Εφ. Ραντικάλ 14-4-2011
Ουσκούλ : Ο Τζεμίλ Κιρμπαγίρ δολοφονήθηκε με βασανιστήρια
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής Ζαφέρ Ουσκούλ ανακοίνωσε πως κατέληξαν στην άποψη ότι ο Τζεμίλ Κιρμπαγίρ γιός της Μπέρφο Κιρμπαγίρ, δολοφονήθηκε με βασανιστήρια.
Ο Ουσκούλ στην συνέντευξη τύπου που έδωσε στη βουλή ενημέρωσε σχετικά με το σημείο που έφτασε η υποεπιτροπή της βουλής σχετικά με τον αγνοούμενο Τζεμίλ Κιρμπαγίρ
Ο Ουσκούλ έδωσε το μαύρο νέο και στην Μπέρφο Κιρμπαγίρ, η οποία είχε πάρει και την υπόσχεση για ενδιαφέρον προσωπικά από τον Ερντογάν, όταν συγγενείς των αγνοουμένων τον είχαν συναντήσει.
Με βάση τους ισχυρισμούς της οικογένειας ο Κιρμπαγίρ συνελήφθη στις 13-9-1980, κρατήθηκε μια εβδομάδα στο 247 ΤΠ, στάλθηκε σε στρατιωτικό κρατητήριο του Καρς, ανακρίθηκε από αστυνομικούς, υπέστη βασανιστήρια και –όπως ανέφερε ο Ουσκούλ- δολοφονήθηκε στις 8-10-1980. Από την αστυνομία είχε σχηματιστεί δικογραφία πως δήθεν απέδρασε.
Ο Ουσκούλ ανέφερε πως συνεχίζονται μια σειρά από προσπάθειες σχετικά με το αίτημα της Μπέρφο Κιρμπαγίρ να της αποδοθούνε τα κόκκαλα του γιού της.
Ο Ουσκούλ ανέφερε πως το πρώτο που έμαθε ήταν πως μετά την εξαφάνιση του Κιρμπαγίρ δεν υπήρξε καμία έρευνα από την εισαγγελία του Καρς, και πως μόνο όταν τώρα ζητήθηκαν πληροφορίες από αυτήν διατάχθηκε η διεξαγωγή σχετικής έρευνας.
Ο Ουσκούλ είπε πως ζήτησε τα ονόματα των τότε υπηρετούνταν μελών της αστυνομίας, της ΜΙΤ και των στελεχών της έκτακτης κατάστασης (στρατιωτικοί). Ανέφερε πως η αστυνομία και η ΜΙΤ σε σύντομο διάστημα απάντησαν, ενώ δεν έγινε δυνατό να ληφθεί ακόμη κάποια απάντηση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ο Κιρμπαγίρ είπε πως λήφθησαν καταθέσεις από τους τότε υπηρετούντες εκεί αστυνομικούς, στελέχη της ΜΙΤ, και από τους 3 που είχαν μεταφερθεί μαζί με τον Κιρμπαγίρ στον χώρο ανάκρισης. Ανέφερε σχετικά :
Όλα αυτά μας δίνουν τα εξής αποτελέσματα : Ο Κιρμπαγίρ συνελήφθη στις 13-9-1980, Μια εβδομάδα κρατήθηκε στο Γκιόλε και μετά μεταφέρθηκε στο Καρς. Στο Καρς κρατήθηκε στο κρατητήριο. Τότε βρισκόταν εκατοντάδες άτομα εκεί. Μια ομάδα αστυνομικών πήρε κάποιους από εκεί και τους πήγε στο δωμάτιο ανάκρισης. Αργότερα τους επέστρεψαν εκεί. Στον χώρο ανάκρισης βρισκόταν αστυνομικοί, μέλη της ΜΙΤ, και στρατιωτικοί αρμόδιοι. Υπό αυτό το καθεστώς μεταφέρθηκε ο Κιρμπαγίρ στον χώρο ανάκρισης στις 8-10-1980. Ενώ όμως οι τρεις συγκρατούμενοι του μαζί με τους οποίους είχε πάει στον χώρο ανάκρισης αργότερα επιστράφηκαν πίσω, για τον Κιρμπαγίρ σχηματίστηκε δικογραφία πως απέδρασε. Στους 3 αστυνομικούς που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την απόδραση του, επιβλήθηκε η ποινή της επίπληξης, μια ποινή ιδιαίτερα ελαφριά.
…………….
¨Ο Τζεμίλ Κιρμπαγίρ στην αίθουσα ανάκρισης βασανίστηκε. Κάποιοι από τους κρατικούς λειτουργούς που ήταν σε εκείνο το δωμάτιο μας είπαν πως βασανίστηκε και πως δεν ήταν σε θέση να αποδράσει. Κατά τη γνώμη μας δεν μπορεί ένα άτομο να αποδράσει από εκεί. Τα άτομα που μεταφέρονται για ανάκριση έχουν δεμένα τα μάτια, τοποθετούνται σε κελί αναμένοντας την ανάκριση, με τα μάτια δεμένα μεταφέρονται στον χώρο ανάκρισης και έτσι είναι και όταν ανακρίνονται. Για να παραμείνουν τα μάτια δεμένα, δένονται και στην πίσω μεριά του σώματος τα χέρια. Λέγεται πως πήδηξε από τον 2ο ή 3ο όροφο. Αυτό είναι κάτι που δεν στέκει λογικά. Φαίνεται πολύ δύσκολο να πήδηξε από εκεί και να έφυγε τρέχοντας.
……………..