Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Απόπειρα ανατροπής της πορείας του πολέμου στην Λιβύη, με την χρήση των τουρκικών ΜΕΑ

0 σχόλια Share:

Peace Storm: Η Τουρκία προσπαθεί να ανατρέψει το τραπέζι στη Λιβύη

Καθώς οι συγκρούσεις ξεκινούν για άλλη μια φορά στη Λιβύη, η Τουρκία προσπαθεί και πάλι να διαμορφώσει το αποτέλεσμα μέσω της στρατιωτικής παρέμβασής της. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν και οι δύο πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης μπορούν να σπάσουν το σημερινό αδιέξοδο.

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ ξεκίνησε την πολιορκία της Τρίπολης για να απομακρύνει την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και η σύγκρουση εξακολουθεί να μαίνεται στη Λιβύη. Ο Χαφτάρ απέτυχε να καταλάβει την Τρίπολη. Το GNA, το οποίο υποστηρίζει η Τουρκία, τον περασμένο μήνα ξεκίνησε μια νέα επίθεση εναντίον του LNA που ονομάζεται επιχείρηση Peace Storm.

Δεν είναι σαφές εάν η Peace Storm θα απομακρύνει επιτυχώς το LNA από την πρωτεύουσα της Λιβύης ή πόσους περισσότερους πόρους θα δεσμεύσει τελικά η Τουρκία στη χώρα που έχει πληγεί από τον πόλεμο, την ώρα που ή ίδια η Τουρκία αντιμετωπίζει μια εγχώρια οικονομική κρίση που επιδεινώθηκε από την πανδημία των κορωνοϊού.

«Υπάρχει σημαντική αύξηση στις μάχες τώρα που οι πολιτοφυλακές του GNA που είναι ενάντιες στον Χαφτάρ,  παρέλαβαν μεγαλύτερη υλική υποστήριξη από την Τουρκία, αλλά η ιστορία της μάχης για την Τρίπολη από τον περασμένο Απρίλιο υπήρξε μια από τις αργές διαδοχικές επιθέσεις που επιχειρεί να προχωρήσει», δήλωσε ο Μάθιου Μπέη, ανώτερος αναλυτής του Stratfor.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένουμε ότι θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία από τις προηγούμενες επιθέσεις που ξεκίνησαν από το GNA», είπε.

Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή καμία πλευρά στη σύγκρουση στη Λιβύη δεν έχει επί του παρόντος τη δυνατότητα να κερδίσει τη μάχη για την Τρίπολη σύντομα.

Ενώ η επιχείρηση Peace Storm μπορεί να επιτρέψει στο GNA να καταλάβει έδαφος γύρω από τις κύριες αστικές περιοχές που ελέγχει επί του παρόντος, δηλαδή την Τρίπολη και τη Μισράτα, και να διαταράξει επιτυχώς τις αλυσίδες εφοδιασμού του LNA, δεν είναι πιθανό να αποτρέψει την παλίρροια της σύγκρουσης ενάντια στο LNA.

«Το GNA απλά δεν έχει τη δυνατότητα να ωθήσει το LNA πέρα από τις επιχειρησιακές του βάσεις», δήλωσε ο Μπέη.

Οι υποστηρικτές του Χαφτάρ – τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Γαλλία, μεταξύ άλλων – έχουν επενδύσει πολλά σε αυτόν και είναι απίθανο να μειώσουν την υποστήριξή τους, ακόμη και αν η επίθεση της Τρίπολης μπαίνει στο δεύτερο έτος. Εάν η Τουρκία αυξήσει την υποστήριξή της στο GNA, οι υποστηρικτές του Χαφτάρ είναι πιθανό να κάνουν το ίδιο.

Η Τουρκία ενδέχεται σύντομα να χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω την υποστήριξή της στο GNA.

«Ο κίνδυνος εμπλοκής είναι πραγματικός για την Τουρκία», δήλωσε ο Μπέη.

Ο Μπέη ανέφερε ότι ¨Παρόλο που δεν είναι πιθανό να δούμε τα τουρκικά στρατεύματα να συμμετέχουν ενεργά σε μάχες σε μια μεγάλη χερσαία ανάπτυξη, οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων θα μπορούσαν ωστόσο να εμπλακούν όλο και περισσότερο¨.

Ο Όλιβερ Ίμχοφ, ερευνητής της Λιβύης για τη μη κερδοσκοπική ομάδα παρακολούθησης Airwars με έδρα τη Βρετανία, δήλωσε ότι το GNA και η Τουρκία φαίνεται να σημειώνουν πρόοδο σε βασικούς τομείς της Τρίπολης.

«Ο αριθμός αεροπορικών και πυροβολικών επιθέσεων που έχει καταγράψει η Airwars στη Λιβύη έχει αυξηθεί σημαντικά από τα μέσα Μαρτίου σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες», είπε. “Και σύμφωνα με αναφορές, τόσο η Τουρκία όσο και τα ΗΑΕ στέλνουν όλο και περισσότερα όπλα στη χώρα¨.

Και οι δύο πλευρές στη σύγκρουση χρησιμοποιούν οπλισμένα αεροσκάφη. Το LNA βασίζεται στα κινεζικής κατασκευής ΜΕΑ Wing Loong II και η Τουρκία έχει αναπτύξει τα αεροσκάφη Bayraktar TB2 που έχουν κατασκευαστεί στην εγχώρια αγορά και αναφέρεται ότι επίσης πρόσφατα άρχισε να αναπτύσσει και τα πιο θανατηφόρα αεροσκάφη Anka-S.

Ωστόσο, το LNA αντιμετωπίζει μια σοβαρή πρόκληση, με τους ειδικούς να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Χαφτάρ ενδέχεται να μην μπορέσει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο λόγω της υποστήριξης της Τουρκίας προς το GNA.

Ο Ίμχοφ είπε πως ¨Αυτό οφείλεται εν μέρει στα τουρκικά αεροσκάφη, αλλά και στα αντιαεροπορικά συστήματα Korkut. Η παρουσία των τουρκικών αυτοκινούμενων Korkut σημαίνει πως το LNA δεν ελέγχει πλέον τον εναέριο χώρο της Λιβύης¨.

Οι πρόσφατες απώλειες των τουρκικών αεροσκαφών Bayraktar έδειξαν την αυξανόμενη πολυπλοκότητα της αεροπορικής άμυνας του LNA, αλλά το μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των αεροσκαφών είναι η ελαχιστοποίηση της απώλειας των πιλότων.

«Νομίζω ότι τα τουρκικά αεροσκάφη στα χέρια του GNA είναι εξίσου αποτελεσματικά με τους χειριστές τους», δήλωσε ο Samuel Bendett, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, ένα think tank με έδρα την Ουάσινγκτον. «Στη Λιβύη, το μεγαλύτερο μέρος της πολεμικής και της πολεμικής προόδου πραγματοποιείται στο έδαφος και τα αεροσκάφη εξακολουθούν να διαδραματίζουν περιορισμένο, αν και ορατό ρόλο».

Η εισαγωγή των πιο ισχυρών αεροσκαφών Anka θα είναι αποτελεσματική μόνο εάν η Τουρκία και το GNA μάθουν πώς να αποφεύγουν την αεροπορική άμυνα LNA.

«Τόσο τα Anka όσο και τα Bayraktar έχουν ανάλογα χαρακτηριστικά, οπότε αν το GNA ή ο τουρκικός στρατός μάθουν από τις προηγούμενες απώλειές τους, τότε αυτά τα drone μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικά», δήλωσε ο Bendett.

https://ahvalnews-com.cdn.ampproject.org/c/s/ahvalnews.com/libya/peace-storm-turkey-tries-turn-tables-libya?amp

16/4/2020

Σχ: Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει μοναδικές γνώσεις και εμπειρίες από την απόδοση των τουρκικών ΜΕΑ σε πεδίο μάχης. Τα τουρκικά ΜΕΑ χρησιμοποιήθηκαν και στο παρελθόν. Όμως για πρώτη φορά η χρήση τους γίνεται τόσο εκτεταμένα χρονικά και μάλιστα ενάντια σε έςναν αντίπαλο (Χαφτάρ) που έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Άρα η συγκυρία είναι πολύ καλή για την Ελλάδα, για να κατανοήσει επί του πεδίου, τις δυνατότητες  των εχθρικών μέσων. Ελπίζουμε κάποιοι Έλληνες να το πράττουν ήδη.  

Previous Article

Κάποτε ήταν δύο τουρκικά drone…

Next Article

Αντιδράσεις τουρκόψυχων ΜΜΕ στην παράταση της θητείας της ΔΕΜΠ-Κομοτηνής

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *