Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Το Αζερμπαϊτζάν αγοράζει τουρκικά drones

No Comments Share:

Το Αζερμπαϊτζάν θα αγοράσει τουρκικά drones σύμφωνα με τους αυξανόμενους δεσμούς της αμυντικής βιομηχανίας

Ο υπουργός Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν Ζακίρ Χασάνοφ ανακοίνωσε ότι το Μπακού είναι έτοιμο να αγοράσει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (ΜΕΑ) από την Τουρκία, ανέφερε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η αμυντική συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν εντείνεται σε μια εποχή που το Αζερμπαϊτζάν έχει καταβάλει μια μαζική προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των στρατιωτικών του δεσμών. Εκτός από τους εξαγωγείς της αμυντικής βιομηχανίας από άλλες χώρες, η Τουρκία διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην παροχή όπλων και στρατιωτικής τεχνολογίας στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ξόδεψε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την αμυντική του βιομηχανία το 2019.

Μιλώντας σε έναν τοπικό τηλεοπτικό οργανισμό σχετικά με τις νέες αγορές του Αζερμπαϊτζάν για τις ένοπλες δυνάμεις του, ο Χασάνοφ επιβεβαίωσε επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση θα παράσχει οικονομική υποστήριξη για την αγορά, σύμφωνα με ένα πρωτόκολλο στρατιωτικής χρηματοοικονομικής συνεργασίας που υπογράφηκε από τον Χασάνουφ και τον Τούρκο ομόλογό του, Χούλουσι Ακάρ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μπακού στις 25 Φεβρουαρίου 2020.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η οποία εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν στις 31 Μαΐου, η Τουρκία θα παράσχει συνολικά 200 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, που ισοδυναμούν με περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, στον σύμμαχό της στην Κασπία για αγορά αγαθών και υπηρεσιών για στρατιωτικούς σκοπούς από τις τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες.

Οι γείτονες εταίροι Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν αρκετές συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας για την ενίσχυση των ήδη στενών στρατιωτικών τους δεσμών και την ενίσχυση των αμυντικών εξαγωγών της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν.

Το Nordic Monitor είχε προηγουμένως αναφέρει τη συμφωνία συνεργασίας αμυντικής βιομηχανίας Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν που υπεγράφη το 2017 και αναμένεται να επικυρωθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο φέτος. Η πρόσφατη οικονομική συμφωνία διευρύνει το πλαίσιο του μηχανισμού συνεργασίας της αμυντικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, ο μηχανισμός επικεντρώνεται στη βελτίωση των δυνατοτήτων της αμυντικής βιομηχανίας μέσω αποτελεσματικότερης συνεργασίας στους τομείς της ανάπτυξης, της παραγωγής και των προμηθειών, στη συντήρηση του στρατιωτικού και αμυντικού υλικού, καθώς και στην τεχνική και υλικοτεχνική υποστήριξη, ανταλλαγή πληροφοριών και έρευνα στο πεδίο.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι μια σημαντική αγορά για τους Τούρκους προμηθευτές αμυντικών συστημάτων και η συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση ως θεμελιώδες στοιχείο ενός ευρύτερου εμπορικού πλαισίου. Το 2019 η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν είχαν όγκο συναλλαγών περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ο στόχος τους είναι να τον αυξήσουν στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2023.

Σύμφωνα με το Caspian News, το οπλοστάσιο του στρατού του Αζερμπαϊτζάν περιλαμβάνει όπλα που παράγονται και αγοράζονται από το εξωτερικό, όπως από το Ισραήλ, τη Ρωσία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Λευκορωσία και άλλες χώρες. Ενώ το Αζερμπαϊτζάν διαφοροποιεί τις συμφωνίες βαρέων εξοπλισμών, οι μεγάλες εταιρείες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας ,κτίζουν νέες συνεργασίες για να επωφεληθούν από τις αυξανόμενες στρατιωτικές δαπάνες του Αζερμπαϊτζάν.

Το 2018 η τουρκική αμυντική εταιρεία Aselsan υπέγραψε συμφωνία με τον ομόλογό της από το Αζερμπαϊτζάν για την από κοινού παραγωγή εγκαταστάσεων επικοινωνίας. Ομοίως, η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία (TAI) υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών του Αζερμπαϊτζάν (AMEA) τον Σεπτέμβριο του 2018 για να συνδυάσει τις προσπάθειες στους τομείς της άμυνας και της αεροπορίας. Την ίδια χρονιά, η τουρκική μηχανική και χημική βιομηχανία (MKE) έλαβε προσφορά αμυντικής συνεργασίας από το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το Anadolu. Επιπλέον, η τουρκική Roketsan και η στρατιωτική-επιστημονική επιχείρηση Iglim του Αζερμπαϊτζάν συνεργάζονται για την ανάπτυξη πυραυλικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς από το 2009.

Από το 2015 η Τουρκία υπήρξε βασική πηγή αγοράς για αγορές οπλισμένων drones όπως τα drones Bayraktar και τα TAI Anka, τα οποία έχουν αποδείξει τις δυνατότητές τους στη Συρία και τη Λιβύη. Η Bayraktar TB2 έριξε δοκιμαστικά με επιτυχία έναν πύραυλο για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2015.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επίθεσης της Τουρκίας στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020, τα τουρκικά drones που ρίχνουν πυραύλους MAM-L αποδείχθηκαν ικανά να καταστρέψουν τους στόχους της συριακής κυβέρνησης. Επιπλέον, ο στόχος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) να καταλάβει την πρωτεύουσα της Τρίπολης έληξε απότομα μετά την παρέμβαση της Τουρκίας με την προμήθεια των Bayraktar TB2 drones , πολλαπλών χρήσεων, τα οποία κατασκευάστηκαν από την τουρκική εταιρεία Baykar Makina. Η Baykar διευθύνεται από τον γαμπρό του Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ.

nordicmonitor.com 27/06/2020

Previous Article

Σύνδεση Ουγγαρίας με τον αγωγό που μέσω Τουρκίας μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο

Next Article

¨Σταματήστε τον ρατσιστικό πόλεμο της Τουρκίας σε βάρος των Κούρδων¨

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *