Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ

No Comments Share:

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ

Από τις Βρυξέλλες έγινε το πρώτο βήμα που θα προσφέρει ώθηση στις σχέσεις

 

Μια νέα εποχή ξεκινάει στις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επανήλθε η λέξη «συμμετοχή» η οποία δεν χρησιμοποιούνταν εδώ και πέντε χρόνια στην παράγραφο για την Τουρκία που περιέχουν οι αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες για τη διεύρυνση.

Από τις Βρυξέλλες έγινε το πρώτο βήμα που θα προσφέρει ώθηση στις σχέσεις ενόψει της ιρλανδικής προεδρίας που ξεκινάει τον Ιανουάριο.

Μεγάλο μέρος έχει αφιερωθεί στην Τουρκία στις αποφάσεις για τη διεύρυνση οι οποίες αναμένεται να επικυρωθούν κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 13-14 Δεκεμβρίου.

Στις αποφάσεις αυτές υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία με τη δυναμική της οικονομία και τη στρατηγική της θέση, αποτελεί «εταίρο-κλειδί της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ επανήλθε στο κείμενο η λέξη «συμμετοχή» η οποία συναντούσε το εμπόδιο-Σαρκοζί εδώ και πέντε χρόνια.

Το κείμενο της απόφασης αναφέρει ότι «το να αποκτήσουν σύντομα ώθηση οι ενταξιακές συνομιλίες είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών» και σημειώνει πως η Άγκυρα, εκπληρώνοντας τα κριτήρια και τις ευθύνες της θα μπορούσε να επισπεύσει τις ενταξιακές συνομιλίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στις αποφάσεις της χρησιμοποιεί και μια γλώσσα που προτρέπει τις εργασίες για το νέο σύνταγμα στην Τουρκία.

Υπογραμμίστηκε ότι για να παρθεί θετικό αποτέλεσμα στις εργασίες για το νέο σύνταγμα, έχει μεγάλη σημασία η διατήρηση της υφιστάμενης δημοκρατικής και συμμετοχικής διαδικασίας.

Στο κείμενο απευθύνονται έπαινοι για τις θετικές εξελίξεις στην τουρκική οικονομία και εκφράζεται η απόλυτη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία ενάντια στην τρομοκρατία.

Στις αποφάσεις εφιστάται η προσοχή στην ενεργή εξωτερική πολιτική της Άγκυρα στην περιοχή της και σημειώνεται πως «αισθάνεται βαθιά θλίψη» για την απόφαση της Τουρκίας να μποϊκοτάρει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 TRT  12/12/2012

Previous Article

XAMENA ΠΑΙΔΙΑ

Next Article

ΣΦΑΓΗ ΑΛΕΒΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *