Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΠΕΡΙΠΛΟΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

No Comments Share:

Απόφαση κλεισίματος των τουρκικών στρατιωτικών βάσεων από την Βαγδάτη

 

Η κεντρική διοίκηση στην Βαγδάτη αποφάσισε να κλείσει τις τουρκικές βάσεις στο έδαφος του Ιράκ και να απαγορεύσει την είσοδο ξένων δυνάμεων στο έδαφος του Ιράκ.

 Ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης Αλή Ντεμπάγ δήλωσε πως ¨Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να κλείσει ξένες βάσεις και να βγάλει τις μονάδες τους και να απαγορεύσει την είσοδο ξένων δυνάμεων στα ιρακινά εδάφη.

 Ο Ντεμπάγ πρόσθεσε πως υπήρξε αίτημα από το κοινοβούλιο ¨να ακυρωθούν οι συμφωνίες που είχαν υπογραφεί στο παρελθόν με ξένες χώρες και άνοιγαν το δρόμο για την παρουσία ξένων δυνάμεων και βάσεων στα εδάφη του Ιράκ¨.

 Με βάση την είδηση του AFP, ένας άλλος αξιωματούχος ανέφερε πως η απόφαση αυτή έχει ως στόχο την τουρκική βάση στο Ντουχόκ. Η κουρδική κυβέρνηση δεν έχει κάνει ακόμη ανακοίνωση σχετικά με το θέμα, ενώ είναι άγνωστο ακόμη αν η απόφαση θα εφαρμοστεί ή όχι από την κουρδική κυβέρνηση. Όμως πριν από λίγο διάστημα 470 χιλιάδες υπογραφές ατόμων που ζητούσαν το κλείσιμο των βάσεων και είχαν συγκεντρωθεί από την Πατριωτική Ένωση του Νότιου Κουρδιστάν είχαν παρουσιαστεί στην Περιφερειακή Κουρδική Κυβέρνηση και στην βουλή. Στην καμπάνια αυτή μετείχαν το KDP, το ΥΝΚ και κάποιοι βουλευτές από το Γκοράν.

 Εντύπωση προκάλεσε πως η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από την τροπολογία που πέρασε από την τουρκική βουλή. Η διάρκεια της τροπολογίας για την πέραν των συνόρων επιχειρήσεις λήγει στις 17 Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση για την παράταση ενός ακόμη χρόνου υπέβαλε στην βουλή σχετική τροπολογία. Η τροπολογία θα συζητηθεί την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου στην τουρκική βουλή. Εντύπωση προκάλεσε πως η τροπολογία εισήχθη στην βουλή την ώρα που βρισκόταν στην Άγκυρα για συνομιλίες ο πρόεδρος της Περιφέρειας του Ομόσπονδου Κουρδιστάν Μεσούτ Μπαρζανί.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην κεντρική ιρακινή κυβέρνηση και την κυβέρνηση του ΑΚΠ είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Ο σιίτης πρωθυπουργός Νουρί Αλ Μαλίκι απέρριψε μάλιστα την πρόσκληση να παραβρεθεί στο συνέδριο του ΑΚΠ.

Οι σχέσεις εντάθηκαν ιδιαίτερα μετά από την απόφαση της Τουρκίας να φιλοξενήσει τον αντιπρόεδρο του Ιράκ Ταρίκ Ελ Χασίμι. Ιρακινό δικαστήριο καταδίκασε στις 9 Σεπτεμβρίου τον αντιπρόεδρο Ταρίκ Χασίμι στην ποινή θανάτου, για το αδίκημα της διοίκησης και κατεύθυνσης τρομοκρατικών ομάδων. Ο Ταρίκ Χασίμι που είναι από τους προβεβλημένους πολιτικούς του Ιράκ, όταν κατηγορήθηκε πέρσι από τον σιίτη πρωθυπουργό Μαλίκι πως έστηνε τρομοκρατικές ομάδες με σκοπό τις δολοφονίες σε βάρος σιιτών, κατέφυγε στην Ομόσπονδη περιοχή του Κουρδιστάν.

Η Βαγδάτη είχε επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας όταν ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε επισκεφτεί το Κερκούκ χωρίς να πάρει άδεια από την κεντρική κυβέρνηση. Η Βαγδάτη είναι επίσης ενάντια στην μέσω Τουρκίας μεταφορά του πετρελαίου του Ομόσπονδου Κουρδιστάν, και είχε κάνει σκληρές δηλώσεις σχετικά με τις αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας στην περιοχή του Κάντιλ, λέγοντας πως σε περίπτωση που συνεχιστούν θα καταρρίψει τα τουρκικά μαχητικά. Αλλά οι επιθέσεις των τουρκικών μαχητικών συνεχίζονται.

Οι τουρκικές στρατιωτικές βάσεις υπάρχουν από την δεκαετία του 1990

Από την δεκαετία του 90 και εντεύθεν υπάρχουν τουρκικές βάσεις στο Νότιο Κουρδιστάν. Η τουρκική στρατιωτική παρουσία στις περιοχές Μπατούφα, Μπαμέρνι, Μπέγκοβα και Κανιμασί στηρίζεται στον πόλεμο που το 1995 διεξήγαγαν ενάντια στο ΠΚΚ ο τουρκικός στρατός και οι πεσμεργκά του KDP. Συμφωνία που συνήφθη το 1997 ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και στο KDP επέτρεψε την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών βάσεων. Από εκείνη τη μέρα μέχρι σήμερα ο τουρκικός στρατός δεν έφυγε από την περιοχή. Στις βάσεις αυτές υπάρχουν δεκάδες άρματα και χιλιάδες στρατιώτες. Αναφέρεται πως μεταξύ των αρμάτων συμπεριλαμβάνονται και 20 Leopard-1. Tα συγκεκριμένα αναφέρεται πως έχουν τοποθετηθεί ιδιαίτερα στις βάσεις του Μπατούφα και Κανιμασί, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Εντύπωση προκαλούν τα γραφεία που ανήκουν σε Τούρκους στο βόρειο τμήμα της πόλη Αμεντίγιε. Εδώ έχουν τοποθετηθεί τρία άρματα, ενώ αναφέρεται πως η προτεραιότητα αυτής της μονάδας είναι η συλλογή πληροφοριών. Επίσης στις περιοχές ;Σελαντίζε και Ντεραλούκ που βρίσκονται μεταξύ της περιοχής Ζαπ και του όρους Γκάρε, υπάρχουν περίπου 10 άρματα, πάνω από 500 στρατιώτες και διάφορα στρατιωτικά οχήματα.

Κουρδικό πρακτορείο Φιράτ 3/10/2012

Previous Article

ΤΡΙΤΗ ΟΒΙΔΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΤΑΙ

Next Article

ΣΚΛΗΡΑ ΛΟΓΙΑ EΡΝΤOΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *