Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

OI HΠΑ ΕΔΩΣΑΝ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΟΥΡΕΤΖΙΚ ;

0 σχόλια Share:

ΟΙ ΗΠΑ έδωσαν λεφτά στην Τουρκία για το Κιούρετζικ ;

Λέγεται πως οι ΗΠΑ κατέβαλαν ένα μεγάλο ποσό στην Τουρκία για να εγκαταστήσουν στην Μαλάτια το ραντάρ του ΝΑΤΟ.

Η διοίκηση αυτή τη στιγμή του ραντάρ είναι στην Τουρκία και δεν έχει παραδοθεί ακόμη στο ΝΑΤΟ. Η δαπάνη για το ραντάρ είναι 200 εκ. $, ενώ η ετήσια δαπάνη λειτουργίας του είναι 40 εκ. $. Παρά το ότι είναι ένα από τα πλέον προηγμένα συστήματα του κόσμου, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο μέτρο που να προστατεύει το Κιούρετζικ…

Δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Χουριέτ λεπτομέρειες σχετικά με την εγκατάσταση από τους Αμερικανούς στο Κιούρετζικ της Μαλάτιας του ραντάρ στα πλαίσια του σχεδίου για την αντιπυραυλική ασπίδα.

………….

Οι πληροφορίες που θα συλλέγονται από το ραντάρ θα μεταδίδονται άμεσα στις αμερικανικές βάσεις στο Ράμσταϊν (Γερμανία) και στη Ρότα (Ισπανία) . Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα αρχίσει με την προσθήκη των αξιωματούχων του στο ειδικά σχεδιασμένο χώρο διοίκησης στο Ράμσταϊν. Πέραν τούτου το ΝΑΤΟ δεν θα έχει κάποια επιχειρησιακή εμπλοκή στο Κιούρετζικ.

Το κόστος του ραντάρ ΤΡΥ-2 μπάντας Χ που έχει σχεδιαστεί για στεριά και θάλασσα φτάνει τα 200 εκ $. Μπορεί να διοικηθεί από μια ομάδα 30 Αμερικανών. Οι 10 εξ αυτών είναι στρατιωτικοί και οι υπόλοιποι πολίτες. Όλες οι δαπάνες καλύπτονται από τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4 ραντάρ αυτού του τύπου στον κόσμο. Ενεργά πέραν της Τουρκίας είναι στο Ισραήλ, στην Ιαπωνία και είναι ακόμη που είναι σε κατάσταση τεστ στην Χαβάη. Το ραντάρ σε περίπτωση απειλής εντοπίζει τους εκτοξευμένους πυραύλους. Τα κέντρα σε Ράμσταϊν και Ρότα καθορίζουν ποιες από τις συστοιχίες που είναι σε πλοία ή στην ξηρά είναι οι κατάλληλες για την αποτροπή του πυραύλου. Και μετά οι πληροφορίες μεταδίδονται στην επιλεγείς μονάδα.

Το ΤΡΥ-2 είναι ένα πολύ εξελιγμένο ραντάρ. Έχει το μέγεθος ενός τράκτορα φορτηγού και μπορεί να μετακινηθεί. Εντοπίζει ακόμη και το πιο μικρό στοιχείο που κινείται ταχύτατα στον αέρα. Κατασκευαστής είναι η Raytheon.

………………..

Ενοίκιο

Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του ραντάρ που βρίσκεται εντός των τουρκικών συνόρων. Υπό αυτή την έννοια οι ΗΠΑ οι ΗΠΑ πρέπει να πληρώσουν στην Τουρκία ένα μεγάλο ποσό για την χρήση της περιοχής στο Κιούρετζικ. Και αυτό δεν είναι το πολιτικό κόστος που σχετίζεται με Ρωσία και Ιράν. Ταυτόχρονα είναι η δαπάνη για την χρήση και την ασφάλεια εκείνης της περιοχής.

Ασφάλεια

Το πιο σημαντικό θέμα σχετικά με την ασφάλεια του ραντάρ είναι η έλλειψη αντιπυραυλικής άμυνας. Το ραντάρ ΤΡΥ-2 μπορεί να κινητοποιήσει τριών τύπων πυραύλους. Αυτοί είναι οι πύραυλοι SM-3, THAAD και οι GMD. Οι Πάτριοτ δεν είναι ενταγμένοι σε αυτό το σύστημα. Η αντιπυραυλική ασπίδα όμως της Τουρκίας είναι στημένη πάνω στους Πάτριοτ. Δηλαδή αν το Ιράν στοχοποιήσει το ραντάρ, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια αντιπυραυλική άμυνα.

…………………..

 Εφ. Τζουμχουριέτ 22-3-2012

Previous Article

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΝΕΥΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Next Article

TOYΡKIKΟ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΚΑΤΑ ΑΣΑΝΤ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *