Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ !

No Comments Share:

Αλ Μόνιτορ : Ο τουρκικός στρατός θα ιδρύσει βάση στο Κατάρ

fft107_mf4765871

Το Αλ Μόνιτορ με έδρα της ΗΠΑ αναφέρει πως η Τουρκία ετοιμάζεται να ιδρύσει μόνιμη στρατιωτική βάση στο Κατάρ.

Η ιστοσελίδα Αλ Μόνιτορ με έδρα της ΗΠΑ, εστιάζει στην στρατιωτική συμφωνία που συνήφθη ανάμεσα σε Τουρκία και Κατάρ τον Μάρτιο και λέει πως η Τουρκία ετοιμάζεται να στήσει μόνιμη στρατιωτική βάση στο Κατάρ.

Σύμφωνα με το άρθρο η συμφωνία περιλαμβάνει στρατιωτική εκπαίδευση, στρατιωτική βιομηχανία, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και μοίρασμα πληροφοριών. Η Αλ Μόνιτορ αναφέρει πως το πιο εντυπωσιακό σημείο της συμφωνίας είναι πως επιτρέπεται η εγκατάσταση στρατού της μιας πλευράς στο έδαφος της άλλης. Στην ανάλυση που φέρει την υπογραφή του Μετίν Γκιουρτζάν, αναφέρεται πως η εγκατάσταση Τούρκων στρατιωτών στο Κατάρ, δεν έχει καμμία σχέση με την συμφωνία της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων με τις ΗΠΑ για την ¨εκπαίδευση και εξοπλισμό¨ των αντιπολιτευόμενων της Συρίας.

……………..

Σύμφωνα με την Αλ Μόνιτορ το Κατάρ που έχει έλλειμμα στην στρατιωτική ισχύ , φαίνεται αποφασισμένο να καλύψει το έλλειμμα αποτροπής που έχει στην περιοχή του Κόλπου, με μια στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία και αν χρειαστεί ακόμη και με την ίδια την στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας. Πηγές ασφαλείας τονίζουν πως ο τουρκικός στρατός σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα επιθυμεί να παραμείνει σταθερά προσηλωμένος στο εθνικό και διεθνές δίκαιο. Κάποιες πηγές τόνισαν την σημασία που έχει αυτή η ιστορία να ¨τρέξει¨ σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και τους άλλους συμμάχους στην περιοχή του Κόλπου.

Το άρθρο αναφέρει πως η πρώτη τουρκική μονάδα που θα σταλεί θα περιλαμβάνει μια μικρή μονάδα του ναυτικού και ειδικές δυνάμεις. Πηγή την οποία δεν κατονόμασε η Αλ Μόνιτορ ανέφερε πως ο τουρκικός στρατός δεν επείγεται για το άνοιγμα της βάσης και ότι περιμένει και το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουνίου. Υπενθυμίζεται επίσης στο άρθρο πως ο τουρκικός στρατός αποσύρθηκε από το Κατάρ στις 19/8/1915.

ΓΙΑΤΙ ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΕ ΑΝΑΓΚΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Gazi Δρ. Μεχμέτ Ακίφ Οκούρ απαντώντας στην ερώτηση της Αλ Μόνιτορ σχετικά με το βασικό αίτιο που ώθησε την Τουρκία να συνάψει μια τέτοια συμφωνία, δήλωσε πως :  ¨Η περιοχή του Κόλπου έχει μεγάλη σημασία από την σκοπιά των πολιτικο-οικονομικών ισορροπιών. Η Τουρκία σαν περιφερειακός παίκτης θέλει να είναι αποτελεσματική σε κάθε πεδίο στην περιοχή εκεί. Η στενή συνεργασία με το Κατάρ αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Ενώ η εξισορρόπηση του Ιράν και η αύξηση της τουρκικής ισχύος στο παγκόσμιο περιβάλλον ασφάλειας, είναι παράγοντες που ενδυναμώνουν την Τουρκία στις διμερείς διαπραγματεύσεις της με Ρωσία και Κίνα και της αποδίδουν δικαίωμα λόγου στο θέμα της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας.¨

…………………..

Εφ. Χουριέτ  5/6/2015

Previous Article

TA ΠΑΘΗ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Next Article

O TOYΡΚΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *