Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΣΗ

0 σχόλια Share:

 

Πετρέλαιο, αέριο και βασικά προϊόντα: Συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας –Ιραν για ¨εμπόριο χωρίς δολάρια¨

Ο Αμπντουννασίρ Χιμετί-πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, ανακοίνωσε πως Τουρκία, Ρωσία και Ιράν συμφώνησαν να εμπορεύονται μεταξύ τους με τα τοπικά νομίσματα.

Σύμφωνα με την είδηση από την Χουριέτ, ο Χιμμετί εξέφρασε την πίστη πως σύντομα στο κοντινό μέλλον θα συναντηθεί με τους προέδρους τω Κεντρικών Τραπεζών της Ρωσίας και της Τουρκίας και θα περάσουν σύντομα στην εφαρμογή αυτών που συμφωνήθηκαν.

Ο Χιμμετί ανέφερε πως στην τρομερή σύνοδο που οργανώθηκε στην πρωτεύουσα του Ιράν την Τεχεράνη με θέμα την Συρία και με την συμμετοχή από τον ΠτΔ Ερντογάν και τον Ρώσο Πρόεδρος  Πούτιν, υπήρξε προσέγγιση στο θέμα των συναλλαγών στο πετρέλαιο, το αέριο και σε βασικά προϊόντα, όπως και σε θέματα τραπεζικών εργασιών.

Ο Χιμμετί είπε πως οι τρεις χώρες συμφώνησαν να στις συναλλαγές μεταξύ τους να αφήσουν εκτός του δολάριο, να εμπορεύονται στα δικά τους νομίσματα και οι εμπορικές συναλλαγές να γίνονται στην καθορισμένη ισοτιμία.

Τελευταία στην επίσκεψη που είχε κάνει τον  Οκτώβριο του 2017 ο ΠτΔ. Ερντογάν στο Ιράν, οι δύο χώρες είχαν αποφασίσει να αφήσουν εκτός του δολάριο. Έτσι στις μεταξύ τους συναλλαγές θα χρησιμοποιούνταν η τουρκική λίρα και το ιρανικό ριάλι. Με αυτό τον σκοπό οι πρόεδροι των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών συναντήθηκαν τον Ιανουάριο και έθεσαν επι τάπητος τις λεπτομέρειες. Έτσι σύμφωνα με την συμφωνία αυτή τον Απρίλιο έγινε η πρώτη ανταλλαγή χρημάτων.

Ο στόχος είναι όταν στις κεντρικές τράπεζες υπάρχουν αρκετά χρήματα, οι εταιρίες στις συναλλαγές μεταξύ Τουρκίας και Ιράν, να μην έχουν ανάγκη για χρήση συναλλάγματος. Στόχος είναι οι εταιρείες που κάνουν εμπόριο να μην υποχρεώνονται να βρίσκουν δολάρια  και έτσι μειώνοντας την ζήτηση για δολάρια , να γλιτώσουν και από την πίεση τα εθνικά νομίσματα.

Petrol, gaz ve temel ürünler: Türkiye-Rusya-İran’dan ‘dolarsız ticaret’ anlaşması

8/9/2018

Previous Article

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΝΤΛΙΜΠ

Next Article

ΑΡΑΓΕ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΟΣΑ ΟΠΛΑ; …

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *