Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

0 σχόλια Share:

Εφ. Χουριέτ 2-9-2011

Απόφαση ιστορική για τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ

Η Τουρκία μετά την απόφαση του Ισραήλ να μην ζητήσει συγγνώμη για την επιχείρηση στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά τον Μάιο του 2010, πήρε μια ιστορική για τις διμερείς σχέσεις απόφαση. Υποβίβασε το επίπεδο διπλωματικής εκπροσώπησης και πάγωσε τις στρατιωτικές συμφωνίες.

 Μετά την διαρροή της έκθεσης του ΟΗΕ για το πλοίο Μαβί Μαρμαρά στον αμερικανικό τύπο, σήμερα ο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου εμφανίστηκε ενώπιον καμερών. Ο Νταβούτογλου ανακοίνωσε τις κυρώσεις σε βάρος του Ισραήλ και άσκησε κριτική στην έκθεση του ΟΗΕ.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε πως ¨Ήρθε πλέον ο καιρός να πληρώσει το Ισραήλ το τίμημα για την παράνομη συμπεριφορά του¨.

Οι κυρώσεις της Τουρκίας σε βάρος του Ισραήλ αποτελούνται από 5 βήματα. Όπως δήλωσε ο Νταβούτογλου αυτές οι κυρώσεις είναι οι εξής :

1- Οι διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ θα υποβιβαστούνε στο δεύτερο επίπεδο. Μετά από αυτό όλοι οι υπάλληλοι, με πρώτο τον πρεσβευτή θα επιστρέψουν στη χώρα τους έως την Τετάρτη.

2- Αναστέλονται όλες οι στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ.

3- Η Τουρκία ως κράτος που έχει το μεγαλύτερο μήκος ακτών στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πάρει κάθε μέτρο που θα κρίνει αναγκαίο για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ανατολική Μεσόγειο.

4- Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα. Θα διασφαλίσει την διερεύνηση του αποκλεισμού που εφαρμόζει το Ισραήλ στη Γάζα από τις 31-5-2011, από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Προς αυτή τη κατεύθυνση αρχίζουμε προσπάθεια για να κινητοποιήσουμε την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

5- Θα αποδοθεί η δέουσα στήριξη στις προσπάθειες όλων των θυμάτων –ξένων και Τούρκων- να δικαιωθούνε στα δικαστήρια έναντι της Ισραηλινής επίθεσης.

…………………..

Ο Νταβούτογλου τόνισε ότι μέχρι να υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματα της Τουρκίας δεν πρόκειται να υπάρξει ομαλοποίηση στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Νταβούτογλου δήλωσε : ¨ Θέλω να το τονίσω ξανά. Υπεύθυνη για το σημείο όπου φτάσαμε σήμερα είναι η κυβέρνηση του Ισραήλ. Για όσο καιρό η ισραηλινή κυβέρνηση δεν κάνει τα αναγκαία βήματα, δεν τίθεται θέμα να αλλάξουμε γνώμη¨.

Η Τουρκία ζητά από το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη για την επίθεση στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά όπου έχασαν τη ζωή τους 9 άτομα, να πληρώσει αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων και να άρει τον αποκλεισμό στη Γάζα. Οι συνομιλίες Ισραήλ-Τουρκίας που αποσκοπούσαν στην εξομάλυνση των σχέσεων, κατέληξαν χωρίς αποτέλεσμα.

………………

Previous Article

MHN ΣΚΟΤΩΣΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Next Article

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΑΤΟΙΚΟΥ ΡΑΝΤΑΡ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *