Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ

No Comments Share:

Εφ. Ταράφ 22-6-2011

Κρυφές συναντήσεις ανοιχτό γράμμα

 

Η νίκη του ΑΚΠ με 50 % και η κρυφή διπλωματία Άγκυρας-Ιερουσαλήμ, φαίνεται ότι θα ανοίξουν μια νέα σελίδα στις σχέσεις με το Ισραήλ…Ο Νετανιάχου έγραψε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Ερντογάν.

 

Αναφέρεται πως μετά από τις συνεχιζόμενες για ένα εξάμηνο κρυφές συνομιλίες Ισραήλ-Τουρκίας, οι δύο χώρες είναι πολύ κοντά στην επίλυση των διφωνιών που είχαν προκύψει μετά την επίθεση του Ισραηλινού στρατού στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά. Με βάση την είδηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Χααρέτζ απ΄τον αρθρογράφο Μπάρακ Ραβίντ οι συνεχιζόμενες αυτές συνομιλίες διεξάγονται μέσω δύο καναλιών. Με βάση την είδηση ένας εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου συναντιέται με τον υφυπουργό εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου. Αναφέρεται πως παράλληλα με αυτό το επίσημο κανάλι επικοινωνίας υπάρχει ακόμη ένα μέσω της επιτροπής που συνέστησε ο ΟΗΕ για την διερεύνηση του περιστατικού του Μαβί Μαρμαρά. Εκεί ο τέως υφυπουργός ΥΠΕΞ και πρεσβευτής Οζντέμ Σανμπέρκ και ο εκπρόσωπος του Ισραήλ τέως διπλωμάτης Γιόζεφ Τζεχανόβερ μεταφέρουν αμοιβαία μηνύματα στις κυβερνήσεις τους. Ισραηλινές πηγές μιλώντας στην εφημερίδα ανέφεραν πως τα πιο ευαίσθητα θέματα είναι το αν το Ισραήλ θα ζητήσει ή όχι επίσημη συγγνώμη, καθώς και το αν θα δοθεί το δικαίωμα στις οικογένειες των θυμάτων να υποβάλλουν μηνύσεις.

Δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες

Με βάση την είδηση αυτή ετοιμάζεται τώρα ο τρίτος κύκλος των συνομιλιών Τουρκίας-Ισραήλ για την επίλυση της κρίσης. Λέγεται πως οι δύο χώρες με τις πρωτοβουλίες των Τζεχανόβερ και Σανμπέρκ τον Δεκέμβριο έφτασαν πολύ κοντά σε συμφωνία, αλλά ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν απέρριψε με σκληρή γλώσσα την περίπτωση να ζητήσει συγγνώμη το Ισραήλ, και έτσι σταμάτησαν οι συνομιλίες. Μετά από αυτό, δύο μήνες νωρίτερα ακόμη μια προσπάθεια τελείωσε με αποτυχία, αλλά αυτή τη φορά οι συνθήκες ήταν πιο ευνοϊκές. Φαίνεται ότι ένας από τους λόγους για αυτό είναι ότι ο ΟΗΕ τον Ιούλιο αναμένεται να ανακοινώσει την έκθεση του για το πλοίο Μαβί Μαρμαρά. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι ο πρωθυπουργός Ερντογάν που απέφυγε μια ευέλικτη στάση κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, μετεκλογικά αναμένεται να δείξει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση. Τρίτος λόγος είναι τα γεγονότα στην Συρία : Στην είδηση μιλώντας σχετικά Τούρκος διπλωμάτης ανέφερε : ¨Η επίλυση των θεμάτων στη Συρία αποτελεί κοινό συμφέρον της Τουρκίας και του Ισραήλ¨. Τέλος φαίνεται ότι πίσω από τις ήπιες δηλώσεις του Νετανιάχου της προηγούμενης εβδομάδας κρύβεται η απόφαση της Τουρκίας για μη συμμετοχή του Μαβί Μαρμαρά στον στόλο που πάει στη Γάζα.

……………..

 

Previous Article

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΙΚΟ ΖΙΡΒΕ

Next Article

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *