Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Ο Ερντογάν θέλει λεφτά, πολιτική και στρατιωτική στήριξη στην Συρία και να αποσπάσει την προσοχή από το κόστος του πολέμου…

No Comments Share:

 

Steven Erlanger- New York Times

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να έχει εφιάλτες για την κακή διαχείριση με το χάος της εισροής μεταναστών και προσφύγων του 2015, το οποίο δημιούργησε φρικτές φωτογραφίες νεκρών παιδιών, μάζες μη εγγεγραμμένων ανθρώπων που περιπλανιούνται στους δρόμους, πολιτικές διαφορές και σημαντική ώθηση στον ακροδεξιό λαϊκισμό.

Ο όρκος της Τουρκίας να αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερες αναχωρήσεις για την Ευρώπη έχει κάνει περισσότερα από την αναζωογόνηση αυτών των φόβων. Έχει αποκαλύψει την αποτυχία της Ευρώπης να χρησιμοποιήσει το χρόνο που έχει αγοράσει από το 2016, όταν συνήψε συμφωνία για να πληρώσει την Τουρκία για να φιλοξενήσει μετανάστες και πρόσφυγες, και  να δημιουργήσει η ίδια μια συνεκτική πολιτική μετανάστευσης ή ασύλου.

Συνεπώς, η Ευρώπη βράθηκε πάλι να  προσπαθεί να διαχειριστεί μια γραμμή μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Ελλάδας,  που η μία προσπαθεί να προωθήσει τους πρόσφυγες και η άλλη να τους κρατήσει μακριά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ελλάδα δεν θέλουν ούτε τους μετανάστες ούτε μια άλλη κρίση. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέστησαν αρκετά σαφή αυτήν την εβδομάδα, όταν ταξίδεψαν στην Ελλάδα για να δείξουν αλληλεγγύη στις μερικές φορές σκληρές ελληνικές προσπάθειες από μια νέα κεντροδεξιή κυβέρνηση για να απομακρυνθούν οι νέοι μετανάστες και πρόσφυγες.

Αλλά είναι επίσης ένα βαθύ πολιτικό πρόβλημα, δεδομένου ότι οι λαϊκιστές από τον Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία ως τον Ματτέο Σαλβλίνι στην Ιταλία και το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία  έχουν επωφεληθεί από το χάος του 2015 και την εισροή περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων, κυρίως μουσουλμάνων. Οι λαϊκιστές έχουν υποσχεθεί δυνατά να υπερασπιστούν τα ευρωπαϊκά και εθνικά σύνορα και την ταυτότητα.

Υπάρχει επίσης και το πρόβλημα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας, ο οποίος δημιούργησε πολλές από τις δικές του δυσκολίες, αλλά ο οποίος, κυρίως μόνος, αντιμετώπισε προβλήματα που οι Ευρωπαίοι επέλεξαν να αγνοήσουν.

Τα σημάδια έδειχναν για κάποιο χρονικό διάστημα ότι το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ, με ρωσική και ιρανική στρατιωτική στήριξη, κινούνταν για να συντρίψει την τελευταία ανατροπή της επανάστασης στην επαρχία Ιντλίμπ που οποία συνορεύει με την Τουρκία.

¨Αποδεικνύει ότι οι πλήρεις διακοπές της Ευρώπης από τη γεωπολιτική πάντα καταλήγουν να είναι πολύ δαπανηρές”, δήλωσε ο Mark Leonard, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. “Η Ευρώπη είναι και πάλι σε θέση θεατή, απίστευτα παθητική σε όλη την κρίση Ιντλίμπ, η οποία ήταν προβλέψιμη και προβλεπόμενη.”

Αλλά και οι χειρισμοί του κ. Ερντογάν για να αποσπάσει βοήθεια από τους Ευρωπαίους έχουν συμβάλει στο να αποξενώσουν τους δυνητικούς συμμάχους του.

Προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις σχέσεις με τη Ρωσία εναντίον της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, ακόμα και όταν αντιμετώπισε ρωσικά στρατεύματα και τους αντιπροσώπους τους τόσο στη Συρία όσο και στη Λιβύη.

Ζήτησε επίσης βοήθεια για την υπεράσπιση της Ιντλίμπ, για την αποτροπή ενός άλλου εκατομμυρίου προσφύγων που εισέρχονται στην Τουρκία, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί ως όπλο τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που φιλοξενεί σήμερα εναντίον της Ευρώπης.

Τίποτε από αυτά από αυτούς δεν έφερε φίλους στον κ. Ερντογάν.

Ωστόσο, η Τουρκία είναι βασικό μέλος του ΝΑΤΟ. Οι δυνάμεις του εμποδίζουν αυτό που θα μπορούσε να είναι μια σφαγή στην Ιντλίμπ. Και υπερασπίζεται επίσης την κυβέρνηση της Λιβύης που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Το δίλημμα για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ είναι περίπλοκο: Ταυτόχρονα να υποστηρίξει τον κ. Ερντογάν, να προσπαθήσει να τον επαναφέρει στη γραμμή κατά της Μόσχας και να αντισταθεί σε αυτό που οι Ευρωπαίοι θεωρούν ως εκβιασμό του για τη μετανάστευση.

“Ο Ερντογάν θέλει να προστατεύσει το τελευταίο οχυρό της αντιπολίτευσης στην Ιντλίμπ και θέλει να αποφύγει ένα άλλο κύμα προσφύγων”, δήλωσε η Αμάντα Σλόατ-πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών που ασχολείται με την Τουρκία που βρίσκεται στο Brookings Institution.

“Είναι σωστά απογοητευμένος που ο κύριος όγκος της συριακής κρίσης των προσφύγων έχει πέσει πάνω του για να διαχειριστεί”, δήλωσε η κ. Σλόατ. ” Αλλά είναι προβληματικό γι ‘αυτόν να προσπαθήσει να εκβιάσει την E.U. για να τον βοηθήσει ανοίγοντας τις πύλες, ακόμα και ταυτόχρονα το ΕΕ. και η διεθνής κοινότητα δεν επιταχύνει με την επίλυση του προβλήματος. ”

Η Τουρκία του κ. Ερντογάν φιλοξενεί περίπου τέσσερα εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες και ισχυρίζεται ότι οι Βρυξέλλες δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους βάσει της συμφωνίας του 2016, η οποία έδωσε βοήθεια ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία – αν και όχι απευθείας στην κυβέρνηση – και υποσχέθηκε προσπάθειες επανεγκατάστασης νόμιμων προσφύγων στην Ευρώπη.

Οι Βρυξέλλες ισχυρίζονται ότι έχουν τηρήσει την ουσία της συμφωνίας, υπογράφοντας μέχρι στιγμής συμβόλαια ύψους 4,7 δισ. Ευρώ και εκταμιεύοντας 3,2 δισ. Ευρώ. Ωστόσο, η Ευρώπη έχει εγκαταστήσει λιγότερους από 27.000 Σύριους από την Τουρκία μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλού με την Τουρκία για την παροχή περαιτέρω βοήθειας, αλλά δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι τα ευρωπαϊκά έθνη θα παράσχουν στρατιωτική υποστήριξη. Ο κ. Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη» στην Ιντλίμπ και μια ζώνη χωρίς πτήσεις εκεί.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του κόμματος Josep Borrell Fontelles ανακοίνωσε ενίσχυση ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για τα πιο ευάλωτα άτομα στη βορειοδυτική Συρία μετά από συνομιλίες την Τετάρτη στην Άγκυρα με τον κ. Ερντογάν. Ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν ανακοινώσει ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό, 700 εκατομμύρια ευρώ, σε νέα βοήθεια προς την Αθήνα για να την βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι τα σύνορα μεταξύ Iνλτίμπ και Τουρκίας είναι στενά κλειστά και ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει νέα εισροή συριακών προσφύγων.

Το ίδιο λεέι  και η Asli Aydintasbas-αναλύτρια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στην Κωνσταντινούπολη. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν λίγοι Σύροι μεταξύ των χιλιάδων αιτούντων άσυλο που ο κ. Ερντογάν ενθάρρυνε να προσπαθήσουν να περάσουν στην Ελλάδα.

“Αυτοί δεν είναι άνθρωποι από την Ιντλίμπ, και πολλοί δεν είναι από τη Συρία”, είπε. “Είναι κυρίως Αφγανοί, Ιρακινοί και Ιρανοί – οι Σύροι στην Τουρκία είναι αρκετά εγκαταστημένοι εκεί και δεν έχουν μετακινηθεί πίσω σε περιοχές κοντά στη Συρία.

Η κυρία Aydintasbas είπε ότι ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να εξασφαλίσει περισσότερα κεφάλαια για την κυβέρνησή του, η οποία αντιμετωπίζει αυξανόμενες οικονομικές δυσκολίες. Αλλά η Τουρκία θέλει επίσης να προσελκύσει την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ στην Ιντλίμπ, να συγκρατήσει τους Κούρδους και να μετατοπίσει την επικίνδυνη συζήτηση στο εσωτερικό για το κόστος του πολέμου της Τουρκίας στη Συρία, προς την προσφυγική κρίση.

Σημείωσε ότι μετά από τους θανάτους τουλάχιστον 36 Τούρκων στρατιωτών στη Συρία την περασμένη εβδομάδα, η τουρκική κυβέρνηση έκλεισε το Twitter για μια μέρα, προσπαθώντας να σιωπήσει την κριτική.

Ο τζόγος του κ. Ερντογάν με τη Ρωσία φαίνεται να αποτυγχάνει επίσης, είπε η κυρία Aydintasbas.

Η κυβέρνηση ενόχλησε το ΝΑΤΟ και τους ευρωπαίους συμμάχους, όπως είπε, αγοράζοντας το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 “με πολλούς φανφάρες και με δηλώσεις για κυβέρνηση τουρκικής ανεξαρτησίας.”

“Αλλά τώρα,” είπε, “Στα ζόρια, η Τουρκία χρειάζεται Δυτική στήριξη”.

Το ποδόσφαιρο με τη Μόσχα δεν έχει κάνει τίποτα για να σταματήσει την βίαιη προέλαση της Ρωσίας και της Συρίας στην Ιντλίμπ. “Αυτά είναι τεράστια λάθη που μπορεί να δει ακόμα και ο άντρας και η γυναίκα στο δρόμο”, ανέφερε η κυρία Aydintasbas.

Ο Robin Niblett, διευθυντής του ερευνητικού ιδρύματος Chatham House στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η χρήση μη Σύριων προσφύγων για να πιέσουν τους Ευρωπαίους «τροφοδοτεί απλώς όλο τον κυνισμό για την Τουρκία».

«Αυτή η ευρύτερη ροή οικονομικών μεταναστών υπενθυμίζει απλά σε όλους στην Ευρώπη ότι πρέπει να το διορθώσετε», είπε.

Αλλά ο κ. Niblett επέκρινε επίσης τους Ευρωπαίους για την «ενεργό απουσία τους από τη συριακή σύγκρουση, την έλλειψη στρατηγικής σκέψης και συμμετοχής».

Είπε ότι φαίνεται να υπάρχει μια σιωπηλή ευρωπαϊκή ελπίδα ότι η Ρωσία και ο κ.Ασσαντ θα τελειώσουν απλά τη δουλειά στη Συρία, ανεξάρτητα από το πόσο άσχημη θα μπορούσε να καταλήξει, δεδομένου ότι η Ιντλίμο είναι επίσης το τελευταίο καταφύγιο για ένα αρκετά μεγάλο τμήμα της Αλ Κάιντα καθώς και άλλους ισλαμιστές αντιπάλους στον κ.Ασσαντ.

Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τη Λιβύη, όπου η Γαλλία υποστηρίζει, για παράδειγμα, τον ισχυρό ηγέτη Χαλίφα Χαφτάρ μαζί με τη Ρωσία, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει την αδύναμη κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Κατά μία έννοια, ο κ. Niblett είπε ότι υπάρχει η αρχή μιας πιο ρεαλιστικής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής η οποία θα συνεχίσει να αποπληρώνει τον κ. Ερντογάν για να αποφύγει ένα νέο κύμα προσφύγων.

“Αλλά βεβαίως δεν μπορείτε να οικοδομήσουμε μια επίσημη εξωτερική πολιτική όπως αυτή και να λάβουμε οποιαδήποτε υποστήριξη από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, διότι αντιτίθεται σε όλες τις ευρωπαϊκές αξίες”, δήλωσε ο κ. Niblett.

4/3/2020

Σχ. : Εννοείται πως δεν συμφωνούμε σε αρκετά με το άρθρο αυτό, αλλά κρίναμε χρήσιμη την δημοσίευση του. 

Previous Article

¨Ζήτω η Πακιστανο-Τουρκική Αδερφοσύνη¨ !

Next Article

Η ανακοίνωση του τουρκικού λιμενικού για τα θαλάσσια περάσματα του Αιγαίου

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *