Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΓIA S-400 ΚΑΙ F-35 : ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ F-35

No Comments Share:

O στρατηγικός αναλυτής Χακάν Ακμπάς σχολίασε  την κατάσταση με τους S-400 και τις απειλές των ΗΠΑ σχετικά με τα F-35. O Ακμπάς απάντησε στο ερώτημα αν οι ΗΠΑ μπορούν να βρούνε άλλο προμηθευτή στην θέση της Τουρκίας . όπως και για το τι δρόμο θα μπορέσουν  ν ακολουθήσουν οι τουρκικές εταιρίες σε περίπτωση που γίνει ένα τέτοιο βήμα.

…………….

Ο Ακμπάς είπε πως ¨Αυτό που ονομάζετε διπλωματία στην ουσία είναι ένα παζάρι¨, πρόσθεσε πως ¨Όταν παζαρεύετε με ΗΠΑ και Ρωσία πρέπει κι εσείς ως χώρα να έχετε κάποια χαρτιά στα χέρια σας¨ και συνέχισε λέγοντας :

¨Οι S-400 καταρχήν είναι μια στρατιωτική ανάγκη. Ταυτόχρονα είναι κάτι που μας προσφέρει η Ρωσία σε χρυσό ταψί. Σε μια διαδικασία κατά την οποία η Τουρκία επί 5 έτη δεν πήρε απάντηση για τους Πάτριοτ που είχε ζητήσει, οι Ρώσοι είπαν πως μας δίνουν τους S-400.

Tότε οι ΗΠΑ σε αυτή την διαδικασία έφτασαν να πούνε ¨μπορούμε να μιλήσουμε για τους Πάτριοτ¨, αλλά τότε οι Ρώσοι δήλωσαν πως ¨Μπορούμε να παραδώσουμε αντί για τον Δεκέμβριο του 2019 που είχαμε δηλώσει, πιο νωρίς μπορούμε να παραδώσουμε τον Ιούλιο του 2019¨.

……………

Τους S-400 θα τους πάρουμε. Μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν υπάρχει μια σχέση που καθημερινά εμβαθύνεται. Εντέλει η Ρωσία σήμερα βρίσκεται και στα βόρεια της χώρας μας και στα νότια. Δεν πιστεύω πως ένα τέτοιο περιβάλλον θα υπάρξει επιστροφή προς τα πίσω. Το θέμα αυτό είναι άκρως σημαντικό και για τον Πούτιν. Εντέλει θα πουλήσει ρωσικό σύστημα στην δεύτερη πιο σημαντική χώρα του ΝΑΤΟ. Μάλιστα η Τουρκία είναι μια χώρα-άγκυρα του ΝΑΤΟ. Είναι ένα βήμα με μεγάλη προπαγανδιστική αξία  για την Ρωσία και τον Πούτιν. Οι S-400 είναι ένα απαραίτητο σύστημα για τον τουρκικό στρατό. Η Τουρκία που θέλει να κάνει βήμα στην Συρία προς το συμφέρον της, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην συνεργασία που θα αναπτυχθεί διαμέσου των S-400.

……………

Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει κάποια διαδικασία εξόδου της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. Διότι υπάρχει η ιδρυτική συμφωνία του ΝΑΤΟ και για όσο η Τουρκία δεν παίρνει μια τέτοια απόφαση , από κοινού δεν γίνεται να αποβληθεί. Ούτε υπάρχει πιθανότητα η Τουρκία να πάρει μόνη της μια απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση.

…………….

Η Τουρκία διαθέτει ένα στόλο F-16 που πέρασε την ηλικία των 30 ετών. Έχει στρατηγική σημασία αυτά να εκσυγχρονιστούν το συντομότερο.  Για αυτό άλλωστε από την αρχή ήμασταν ως ¨ιδρυτική χώρα¨ στο σχέδιο για τα F-35. Ως ημερομηνία άφιξης αυτών των αεροσκαφών είχε αναφερθεί ο Νοέμβριος του 2019. Από την ημέρα που θα μας παραδοθούν οι S-400 μέχρι να φτάσουν στην χώρα μας τα F-35  θα είναι μια διαδικασία με πολύ σκληρά παζάρια.

…………

Ακόμη και στην αυτοκινητοβιομηχανία οι αλλαγές στην γραμμή παραγωγής είναι κάτι το ιδιαίτερα δύσκολο, είμαστε σε ένα κόσμο όπου ο σχεδιασμός παίρνει ένα διάστημα 10-15 ετών. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν μπορεί να εσείς να δηλώνετε πως η έξοδος μια χώρας από ένα πρόγραμμα παραγωγής αεροσκάφους που το ένα κάνει 100 εκ. $  είναι κάτι που ¨σύντομα μπορεί να αναπληρωθεί¨.

Εγώ δεν πιστεύω τις δηλώσεις που γίνονται από τις ΗΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση. Εάν βγει από την διαδικασία παραγωγής η Τουρκία, θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, όχι μόνο οι ΗΠΑ αλλά και το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι.

Ο ισχυρισμός πως μέσα σε 2-3 μήνες  χωρίς να υπάρξει καθυστέρηση,  μπορεί να εξευρεθεί μια χώρα εναλλακτική της Τουρκίας, δεν αντανακλά την αλήθεια.

……………….

Οι τουρκικές εταιρίες έχουν υπογράψει μια συμφωνία 12 δις $. Αν οι εταιρείες αυτές πάνε την υπόθεση στα διεθνή δικαστήρια,  οι ΗΠΑ θα αδυνατούν να απολογηθούν¨.

……………….

https://www.yeniakit.com.tr/haber/turk-firmalardan-f-35-hamlesi-gelebilir-698299.html

9/4/2019

Previous Article

Εθνική αναισθησία

Next Article

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *