καθώς μάλιστα έχει εξαλειφθεί κάθε μηχανισμός ελέγχου και διαφάνειας, είναι δύσκολο να γίνει γνωστό το ακριβές ποσό.

ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ 65%

Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά του SIPRI, οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας από το 2009 έως το 2018, αυξήθηκαν κατά 65%. Φυσικά αναρωτιέται κανείς για αυτή την μεγάλη αύξηση στις δαπάνες. Για ποιο λόγο μία χώρα μπορεί να αισθάνεται την ανάγκη να κάνει μία τέτοια αύξηση στις δαπάνες για όπλα και αμυντικές δαπάνες; Στην αναφορά εν μέρει δίνεται απάντηση: “Οι δαπάνες που σχετίζονται με αγορές όπλων, αυξήθηκαν πολύ γρήγορα, συναρτώμενες με τις επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά των κουρδικών ομάδων στη Συρία” Δηλαδή η ουσία είναι, πως αυτό συνέβη όταν τερματίστηκε η ειρηνευτική διαδικασία στο κουρδικό θέμα και έγινε στροφή στις στρατιωτικές μεθόδους και άρχισε η πολεμική διαδικασία κατά των Κούρδων στην πέραν των νοτίων συνόρων περιοχή αλλά και μέσα στη χώρα κατά του ΠΚΚ

……..

Φυσικά ακόμη παλιότερα, ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση των αμυντικών δαπανών, είναι ότι το 2011 οι κυβερνώντες την χώρα, ενέπλεξαν τη χώρα στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας χωρίς να υπολογιστεί το τίμημα που θα πληρωνόταν.

Το Bloomberg που είναι ένας φορέας ενημέρωσης με παγκόσμια εμβέλεια στις οικονομικές ειδήσεις και αναλύσεις, σχετικά με αυτό το θέμα αναφέρει πως η Τουρκία βρίσκεται εν μέσω ενός μεγάλου πολέμου και προσθέτει τα εξής: “Η Τουρκία με τον 400 χιλιάδων ατόμων ισχυρό στρατό της, διεξάγει την μεγαλύτερη στρατιωτική της επιχείρηση, μετά από την κατάρρευση των Οθωμανών μετά από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2016, έστειλε στρατιωτικές μονάδες στη Συρία για να πολεμήσουν ενάντια  στους τζιχαντιστές της ISIS και στους στηριζόμενους από την Αμερική μαχητές του ΠΚΚ που μάχονται για ανεξάρτητη κουρδική περιοχή εντός της Τουρκίας. Η Τουρκία επίσης εξωθεί τους 3,6 εκατομμύρια Σύριους να επιστρέψουν στα σπίτια τους και για να εμποδίσει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα συσσωρεύει στρατό με την ελπίδα να συστήσει μία ασφαλή περιοχή” . Οι ένοπλες δυνάμεις ακόμη και αν θα μετέχουν σε καμία ένοπλη σύρραξη και μόνο η μετακίνηση των στρατιωτικών μονάδων από το ένα σημείο σε άλλο ή η μετακίνηση θωρακισμένων μονάδων με σκοπό να τρομάξει ο εχθρός, είναι κάτι που έχει μεγάλο κόστος. Πολύ περισσότερο που η κατάσταση δεν είναι έτσι.

…………

Η Τουρκία παράσχει κάθε είδους στήριξη στις οργανώσεις τζιχαντιστών. Ένα τμήμα αυτών (δεκάδες χιλιάδες) πληρώνονται κανονικά από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Αυτή η χρηματική στήριξη καταβάλλεται από πολύ διαφορετικούς και περίπλοκους δρόμους αλλά πάλι προέρχεται από τους περιορισμένους πόρους της χώρας και δεν συμπεριλαμβάνεται στην αναφορά του SIRPI

ΚΑΙ F-35 ΚΑΙ S-400 ΚΑΙ PATRİOT ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ

Σύμφωνα με το SIRPI η δημοσιευμένη από το αναφορά η Τουρκία με 19 δισεκατομμύρια έξοδα βρίσκεται στην 15η θέση της κατάταξης Δεν ξέρω αν στην αναφορά περιλαμβάνονται και τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια που θα ξοδέψει η Τουρκία για να αγοράσει το αεροπορικό σύστημα S-400 που τόσο επιθυμεί να πάρει. Επίσης σε αυτά δεν έχουν προστεθεί και τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια (σύμφωνα με κάποιες πηγές 16 δις) τα οποία έχει δεχθεί να καταβάλει η Τουρκία για τα 100 F-35 τα οποία έχει παραγγείλει. Η Τουρκία όταν πιέστηκε από τις ΗΠΑ σχετικά με τους S-400 δήλωσε πως “Θέλουμε να αγοράσουμε και τους αμερικανικής κατασκευής Πάτριοτ”. H δαπάνη για τους Πάτριοτ προς το παρόν υπολογίζεται στα 3,5 δις δολάρια. Αναμφίβολα στο τέλος αυτής της σύγκρουσης η Τουρκία δεν θα έχει ταυτόχρονα και τα δύο αμυντικά συστήματα. Παρόλα αυτά οι κυβερνώντες της χώρας, για να γλυτώσουν από τις αμερικανικές κυρώσεις και για να μπορέσουν να διασφαλίσουν μία προσέγγιση σε αυτό το θέμα, φαίνεται να είναι έτοιμοι να καταβάλουν αυτή τη δαπάνη. Γνωρίζουμε επίσης πως για να ξεπεραστούν τα εμπόδια σχετικά με τα F-35 συζητούνται φόρμουλες του τύπου οι S-400 είτε να μεταφερθούν σε μία άλλη χώρα, είτε να παραληφθούν αλλά να μην χρησιμοποιηθούν.

Όπως διακρίνεται πρόκειται για πολύ μεγάλες δαπάνες και ρεαλιστές ειδικοί υποστηρίζουν πως η Τουρκία δεν τα έχει ανάγκη αυτά τα όπλα. Ιδιαίτερα για τα F-35 που είναι τα πιο ακριβά μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο, δεν είναι δυνατόν να γίνει κατανοητό για ποιο λόγο τα ζητά τόσο ένθερμα. Ιδιαίτερα σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η χώρα έχει μπει σε μία βαθιά οικονομική κρίση δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πως οι δαπάνες για τα όπλα και οι άλλες αμυντικές δαπάνες θα φέρουν τη χώρα σε ένα σημείο αδιεξόδου. Στο θέμα αυτό θέλω να ασκήσω μία κριτική στους οικονομολόγους και στους ειδικούς της οικονομίας. Όταν η χώρα κατρακυλάει στην κρίση και πάει ακόμα χειρότερα και εσείς ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση, δεν γίνεται να μην αναφέρεστε στη μεγάλη ποσοστιαία αύξηση στις δαπάνες για εξοπλισμούς και όπλα. Ένας από τους πιο βασικούς λόγους της κρίσης και της φτώχειας είναι οι συνεχιζόμενες πολιτικές πολέμου και οι συσχετιζόμενες με αυτές δραστηριότητες εξοπλισμών. Οταν η χώρα προσπαθεί να τα φέρει βόλτα με το εξωτερικό χρέος και όταν αυξάνονται με ταχύτητα η ανισότητα στα εισοδήματα, η φτώχεια και η πείνα, είμαστε υποχρεωμένοι να εναντιωθούμε στις παραγγελίες όπλων που κοστίζουν δισεκατομμύρια. Ο δρόμος εξόδου από την κρίση πρέπει να είναι οι πολιτικές ειρήνης. Η Τουρκία δεν έχει ανάγκη ούτε από S-400 ούτε από Πάτριοτ ούτε από F-35. Έχει ανάγκη μόνο από ειρήνη.

Κοράι Ντουζγκορέν
https://www.artigercek.com/haberler/ulke-aclik-sinirinda-iktidar-milyarlik-silahlarin-pesinde
1/5/2019
Previous Article

Για που κατευθυνόταν άραγε αυτή η τόσο μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ;

Next Article

145 νεκροί εργαζόμενοι μόνο τον Απρίλιο…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *