Εφ. Νέτγκαζέτε 7-5-2011
Θα παράγουμε 200 χιλιάδες τόνους βόριο τον χρόνο
ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑ- Καθώς η μονάδα της Διεύθυνσης Μεταλλείων που από το 2003 παράγει βορικό οξύ στην περιοχή Έμετ της Κιουτάχειας δεν αρκούσε για να αντιμετωπίσει την ζήτηση, κατασκευάστηκε δεύτερη μονάδα που θα εγκαινιαστεί από τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η δυνατότητα παραγωγής του θα φτάνει τους 200.000 τόνους ετησίως. Το βόριο χρησιμοποιείται στην βιομηχανία και χαρακτηρίζεται ως ¨μέταλλο της εποχής¨, ¨στρατηγικό μέταλλο¨ και ¨αλάτι της βιομηχανίας¨. Το 70% των παγκόσμιων αποθεμάτων βρίσκονται στην Τουρκία, και από αυτά το 70% βρίσκονται στις περιοχές Έμετ και Χίσαρτζικ.
Oı πρώτες ανευρέσεις βορίου στην περιοχή έγιναν το 1956 από τον Γερμανό γεωλόγο και υπάλληλο τότε της ΜΤΑ Δρ. Γκάβλικ, στην τοποθεσία Εσπεγί-σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την πόλη του Έμετ- και 12 χιλιόμετρα προς τα ανατολικά στην περιοχή Χίσαρτζικ.
………………
Με βάση τα ευρήματα στο Έμετ και στο Χίσαρτζικ, τα υπάρχοντα αποθέματα βορίου και υπό την παρούσα δυνατότητα παραγωγής αρκούνε για 1000 χρόνια.
Τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικές κινήσεις στο Έμετ, ώστε η παραγωγή του βορίου να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην οικονομία της χώρας. Το παραγόμενο από το βόριο βορικό οξύ μέχρι πριν από 8 χρόνια παραγόταν στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Μεταλλείων στην Μπαντίρμα του Μπαλικεσίρ. Μετά την ολοκλήρωση του οικονομικού βίου των εγκαταστάσεων αυτών, είχε ήδη ολοκληρωθεί το 2002 η κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής βορικού οξέως στο Έμετ. Τα εγκαίνια του εργοστασίου αυτού έγιναν από τον πρωθυπουργό Ερντογάν το 2003 και είχαν δαπανηθεί τότε 120 εκ. $ για την κατασκευή του.
Στην βιομηχανία αυτή στην οποία εργάζονται ακόμη 160 άτομα με ικανότητα παραγωγής 100.000 τόνων, το 2003 παρήχθησαν 110 χιλ τόνοι και το 2008 122 χιλιάδες τόνοι βορικού οξέως.
ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
………………………
Μια άλλη ιδιαιτερότητα της βιομηχανίας βορικού οξέως είναι η χρησιμοποίηση του ρεύματος που παράγει. Η μονάδα τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της δούλευε με υγραέριο, ενώ με το πέρασμα στο φυσικό αέριο άρχισε να αντιμετωπίζει τις ανάγκες της σε ηλεκτρισμό χάρη στους παραγόμενους ατμούς, ενώ το περαιτέρω το πουλάει στην αγορά. Η Διεύθυνση Μεταλλείων αναφέρει πως καθώς ούτε η δεύτερη μονάδα θα αρκέσει για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ζήτηση, στοχεύει μέσω της κατασκευής ενός τρίτου εργοστασίου σε τρία χρόνια να φτάσει σε δυνατότητα ετήσιας παραγωγής 500 χιλιάδων τόνων.
ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Το βόριο και οι ενώσεις του δεν χρησιμοποιούνται άμεσα, αλλά αξιοποιείται ως πρόσθετο υλικό στην βιομηχανία. Χρησιμοποιείται στην υαλουργία, στην βιομηχανία οπτικών, στην παραγωγή βερνικιού και σμάλτου, στην κατασκευή μπογιάς και σε άλλες χημικές κατασκευές, στα κεραμικά, στα λιπάσματα, στα είδη φωτογραφίας, στις βιομηχανίες δέρματος, σίδερου-ατσαλιού, απορρυπαντικών, στον ενεργειακό τομέα και σε πυρηνικές εφαρμογές, ενώ τα τελευταία χρόνια με αυτό σκεπάζουν τα διαστημικά οχήματα και παράλληλα χρησιμοποιείται στην παραγωγή θερμομονωτικών υλικών, μπαταριών, πυρίμαχων υφασμάτων, στα αλεξίσφαιρα γιλέκα, στην θωράκιση των αρμάτων μάχης καθώς και καύσιμο για οχήματα.
Η πιθανότητα μετά την μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ, να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για τα οχήματα, αυξάνει την στρατηγική σημασία του βορίου, ενώ κάποιοι επιστήμονες προβλέπουν ότι μπορεί στο μέλλον να πάρει την θέση του πετρελαίου. Το βόριο που εξάγεται από την Τουρκία στέλνεται σε χώρες όπως ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Ρωσία, Ε.Ε. και σε χώρες της Αφρικής.