Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

769 ΕΒΡΑΙΟΙ ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΙΝΟΝΟΥ

No Comments Share:

¨Η Άγκυρα έδωσε εντολή, 769 Εβραίοι πέθαναν

 Τιμήθηκε η μνήμη των 769 Εβραίων οι οποίοι έχασαν την ζωή τους κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο όταν πλοίο ονόματι Στρούμα έφυγε από την Ρουμανία για την Παλαιστίνη, αλλά βυθίστηκε από ρωσικό υποβρύχιο στα ανοιχτά της Μαύρης θάλασσας.

Ο Ισάκ Αλατόν ανέφερε πως μόνο ένα άτομο διασώθηκε από την συμφορά και δήλωσε : ¨Επρόκειτο για μια δολοφονία. Μια δολοφονία της οποίας την εντολή την είχε δώσει η Άγκυρα. Χτες η Γερμανίδα πρωθυπουργός ζήτησε επίσημα συγγνώμη για τους 8 Τούρκους που σκοτώθηκαν από τους νεοναζί. Και εμείς λοιπόν αναμένουμε από την τουρκική κυβέρνηση μια συγγνώμη για αυτή την τραγωδία. Αυτό είναι μια αρετή.

Κατά τα έτη του 2ου Παγκοσμίου πολέμου στο ρουμανικό πλοίο με σημαία Παναμά Στρούμα επιβιβάστηκαν 770 Εβραίοι της Ρουμανίας, οι περισσότεροι εκ των οποίων γυναικόπαιδα, με την ελπίδα να διαφύγουν από την Ευρώπη προς την Παλαιστίνη. Το πλοίο στις 16-12-1941 έφτασε στην Κωνσταντινούπολη και αγκυροβόλησε στα ανοιχτά του Σαράϊμπουρνού. Όταν η αγγλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως δεν θα δεχόταν αυτό το πλοίο στην Παλαιστίνη, ενώ η Ρουμανία –σύμμαχος της Γερμανίας- ανακοίνωσε πως δεν θα το δεχόταν πίσω, ρυμουλκήθηκε στα ανοιχτά της Μαύρης Θάλασσας.

 Εκεί στα ανοιχτά βυθίστηκε από τορπίλη ρωσικού υποβρυχίου στις 24-2-1942. Από τους επιβάτες του πλοίου έχασαν τη ζωή τους 769 άτομα και σώθηκε μόνο ο 20χρονος Εβραίος Στολιάρ. Από τα πτώματα τα 4 ξεβράστηκαν στην ακτή και τα 765 θάφτηκαν στα νερά μαζί με το πλοίο.

Στην 70η επέτειο της καταστροφή του Στρούμνα έγινε τελετή μνήμης στις 12.00 η ώρα στο μνημείο του Ατατούρκ στο Σαράιμπουρνού. Η τελετή οργανώθηκε από το ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών Τουρκίας (TESEV) και μετείχαν μεταξύ άλλων ο μάρτυρας της καταστροφής Ισάκ Αλατόν, ο Ζουλφού Λιβανελί-μουσικός και συγγραφέας του βιβλίου ¨Σερενάτα¨ που περιγράφει την καταστροφή του Στρούμνα και ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας Τουρκίας Σαμί Χερμάν.

Ο ΙΣΑΚ ΑΛΑΤΟΝ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ

Ο Ισάκ Αλατόν ζωντανός μάρτυρας της καταστροφής ανέφερε πως ήταν 15 χρονών όταν έγινε η καταστροφή του Στρούμα και είπε : ¨Άφησαν επί 2 μήνες το πλοίο στην αναμονή στα ανοιχτά του Σαράιμπουρνού. Η Ερυθρά Ημισέληνος ψευτοβοηθούσε. Για 2-3 μέρες μετέφερα με φορτηγίδες τα τσουβάλια με ψωμιά στο πλοίο. Την πραγματική βοήθεια την οργάνωνε η Εβραϊκή κοινότητα Κωνσταντινούπολης. Ο πατέρας μου ο Χαϊμ Αλατόν ήταν στην επιτροπή βοήθειας. Εργαστήκαμε για να κρατήσουμε επί δυό μήνες στη ζωή 770 άτομα. Χωρίς να ενημερωθεί κανείς έκοψαν τα σκοινιά του πλοίου και τους παράτησαν στο θάνατο. Εσκεμμένα το έκαναν. Ήταν μια δολοφονία εκ προθέσεως. Μια δολοφονία της οποίας την εντολή, είχε δώσει η Άγκυρα. Χτες η Γερμανίδα πρωθυπουργός ζήτησε επίσημα συγγνώμη για τους 8 Τούρκους που σκοτώθηκαν από τους νεοναζί. Και εμείς λοιπόν αναμένουμε από την τουρκική κυβέρνηση μια συγγνώμη για αυτή την τραγωδία. Αυτό είναι μια αρετή. Ή από την Άγκυρα ή από κάποιον από την κυβέρνηση εκείνης της περιόδου πρέπει να ειπωθεί μια συγγνώμη για εκείνη τη μέρα. Πρέπει να πούνε πως ¨Ναι είναι μια δολοφονία που βαραίνει τους ώμους μας. Δεν θέλουμε να συνθλιβόμαστε άλλο από αυτό το βάρος και ζητάμε συγγνώμη¨. Θέλω πλέον να ακούσω τη συγγνώμη. Ήρθε ο καιρός. Η Τουρκία θα πρέπει να δείξει το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη.

……………………

 Εφ. Ραντικάλ 25-2-2012

Previous Article

ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ-ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΡΩΣΙΚΩΝ TU-22 ΣΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ

Next Article

29 Ἰανουαρίου: ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *