Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

0 σχόλια Share:

Ισραηλινός πρόξενος : Μαζί με την Τουρκία μπορούμε να κάνουμε στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία

turkiye_israil_anlasma_boykot

Ο πρόξενος του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη  Σάι Κοέν δήλωσε πως μόλις βελτιωθούν οι σχέσεις, οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούνε σε επίπεδο πληροφοριών και επιχειρήσεων στην Συρία.

………

O Kοέν απαντώντας σε ερωτήσεις της Βερντά Οζέρ της εφημερίδας Χουριέτ είπε τα εξής :

Αναφέρεστε για ανταλλαγή πληροφοριών ή για πόλεμο στο πεδίο της μάχης ;

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η απειλή, δεν μπορούμε να αποφύγουμε, αργά ή γρήγορα αυτή την αύξηση στην κοινοποίηση πληροφοριών και στην επιχειρησιακή συνεργασία.

Σαν χερσαία επιχείρηση ;

Δεν ξέρω… Εάν όμως αυτές οι επιχειρήσεις που γίνονται στην Συρία τώρα δεν πετύχουν και δεν εκκαθαριστούνε αυτά τα στοιχεία και εάν παραβιαστούνε οι κόκκινες γραμμές του Ισραήλ, δηλαδή εάν υπάρξει από τα υψώματα του Γκολάν ή από την Χεζμπολλάχ κάποια απειλή, τότε θα ανταποδώσουμε. Ακόμη και αν χρειαστεί χερσαία δύναμη.

Βρίσκεται λοιπόν στο τραπέζι κάποια κοινή επιχείρηση ;

Όχι αυτή την στιγμή δεν το συζητάμε, αλλά όλοι οι αξιωματούχοι αντιλαμβάνονται πως αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε για το πώς θα συνεργαστούμε με την Τουρκία. Μπορεί να μην γίνει αμέσως αλλά να χρειαστεί κάποιο χρόνο. Είναι πολύ ευαίσθητο θέμα. Αλλά είναι ένα σημαντικό θέμα και για τις δύο χώρες.

Υπάρχει μια διαδεδομένη πως Ερντογάν και Νετανιάχου δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο. Αυτό το θέμα εμπιστοσύνης άραγε έχει ξεπεραστεί σε κάποιο βαθμό ;

Μα το πρώτο θέμα στις διετείς πια συνομιλίες είναι αυτό το θέμα εμπιστοσύνης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.  Στην διπλωματία υπάρχει ένας όρος που λέγεται ¨μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης¨.  Μετά από την υπογραφή της συμφωνίας, οι δύο πλευρές πιστεύω πως θα πρέπει να λάβουν τέτοια μέτρα για να δείξουν πως είναι σοβαρές.

Για παράδειγμα εάν η Χαμάς ρίχνει ρουκέτα στο Ισραήλ και το Ισραήλ απαντά, ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα ήταν να μην υποστηρίζει η Τουρκία την Χαμάς. Ενώ από την μεριά μας θα ήταν να διασφαλίσουμε στην Τουρκία την δυνατότητα να κάνει κάτι εάν επιθυμεί για την ανάπτυξη της Γάζας.

Εάν λοιπόν υπάρξουν αυτές οι συνθήκες, ο Νετανιάχου θα επισκεφτεί σύντομα την Τουρκία ;

Μακάρι. Το ελπίζω… Εμείς θέλουμε πρώτα να υπογραφεί η συμφωνία, αυτός είναι ο στόχος μας αυτή την στιγμή. Η κατάσταση αυτή την στιγμή στην περιοχή διασφαλίζει την δυνατότητα να ξεπεράσουμε τις διαφωνίες του παρελθόντος και να εργαστούμε μαζί, διότι είμαστε οι μόνες δύο δημοκρατίες που μπορούμε να επιφέρουμε σταθερότητα στην περιοχή. Μόνο μαζί μπορούμε να το πετύχουμε.

http://www.taraf.com.tr/israil-baskonsolosu-turkiye-ile-birlikte-suriyeye-operasyon-yapabiliriz/
11/5/2016

Previous Article

ΕΙΡΩΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΥΠΕΞ

Next Article

ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΗΔΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *