Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Αίτημα της Τουρκίας για συμμετοχή στο πρόγραμμα Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ…

1 Comment Share:

Η Τουρκία υποβάλλει αίτηση για αμυντικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ – έκθεση

Η Άγκυρα υπέβαλε αίτηση συμμετοχής σε αμυντικό πρόγραμμα της ΕΕ το οποίο προβλέπει στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag την Κυριακή, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.

“Η Τουρκία υπέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (PESCO) στην Ολλανδία, η οποία συντονίζει το πρόγραμμα”, ανέφερε.

Η Άγκυρα επιδιώκει να βελτιώσει τη στρατιωτική της ικανότητα συμμετέχοντας στο πρόγραμμα αξίας 1 δις ευρώ το οποίο η Γερμανία πρότεινε το προηγούμενο έτος να ανοίξει με επιτυχία για χώρες εκτός ΕΕ.

Το πρόγραμμαPESCO που ιδρύθηκε το 2017 παρέχει στις χώρες-μέλη ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων μέσω συνεργασίας με άλλες χώρες, καθώς και τη δυνατότητα διεξαγωγής ασκήσεων επιχειρησιακής ετοιμότητας.

“Ελπίζουμε ότι η συνεργασία με την Τουρκία στο πλαίσιο της PESCO – εκτός από τη βελτίωση (της συνεργασίας της χώρας) με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ – θα εργαστεί για την επίτευξη εξομάλυνσης με την Κύπρο και την Ελλάδα”, ανέφερε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η αναφορά για την αίτηση της Τουρκίας στην PESCO φθάνει καθώς οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ σκοπεύεται να εξομαλυνθούν στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία βρίσκεται εγκλωβισμένη σε διαφωνίες τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Κύπρο για τους πόρους των υδρογονανθράκων.

https://ahvalnews.com/turkey-eu/turkey-applies-eu1-billion-eu-defence-project-report

16/5/2021

Σχόλιο:  Η αποδοχή μίας εχθρικής προς τις δημοκρατικές αξίες και κεκτημένα της ΕΕ χώρας με αποδεδειγμένο ιστορικό συνεχούς καταπάτησης αυτών αλλά, κυρίως, μίας χώρας που εκβιάζει και απειλεί με κάθε τρόπο και σε κάθε μήκος κύματος δυο κράτη-μέλη αυτής (βλ. Ελλάδα και Κύπρο) θα ήταν ένα σφάλμα τεραστίων διαστάσεων αλλά και γκάφα ολκής. Η Τουρκία δεν πρέπει να συμμετέχει σε στρατιωτικά προγράμματα της ΕΕ που θα της επιτρέψουν να  αποκτήσει ανάλογη εμπειρία και τεχνογνωσία καθώς υφέρπει ο κίνδυνος να εργαλειοποιήσει αυτά τα πλεονεκτήματα και να τα στρέψει κατά κρατών-μελών της δεύτερης όποτε το κρίνει εκείνη σκόπιμο.

Η Τουρκία, διαχρονικά, δεν αποτελεί έμπιστος συνομιλητής έχοντας πολλάκις αποδείξει το αναξιόπιστο προφίλ της σε όλα τα πεδία και προσπαθεί με δόλια μέσα να υποκλέψει ή υφαρπάξει πολύτιμη τεχνογνωσία και να αποκτήσει εμπειρία σε στρατιωτικό κυρίως επίπεδο. Το τουρκικό πολιτικό σκηνικό, βασιζόμενο στις ρατσιστικές ιδεολογίες του Κεμάλ Ατατούρκ και του Ζιγιά Γκιοκάλπ, σύσσωμο, δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, θεμιτό και αθέμιτο που διαθέτει προκειμένου να πραγματοποιήσει τα ανήθικα κατακτητικά και επεκτατικά του σχέδια.Οι ιθύνοντες στην ΕΕ θα πρέπει, σκιογραφώντας τις πρόσφατες πολεμικές κινήσεις, να ακτινογραφήσουν τις βαθύτερες επιδιώξεις και στόχους της θρασύτατης Τουρκίας, να διαβλέψουν τις  μελλοντικές της προθέσεις και να απορρίψουν ασυζητητί την εν λόγω αίτηση.

Μετάφραση/Σχόλιο: Δημήτριος Ι. Αμανατίδης

Previous Article

Από τον Πορθητή του 1453 στον κύριο (…) υπουργό του 2021 δεν άλλαξαν και πολλά…

Next Article

6 ετών κοριτσάκι πέθανε από επίθεση σκυλιών…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

1 Comment

  1. Αύριο θα μας πουν πως η Σοβιετική Ένωση ήταν στην ομάδα παραγωγής του F16. Ρέεε! Τα προϊόντα της PESCO φτιάχνονται για να ανατινάζονται πάνω απ’ τα κεφάλια των τούρκων όχι για να τους δίνουν και λεφτά! Αν θέλουν λεφτά της ΕΕ οι τουρκαλάδες να διαγράψουν τη ‘γαλάζια πατρίδα’ και να φύγουν απο την Κύπρο το στρατό και τους εποίκους τους!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *