Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Κινήσεις ελέγχου της διακίνησης όπλων από Τουρκία προς Λιβύη….

0 σχόλια Share:

Η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα για να ξεκινήσει τον Απρίλιο στην Μεσόγειο, μια  ναυτική και αεροπορική αποστολή για να παρακολουθήσει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη στη Λιβύη, όπως επιβλήθηκε από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (UNSC) 1970 (2011).

Η νέα αποστολή, με την ονομασία ¨Ειρήνη¨, θα αυξήσει την επιχειρησιακή ικανότητα των συνεχιζόμενων προσπαθειών της ΕΕ, με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Γερμανία, να σταματήσουν τις μεταφορές όπλων προς την διασπασμένη από τον πόλεμο Λιβύη, από την Τουρκία, μια χώρα που είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.

Η Ειρήνη θα αντικαταστήσει την στρατιωτική αποστολή της ΕΕ, την επιχείρηση Σοφία. Το Ρόιτερς ανέφερε πως η Ελλάδα θα επιτρέψει την αποβίβαση των διασωθέντων μεταναστών στους λιμένες της και η ΕΕ συμφώνησε να καλύψει το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης και των διασωθέντων μεταναστών. Σε προηγούμενες συναντήσεις, η Αυστρία και η Ουγγαρία είχαν αντιταχθεί σε σχέδια της ΕΕ για την αντιμετώπιση παραβιάσεων του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών από τις ακτές της Λιβύης λόγω αντιρρήσεων σχετικά με ενδεχόμενες μεταναστευτικές διασώσεις. Σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ που δεν δημοσιεύθηκε από την Statewatch, η αποστολή θα παρακολουθεί επίσης δραστηριότητες που σχετίζονται με το λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Τον Ιανουάριο του 2020 το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle εντόπισε ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Λιβάνου, το Bana, που μετέφερε τεθωρακισμένα οχήματα στη Λιβύη υπό συνοδεία από μια τουρκική φρεγάτα. Το πλοίο τότε εμποδίστηκε από τις ιταλικές αρχές να εγκαταλείψουν το λιμάνι της Γένοβας στις 3 Φεβρουαρίου του 2020. Ο καπετάνιος της Bana παραδέχτηκε ότι τα όπλα φορτώθηκαν στο πλοίο στο τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Τρίπολη. Το φορτίο περιελάμβανε άρματα, όπλα, πολυβόλα και συστήματα αεράμυνας.

Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη Λιβύη υπέβαλε έκθεση το Δεκέμβριο του 2019,  με την οποία διαπιστώνεται η μεταφορά εντός του 2019, πολλών στρατιωτικών εξοπλισμών (drones, τεθωρακισμένα οχήματα, όπλα με λέιζερ και άλλα όπλα και πυρομαχικά) από την Τουρκία, από τις τουρκικές αρχές, επιχειρήσεις και ιδιώτες κατά παράβαση του ψηφίσματος του 1970 του ΣΑΗΕ. Η έκθεση σημείωσε ότι μια μεγάλη αποστολή οχημάτων Kirpi 4 × 4  που κατασκευάστηκε από τν τουρκική εταιρία αμυντικού υλικού BMC, εκφορτώθηκε στην Τρίπολη από το MV Amazon με σημαία Μολδαβίας στις 18 Μαΐου 2019.

Οι συμφωνίες ναυτιλίας και ασφάλειας Τουρκίας-Λιβύης που υπογράφηκαν τον Νοέμβριο του 2019 προκαλεσαν αναταραχή στην πολιτική στη Μεσόγειο, με ορισμένα ευρωπαϊκά και άλλα περιφερειακά κράτη να ξεκινούν αντεπίθεση με διπλωματικές και στρατιωτικές ενέργειες.

Η συμφωνία για τη ναυτιλία καθορίζει την υφαλοκρηπίδα Τουρκίας-Λιβύης και την ΑΟΖ, ενώ η συμφωνία ασφαλείας επιτρέπει στην τουρκική κυβέρνηση να αναπτύξει τα στρατεύματά της στη Λιβύη και να μεταφέρει παραστρατιωτικές μονάδες SADAT και τζιχαντιστές από την Ιντλίμπ στη μεσογειακή χώρα.

Σε συνδυασμό με τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, οι συμφωνίες αύξησαν τις εντάσεις στην περιοχή. Το Παρίσι και η Αθήνα εξέφρασαν δημοσίως εκνευρισμό με την Άγκυρα για τους περιφερειακούς ελιγμούς της και ηγήθηκαν στρατιωτικών ασκήσεων. Ο αριθμός των κοινών αεροπορικών και θαλάσσιων ασκήσεων που περιλαμβάνουν τη Γαλλία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιορδανία, την Ιταλία και το Ισραήλ έχει αυξηθεί στην περιοχή. Ορισμένες από αυτές τις δραστηριότητες υποστηρίχθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι συμφωνίες Τουρκίας-Λιβύης επιτάχυναν επίσης περιφερειακούς διπλωματικούς δεσμούς μεταξύ αυτών των χωρών. Για παράδειγμα, οι υπουργοί Άμυνας της Γαλλίας και της Ελλάδας, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα στις 24 Φεβρουαρίου 2020. αποκάλυψαν την απόφαση να υπογράψουν μια ευρεία συμφωνία άμυνας και ασφάλειας τους προσεχείς μήνες. Σύμφωνα με τις εκθέσεις, η συμφωνία θα περιλαμβάνει κοινές ναυτικές και χερσαίες τις ασκήσεις και τη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών φρεγατών, των μαχητικών πτήσης Mirage 2000 και των ελικοπτέρων NH90. Μια ελληνική φρεγάτα συνόδευσε το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle σε αποστολή στην ανατολική Μεσόγειο τον Φεβρουάριο.

Πριν από τις συνομιλίες με τη Γαλλία, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια επικαιροποιημένη αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ στις 30 Ιανουαρίου 2020, επιτρέποντας τη χρήση ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών βάσεων στη Λάρισα και στο Στεφανοβίκιο. Η Ελλάδα έχει επίσης υπογράψει με τις ΗΠΑ ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στις 10 Φεβρουαρίου, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και συζήτησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ναφτάλι Μπένετ τους τρόπους προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των ισραηλινών και κυπριακών αρχών άμυνας υπό το φως των περιφερειακών προκλήσεων.

Οι υπουργοί Άμυνας της Κύπρου και της Ιορδανίας συμφώνησαν για τις δραστηριότητες για το τρέχον έτος στις 19 Φεβρουαρίου 2020 στην Κύπρο και υπέγραψαν πρόγραμμα διμερούς συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων άμυνας που προβλέπει κοινές ασκήσεις με τη συμμετοχή των ειδικών δυνάμεων και των δύο χωρών.

Επιπλέον, ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας Αγγελίδης αποκάλυψε τα σχέδια της χώρας του για την απόκτηση συστημάτων όπλων ή τεχνολογίας από το Ισραήλ, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Αγγελίδης επιβεβαίωσε επίσης τη παραγγελία των γαλλικών πυραύλων εδάφους-αέρος Mistral, καθώς και τους πυραύλους κατά σκαφών αξίας περίπου 240 εκατομμυρίων ευρώ.

nordicmonitor.com   31/3/2020

Previous Article

¨Ανέβασε¨ένα βίντεο διαμαρτυρόμενος, αλλά….

Next Article

Ερντογάν : ¨Δωρίζω τους μισθούς 7 μηνών στην Kαμπάνια Εθνικής Αλληλεγγύης¨ !

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *