fbpx

TourkikaNea.gr

Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Συμφωνία για αυστηρή τήρηση απορρήτου στην αμυντική συνεργασία Τουρκίας-Ουγγαριας

0 σχόλια Share:
Συμφωνία για αυστηρή τήρηση απορρήτου στην αμυντική συνεργασία Τουρκίας-Ουγγαριας

Η Τουρκία και η Ουγγαρία συμφώνησαν να διατηρήσουν τις συμβάσεις στον τομέα της άμυνας σε μια ισχυρή σφαίρα απορρήτου, με μια συμφωνία για την ενίσχυση της ασφάλειας των διαβαθμισμένων πληροφοριών που σχετίζονται με τα προγράμματα συνεργασίας της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τη συμφωνία για την αμοιβαία προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών στην αμυντική βιομηχανία, αντίγραφο της οποίας αποκτήθηκε από τη Nordic Monitor, οι χώρες συμφώνησαν να καθιερώσουν διαδικασίες για την διασφάλιση της ασφάλειας των διαβαθμισμένων δεδομένων σχετικά με την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων, συστημάτων και ανταλλακτικών και την έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή υλικού άμυνας.

Συμφωνία για αυστηρή τήρηση απορρήτου στην αμυντική συνεργασία Τουρκίας-Ουγγαριας

Ο διοικητής Σ.Ξ της Τουρκίας στρατηγός Ümit Dündar, επισκέπτεται την Ουγγαρία και αποθέτει στεφάνι σε νεκροταφείο Τούρκων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Η τουρκική αντιπολίτευση διατύπωσε αντιρρήσεις ως προς μια συγκεκριμένη ρήτρα που εισήχθη στο άρθρο 4 της συμφωνίας, η οποία περιγράφει όλα τα είδη στρατιωτικού εξοπλισμού, όπλων και υλικού άμυνας που καλύπτονται από τη συμφωνία. Λένε ότι είναι μια πολύ ασαφής και αόριστη δήλωση που θα υπόκειται σε ευρεία ερμηνεία κατά την εφαρμογή.

Η συμφωνία αποτελεί ακόμη ένα σημάδι των αυξανόμενων δεσμών μεταξύ των δύο αυταρχικών κυβερνήσεων στην Ευρώπη, όπου το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες έχουν υποστεί επίθεση εδώ και χρόνια. Μετά την υπογραφή μιας διακυβερνητικής συμφωνίας υψηλού επιπέδου για το στρατηγικό διάλογο το 2013, οι δύο κυβερνήσεις άρχισαν να συνεργάζονται στενά για πολλά θέματα στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμφωνία για αυστηρή τήρηση απορρήτου στην αμυντική συνεργασία Τουρκίας-Ουγγαριας

Η αντιπολίτευση υπέβαλε ένσταση για τη συμφωνία, λέγοντας ότι είναι υπερβολικά αόριστη και ανοικτή σε κατάχρηση.

Το υπόβαθρο της συμφωνίας ήταν μια προσπάθεια της Ουγγαρίας να αξιοποιήσει την τουρκική αμυντική βιομηχανία στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της και να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ μεταξύ 2018 και 2020. Ο διοικητής του Σ.Ξ. στρ. Ümit Dündar πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ουγγαρία στις 10 Απριλίου 2019, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η πώληση περισσότερων από 200 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού που κατασκευάζονται  από την εταιρία αμυντικού υλικού Nurol Makina.

Συμφωνία για αυστηρή τήρηση απορρήτου στην αμυντική συνεργασία Τουρκίας-Ουγγαριας

Ο Ερντογάν έστειλε την συμφωνία με την Ουγγαρία στην βουλή για επικύρωση

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι διαβαθμισμένες πληροφορίες μπορούν να διαβιβάζονται μόνο μέσω διπλωματικής οδού ή στρατιωτικής αποστολής. Η συμφωνία ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο θα διατεθούν οι εγγυήσεις ασφαλείας για τους ιδιώτες συμβαλλόμενους καθώς και για τους υπεργολάβους που εργάζονται στο πλαίσιο της συνεργασίας της αμυντικής βιομηχανίας των χωρών. Οποιαδήποτε πιθανή παραβίαση της ασφάλειας σε μια χώρα θα διερευνηθεί αμέσως και θα αναφερθεί στο άλλο μέρος.

Οι επισκέψεις σε εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες θα πραγματοποιούνται με τη γραπτή συγκατάθεση των κρατικών αρχών που τις λαμβάνουν.

Σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου κ. Erkan Karadeniz, η συμφωνία στοχεύει στην προστασία της συνεργασίας μεταξύ της Άγκυρας και της Βουδαπέστης σε μυστικά σχέδια και προβλέπει την ασφάλεια των πληροφοριών σχετικά με τέτοια έργα.

Οι ενδεχόμενες διαφορές δεν θα παραπεμφθούν σε οποιοδήποτε εθνικό ή διεθνές δικαστήριο ή τρίτο μέρος για διευθέτηση, καθώς η συμφωνία προβλέπει ότι οι διαφορές αυτές θα διευθετηθούν μέσω διμερών διαπραγματεύσεων.

Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ για πέντε έτη και θα ανανεωθεί αυτομάτως για άλλα πέντε έτη, εκτός εάν καταγγελθεί από οποιοδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη με προειδοποίηση 30 ημερών μέσω διπλωματικής οδού.

Η συμφωνία υπογράφηκε αρχικά στις 23 Νοεμβρίου 2017 στην Άγκυρα από τους υπουργούς άμυνας της Τουρκίας και της Ουγγαρίας. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε τη συμφωνία στο κοινοβούλιο για επικύρωση στις 15 Ιανουαρίου 2019, όπου καθόρισε την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στις 22 Μαΐου 2019. Η ουγγρική κυβέρνηση έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσης.

Αμπντουλάχ Μποζκουρτ

Turkey, Hungary agree to protect data in secret defense projects

Σχ : Στην παραπάνω διεύθυνση υπάρχει το πλήρες κείμενο της συμφωνίας στα τουρκικά.

Previous Article

Δηλώσεις Μάικ Ρούμπιν για τις σχέσεις της Τουρκίας με ΗΠΑ και Ρωσία

Next Article

Οι ¨στρατηγοί¨ στον ψηφιακό στρατό των τρολλς του Ερντογάν

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.