Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ: «ΚΟΙΝΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΛΑΩΝ»

No Comments Share:

Ιρανός πρέσβης Φαραζμάντ: Η φιλία Τουρκίας και Ιράν λύνει τα περιφερειακά θέματα

Ο πρέσβης του Ιράν Μουχάμεντ Φαραζμάντ κατά την δεξίωση για την ημέρα του Ιρανικού στρατού, απάντησε στις ερωτήσεις της yeniakit.com.tr. Ο Φαραζμάντ είπε πως ¨Οι εχθροί που απειλούνε τα συμφέροντα της Τουρκίας, κατά τον ίδιο τρόπο απειλούνε και τα συμφέροντα του Ιράν. Οι δύο χώρες έχουν επίσης κοινά συμφέροντα. Η Τουρκία ευρισκόμενη δίπλα στο Ιράν και ενάντια στις ΗΠΑ, δεν προστατεύει  μόνο τα συμφέροντα του ιρανικού λαού αλλά και τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας¨.

Στην δεξίωση για την Ημέρα του Ιρανικού Στρατού μετείχαν ο πρόεδρος του κόμματος Saadet Τεμέλ Καραμολλάογλου, ο πρόεδρος του κόμματος Βατάν Ντογού Περιντσέκ, πρέσβεις ξένων χωρών και πολλοί διπλωμάτες.  Ο πρέσβης Φαραζμάν μιλώντας στους καλεσμένους σχετικά με την ένταξη από τις ΗΠΑ των Φρουρών της Επανάστασης στην λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, είπε : «Η απόφαση αυτή δόξα τον Αλλάχ, απορρίφθηκε από πολλά μέλη του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. Αντιμετωπίζουμε αυτή την απόφαση ως όμοια με την απόφαση τους να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ και να αναγνωρίσουν τα υψώματα του Γκολάν σαν έδαφος του Ισραήλ».

«Οι σχέσεις μας βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών»

Ο Φαραζμάντ ανέφερε πως οι λαοί του Ιράν και της Τουρκίας είναι οι πλέον κοντινοί από πλευράς ιστορίας, κουλτούρας και γεωγραφίας και είπε πως « Στα τελευταία 500 χρόνια τα σύνορα Ιράν-Τουρκίας υπήρξαν πάντοτε σύνορα φιλίας. Αυτή την στιγμή οι σχέσεις Ιράν-Τουρκίας βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Υπάρχει μια ισχυρή βούληση στις κυβερνήσεις Τουρκίας και Ιράν για να προχωρήσουν οι μεταξύ τους σχέσεις. Στην πραγματικότητα το στήριγμα για τις καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και στους δύο λαούς, είναι η βούληση των ηγετών των δύο χωρών αλλά και η στήριξη των λαών».

Κοινά τα συμφέροντα και οι εχθροί των δύο χωρών

Ο Φαραζμάντ ανέφερε πως οι δύο χώρες έχουν κοινούς εχθρούς και συνέχισε λέγοντας : « Οι εχθροί που απειλούνε τα συμφέροντα της Τουρκίας, κατά τον ίδιο τρόπο απειλούνε και τα συμφέροντα του Ιράν. Και ο λόγος για αυτό είναι πως Ιράν και Τουρκία είναι δύο ισχυρές και ανεξάρτητες χώρες της περιοχής. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι αρχές των δύο χωρών κάθε χρόνο συναντιούνται πολλές φορές, ενώ οι ηγέτες τους συναντιούνται σχεδόν δύο φορές τον χρόνο. Οι υπουργοί Εξωτερικών συναντώνται 7-8 φορές τον χρόνο και σε αυτές τις συναντήσεις πάντα συζητάμε το πώς θα ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας και τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για αυτό. Είμαστε ευχαριστημένοι από την προσέγγιση της Τουρκίας. Τα συμφέροντα των δύο χωρών είναι κοινά. Η Τουρκία ευρισκόμενη δίπλα στο Ιράν και ενάντια στις κυρώσεις των ΗΠΑ, δεν προστατεύει  μόνο τα συμφέροντα του ιρανικού λαού αλλά και τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας. Διότι οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα».

Τουρκία και Ιράν μπορούν να λύσουν περιφερειακά θέματα

Ο Φαραζμάντ είπε πως η μόνο διαφωνία με την Τουρκία είναι στο θέμα της Συρίας, προσθέτοντας πως παρόλα αυτά χάρη στις στενές σχέσεις και την ισχυρή βούληση, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες. O Φαραζμάντ είπε πως ¨Ένας από τους λόγους για την έτι περαιτέρω αύξηση των σχέσεων με την Τουρκία ήταν και το θέμα της Συρίας. Χάρη στην βοήθεια από την Τουρκία διασφαλίσαμε την μείωση των συγκρούσεων στην Συρία. Οι συζητήσεις στην Γενεύη δεν μπόρεσαν να κάνουν σχεδόν τίποτε για την επίλυση των θεμάτων στην Συρία. Τώρα έχουμε κάποια θέματα στην Ιντλίμπ και στα ανατολικά της Συρίας. Ο υπουργός μας Εξωτερικών μετά από την Δαμασκό ήρθε στην Άγκυρα. Ένα από τα θέματα των συναντήσεων σε Δαμασκό και Άγκυρα ήταν η Ιντλίμπ και η ανατολική Συρία. Πιστεύω πως θα λύσουμε αυτά τα θέματα. Το καλύτερο είναι τα περιφερειακά θέματα να τα λύσει η φιλία Ιράν και Τουρκίας¨.

https://www.yeniakit.com.tr/haber/iran-buyukelcisi-farazmand-bolge-sorunlarini-turkiye-ve-iran-dostlugu-cozer-716129.html

Previous Article

ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΛΥΝΕΙ ΤΑ ΠΙΑΤΑ…

Next Article

ΑΥΤΟΙ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΕΜΕΙΣ ;

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *