Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

MIA ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΖΑΜΙ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

No Comments Share:

Περιγραφή του Γενί Τζαμί από την Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων : Εκεί υπήρχε μια βρώμικη εβραϊκή συνοικία

yeni-cami

Η υπαγόμενη στην Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων μουφτεία Κωνσταντινούπολης, σε κείμενο που παρουσιάζει το ευρισκόμενο στο Εμινονού Γενί Τζαμί, αναφέρει πως εκεί όπου χτίστηκε ¨ήταν μια βρώμικη εβραϊκή και χριστιανική συνοικία¨.

Μετά από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης Μουσταφά Γενέρογλου, δήλωσε πως το κείμενο το συντομότερο θα βελτιωθεί.

Αντιδράσεις προκλήθηκαν όταν οι εν λόγω φράσεις χρησιμοποιήθηκαν στην παρουσίαση που γίνεται για το Γενί Τζαμί στην επίσημη ιστοσελίδα της μουφτείας Κωνσταντινούπολης (istanbulmuftulugu.gov.tr).

¨Ήταν μια βρώμικη εβραϊκή και χριστιανική συνοικία…¨ 

Στο τμήμα ¨Τα ιστορικά τζαμιά μας¨  όπου και παρουσιάζεται το Γενί Τζαμί, αναφέρεται πως αυτό θεμελιώθηκε επί του Σαφιέ Σουλτάνας εν έτει 1597. Στην παρουσίαση της συνοικίας όπου έγινε το τζαμί αναφέρονται τα εξής : ¨Ο χώρος του Μπαχτσεκαπί που επελέγη για να κατασκευαστεί το τζαμί, λόγω της εγγύτητας  στο τελωνείο και στο λιμάνι ήταν ένας χώρος εμπορικός , πολύβουος, και ταυτόχρονα μια βρώμικη εβραϊκή και χριστιανική συνοικία. Εκεί όπου χτίστηκε το τζαμί υπήρχαν μια εκκλησία και μια συναγωγή.Πληρώθηκε διπλό τίμημα στα σπίτια που δημεύτηκαν εκεί, ενώ έναντι της εκκλησίας και της συναγωγής που ήταν εκεί, αποφασίστηκε να επισκευαστούνε δύο ιεροί χώροι που ήταν σε ερειπιώδη κατάσταση¨.

¨ Όταν ήρθαν οι Εβραίοι το μέρος μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο¨

Δεν τελειώνει όμως η περιγραφή εδώ. Το ίδιο κείμενο στην συνέχεια του περιγράφει την κατάσταση του τζαμιού μετά από τον θάνατο του Μεχμέτ Γ΄ και της Σαφιέ : ¨Το κτίριο είχε ετοιμαστεί μέχρι το πρώτο τζάμι. Ακολούθησαν πέρασαν χρόνια και πάλι σκεπάστηκε από εβραϊκά σπίτια και παντού έγινε σαν σκουπιδότοπος. ¨

Diyanet, Yeni Camii’yi ‘anlatıyor’: Pis bir Yahudi mahallesiydi

6/12/2016

Previous Article

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ¨ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟ¨ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Next Article

ΣΤΑ ΑΔΑΝΑ ΞΕΦΥΓΕ ΛΙΓΟ (…) Ο ΣΥΖΥΓΟΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *