Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

No Comments Share:

Πύραυλος από την Μέριλ Λιντς στην Ασελσάν !

22399362

Απάντηση σοκ από την Μέριλ Λιντς στην πρόταση της Ασελσάν να αναλάβει σύμβουλος χαρτοφυλακίου της. Η Μέριλ Λίντς απέρριψε την πρόταση και στην επιστολή ως δικαιολογία προβάλλει το ότι η Τουρκία επέλεξε για την προμήθεια του αντιπυραυλικού της συστήματος μια κινέζικη εταιρία που βρίσκεται στην μαύρη λίστα. Η Μέριλ Λίντς αναφέρει πως ¨Όσο υπάρχει πιθανότητα να συνεργαστείτε με αυτή την εταιρία, εμείς δεν θα είμαστε¨.

Μεγαλώνουν οι αντιδράσεις για την επιλογή που έκανε η Τουρκία στην επιλογή του κινέζικου πυραυλικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς. Την μερίδα τους από αυτές τις αντιδράσεις πήρε και ο οικονομικός τομέας.

………………

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η αμερικανική και μεγαλύτερη εταιρία διαμεσολαβήσεως στον κόσμο Μέριλ Λίντς, στην επιστολή της αναφέρει πως δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν διαμεσολαβητής καθώς η επιλεχθείσα από την Τουρκία εταιρία βρίσκεται στην μαύρη λίστα των ΗΠΑ λόγω μαύρου χρήματος και στα πλαίσια του αντιτρομοκρατικού νόμου. Φέρεται μάλιστα μεταξύ των λόγων της απόρριψης να είναι και το ότι η εταιρία Ασελσάν είναι μια από τις εταιρείες που θα λάβουν μέρος σε αυτό το σχέδιο και ως εκ τούτου θα συνεργαστούν με την κινέζικη εταιρία.

………………….

Πιστεύεται πως η Μέριλ Λιντς ετοίμασε αυτή την επιστολή σύμφωνα με κατεύθυνση από την αμερικανική κυβέρνηση.

…………………

Η άρνηση όμως αυτή δείχνει μια πραγματικότητα : Ότι η επιλογή που έκανε η Τουρκία στο θέμα των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, αρχίζει να αποτελεί ένα συνεχές εμπόδιο στην εργασία των δυτικών εταιριών με την Τουρκία. Και το ότι αυτό άρχισε να γίνεται αισθητό στον οικονομικό τομέα, αποτελεί ένδειξη ότι η πυραυλική επιλογή αρχίζει να καθίσταται ένα σημαντικό στοιχείο που θα αυξάνει την ευθραυστότητα της σε σημαντικό βαθμό εξαρτώμενης από ξένες πηγές οικονομίας. Εν περιλήψει, μεγαλώνουν τα προβλήματα λόγω της επιλογής των κινεζικών πυραύλων.

Δυσκολεύει η δουλειά των αμυντικών βιομηχανιών

Η κατάσταση των αμυντικών βιομηχανιών που παράγουν στην Τουρκία δυσκολεύει όχι μόνο οικονομικά αλλά και από πλευράς παραγωγής. Ξέρουμε ότι στις συνομιλίες που είχε ο υφυπουργός Αμύνης των ΗΠΑ Τζέιμς Μίλλερ στην Άγκυρα στις 30/10 έθεσε το θέμα. Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Hürriyet Daily News με την υπογραφή του Σεβίλ Ερκούς και στηρίζεται σε δυτικές πηγές, ο αμερικανός αρμόδιος ανέφερε πως το πυραυλικό σύστημα που θα αγοραστεί από την κινεζική εταιρία CPMIEC είναι αδύνατο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να εργαστεί με τα νατοϊκά συστήματα, ενώ προειδοποίησε και σχετικά με τα κοινά αμυντικά σχέδια που τρέχουν. Αναφέρθηκε ως αυτή η επιλογή μπορεί να επιφέρει κυρώσεις στην Τουρκία, και ότι η συμπαραγωγή μ την κινέζικη εταιρία θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στα νυν και στα μελλοντικά αμυντικά σχέδια που παράγονται στις ίδιες αυτές εγκαταστάσεις. Επίσης αναφέρθηκε πως οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν την νομική διάσταση των συμφωνιών που τρέχουν με τις εταιρίες Ασελσάν, ΤΑΙ και Χαβελσάν, και ότι ενδεχομένως να παρουσιαστεί πρόβλημα στην αδειοδότηση από την πλευρά της κυβέρνησης των ΗΠΑ των μελλοντικών κοινών αμυντικών συμπαραγωγών. Και ως παράδειγμα προβάλλεται η συνεχιζόμενη συνεργασία στο θέμα του μαχητικού αεροσκάφους F-35. Και ξέρουμε πως τις ίδιες ανησυχίες και προειδοποιήσεις μετέφερε στο υπουργείο Εξωτερικών και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νούλαντ, που πήγε στην Άγκυρα λίγες μέρες αργότερα.

Εφ. Χουριέτ 5/12/2013

Previous Article

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΜΑΝΕΚΕΝ ΑΛΛΑ…

Next Article

¨ΠΑΤΕ ΣΤΟΥΣ ΟΜΑΔΙΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΚΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ¨

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *