Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Τουρκικές φιλοδοξίες για πωλήσεις όπλων στην Αφρική

No Comments Share:

Ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να καταστήσει την Αφρική μια νέα αγορά για τις τουρκικές πωλήσεις όπλων

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ΡετζέπΤαγίπΕρντογάν φιλοξένησε την Τρίτη τον Πρόεδρο της Αγκόλας Ζοάο Μανουέλ Γκονσάλβες Λουρένσο στην Άγκυρα στην πρώτη επίσημη επίσκεψη στην ιστορία των δυο χωρών. Αν και τα εμπορικά ζητήματα αναμένονταν να βρίσκονται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης, οι πρωτοβουλίες της Τουρκίας που σχετίζονται με τις αμυντικές εξαγωγές κυριάρχησαν στο ταξίδι.
Η Τουρκική Προεδρική Διεύθυνση Επικοινωνιών ανακοίνωσε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση μεταξύ Λουρένσο και Ερντογάν με τίτλο “Η Τουρκία θα σταθεί στο πλευρό της Αγκόλας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας” παρά το γεγονός ότι δεν έχει λάβει χώρα σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια στην Αγκόλα από το 2010.
“Αν και από μακριά, γνωρίζουμε και ακολουθούμε τι είδους δυσκολίες λαμβάνουν χώρα στην Αγκόλα και την Αφρική. Ως χώρα που έχει αποδειχθεί οποιαδήποτε στιγμή στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, η Τουρκία θα σταθεί στο πλευρό της Αγκόλας”, δήλωσε ο Ερντογάν.
Μια μέρα αργότερα, έγινε σαφές τι εννοούσε ο Ερντογάν. Ο Λουρένσο, πρώην υπουργός Άμυνας της Αγκόλας, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τουρκική Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο Ισμαήλ Ντεμίρ και τον υπουργό Τεχνολογίας Μουσταφά Βαράνκ. Ο Λουρένσοπεριηγήθηκε στα όπλα που παρήγαγε η Τουρκία κατά τη διάρκεια σύντομης παρουσίασης. Ένα βίντεο κυκλοφόρησε επίσης μετά την επίσκεψη, το οποίο δεν αποκάλυψε ποια όπλα παρουσιάστηκαν στον επισκεπτόμενο πρόεδρο.
Δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία αναζητά νέες αγορές στην Αφρική για την αμυντική βιομηχανία, στην οποία έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Μέχρι στιγμής, η Τουρκία έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες με την Τανζανία, το Σουδάν, την Ουγκάντα, το Μπενίν και την Ακτή Ελεφαντοστού για συνεργασία στη βιομηχανική παραγωγή, προμήθεια και συντήρηση στρατιωτικού και αμυντικού υλικού, καθώς επίσης τεχνική και υλικοτεχνική υποστήριξη, ανταλλαγή πληροφοριών και έρευνα στον τομέα, ανοίγοντας νέες αγορές στους αμυντικούς ομίλους του Ερντογάν.

Erdoğan determined to make Africa a new market for Turkish arms sales

Μετάφραση του Δημητρίου Ι. Αμανατίδη

Σχόλιο: Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η Τουρκία προωθεί εαυτόν ως περιφερειακή υπερδύναμη. Χρησιμοποιώντας ως προπέτασμα καπνού την δήθεν αμυντική συνδρομή (με το αζημίωτο φυσικά) προσπαθεί με κάθε τρόπο να διεισδύσει στη αχανή και πολλά υποσχόμενη αναδυόμενη αγορά της αφρικανικής ηπείρου. Οι αφρικανικές χώρες μετά την χειραφέτηση τους από τους Ευρωπαίους αποικιοκράτες και την μετά από μακρό χρονικό διάστημα οικονομική ορθοπόδηση τους ψάχνουν διακαώς ερείσματα σε έτερες πλην Ευρώπης χώρες προκειμένου να αποκτήσουν κύρος και δύναμη και να αποδείξουν στα πρώην αφεντικά τους ότι είναι ικανές και μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς τη δική τους συνδρομή. Αυτή ακριβώς την επιδίωξη εκμεταλλεύεται το τουρκικό καθεστώς και τη χρησιμοποιεί ως όχημα για την επιδίωξη των δικών του επεκτατικών νέο-οθωμανικών βλέψεων.

Να μην ξεχνάει κανείς ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ακολουθώντας νεοϊμπεριαλιστικές τακτικές είχε ζητήσει στο Συνέδριο του Βερολίνου το 1884-5 (αποικιακός διαχωρισμός της Αφρικής) την εδαφική παραχώρηση της υποσαχάριας περιοχής της λεκάνης του σημερινού Τσαντ και του Νίγηρα μέχρι και το Καμερούν. Μολαταύτα, οι διεκδικήσεις της δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψιν από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις και επικαλύφτηκαν από τις αντίστοιχες των άλλων.

Η Τουρκία, δυστυχώς, ακολουθεί αποικιακές μεθόδους ξεδιπλώνοντας σε όλο του το μεγαλείο το υποκριτικό της πρόσωπο. Το γεγονός αυτό την φέρνει σε άμεση αντιπαράθεση με άλλες μεγάλες δυνάμεις οι οποίοι άφησαν ισχυρό στίγμα και κληρονομιά από την αποικιακή περίοδο, όπως η Γαλλία, που θεωρούν συγκεκριμένες περιοχές της ηπείρου ως αποκλειστική σφαίρα επιρροής. Οι αφρικανικές χώρες (όσες δεν το έχουν ήδη κάνει), ευελπιστούμε ότι αργά ή γρήγορα θα καταλάβουν τις σκοτεινές επιδιώξεις της Τουρκίας και θα αντιδράσουν αναλόγως.

Previous Article

¨300 δωματίων παλάτι υπάρχει, αλλά πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν υπάρχουν¨ !

Next Article

¨Παρακολουθούμε στενά τα βήματα των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη¨

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *