Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ

No Comments Share:

Εφ. Ταράφ 3-9-2011

Αρθρογράφος Αχμέτ Αλτάν

 Ισραήλ και ¨Φάρος¨

 Μετά τον θάνατο 8 ανθρώπων μας στην καταστροφή του πλοίου Μαβί Μαρμαρά, πρώτα άνοιξε ο δρόμος για διπλωματικές τριβές και τώρα αρχίζουν να έρχονται σήματα για θερμή σύγκρουση. Η έκθεση του ΟΗΕ σε αυτό το θέμα φαίνεται να δίνει δίκιο στο Ισραήλ. Αυτή η απόφαση σχεδόν χαρίζει όλη την Ανατολική Μεσόγειο στο Ισραήλ για να ¨εμποδίζει την είσοδο όπλων στο Ισραήλ¨. Με βάση τις διεθνείς συμφωνίες τα χωρικά ύδατα μια χώρας μπορεί να είναι το πολύ ¨12 μίλια¨, κι όμως τα πολεμικά πλοία του Ισραήλ επενέβησαν στο Μαβί Μαρμαρά στα 72 μίλια ανοιχτά από το Ισραήλ. Λέγοντας πως το Ισραήλ μπορεί να ελέγχει μια τόσο ευρεία περιοχή, σημαίνει ότι του ανοίγεις τον δρόμο για μια μεγάλη περιοχή. 

Οι ειδικοί του δικαίου της θάλασσας θα την σχολιάσουν καλύτερα αλλά αυτή τη στιγμή η απόφαση του ΟΗΕ δεν φαίνεται και πολύ ¨δίκαιη¨. Πάντως έστω και άδικη επιφέρει μια σημαντική διπλωματική νίκη για το Ισραήλ. Η Τουρκία αντέδρασε πολύ σκληρά σε αυτήν την απόφαση. Ανάμεσα στα μέτρα αντίδρασης που ανακοινώθηκαν και περιλάμβαναν ακόμη και την ανάκληση των πρεσβευτών, ένα από αυτά φαίνεται ιδιαίτερα σημαντικό. Η Τουρκία δηλώνει πως ¨Θα διασφαλίσω την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ανατολική Μεσόγειο¨. Εφόσον ο ¨περιορισμός¨ της ναυσιπλοΐας έγινε από πολεμικά πλοία, τότε η ¨ελεύθερη ναυσιπλοΐα¨ διασφαλίζεται μόνο από πολεμικά πλοία. Τώρα για το αν πρόκειται για μια λεκτική απειλή ή πραγματικά θα κάνει αυτό που λέει, δεν ξέρω. Οι πρώτες πληροφορίες από την Άγκυρα λένε πως δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για αποστολή ¨πολεμικών πλοίων¨ στην Ανατολική Μεσόγειο. Πάντως είτε στείλουμε, είτε όχι, έχουμε δώσει τα πρώτα σημάδια για ¨μια θερμή σύγκρουση¨.

Αυτή η σκληρή στάση της Άγκυρας ανεβάζει το πρεστίζ της Τουρκίας στον Ισλαμικό κόσμο, αλλά ακόμη δεν ξέρουμε πως θα αντιμετωπιστεί από τον Δυτικό κόσμο η ¨απειλή σύγκρουσης¨ προς το Ισραήλ και η αγνόηση της απόφασης του ΟΗΕ.

Μπορούμε να πούμε ότι η Τουρκία που επανακαθορίζει και την εσωτερική της δομή αλλά και τις σχέσεις της με τον κόσμο, από τώρα και πέρα εισέρχεται σε ένα διπλωματικό κλίμα ανοιχτό σε κάθε είδους ¨εκπλήξεις¨.

Αυτή η ¨σκληρή¨ πολιτική αναπόφευκτα θα δημιουργήσει πολλά θετικά και αρνητικά αποτελέσματα, κάποια από αυτά η Τουρκία θα μπορεί να τα ελέγξει και κάποια δεν θα μπορεί.

Η Τουρκία για μεγάλο διάστημα στην διπλωματία ακολουθεί αυτήν την ¨σκληρή¨ γραμμή. Για όσο διάστημα η ισχύς σου αρκεί για να φέρεις αυτήν την ¨σκληρότητα¨ μπορείτε να φέρνετε θετικά αποτελέσματα, αν όμως η δόση ¨σκληρότητα¨ υπερβεί την ισχύ σας τότε θα έχει αρνητικά αποτελέσματα.

………………………….

 

Previous Article

POST OFFICE : Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Next Article

ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΕΠΑΙΖΑΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ : 2 ΝΕΚΡΟΙ, 8 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *