Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

¨ΒΙΖΑ¨ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΖΑΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΑΞΙΜ

No Comments Share:

Το Ταξίμ άλλαξε, το τζαμί όρος

Σημαντική εξέλιξη στο θέμα της κατασκευής τζαμιού στην πλατεία Ταξίμ, κάτι που για χρόνια συζητιέται. Το 1ο Διοικητικό Δικαστήριο Κωνσταντινούπολης απέρριψε το αίτημα του Επιμελητηρίου Πολεοδόμων. Στην απόφαση αναφέρεται πως ¨Άλλαξε η δομή του μουσουλμανικού πληθυσμού της περιοχής. Επί 100 χρόνια δεν κατασκευάστηκε τζαμί, είναι αυτονόητη η ανάγκη.

Σημαντική εξέλιξη στο θέμα της κατασκευής τζαμιού στην πλατεία Ταξίμ. Με βάση την είδηση του Μπουλέντ Σανλικάν από την εφημερίδα Ακσάμ, το 1ο Διοικητικό Δικαστήριο Κωνσταντινούπολης απέρριψε το αίτημα του Επιμελητηρίου Πολεοδόμων, που υποστήριζαν πως με το σχέδιο θα βλαφτεί η ιστορική ταυτότητα της πλατείας. Το δικαστήριο παρέθεσε ως εξής τους λόγους :

Ο χώρος που προβλέπεται για το τζαμί και η τοποθεσία του οικοπέδου δεν φτάνει σε αρχιτεκτονικό έργο μεγάλης βαθμίδος

Στον χώρο όπου προβλέπεται να κατασκευαστεί τζαμί υπάρχει ήδη μεστζίτ. Με την τουαλέτα εντός του κτιρίου και τον τενεκεδένιο μιναρέ του αποτελεί κάτι το αρνητικό για την όψη της περιοχής.

Με μια αντικειμενική παρατήρηση των επιστημονικών δεδομένων και μακριά από κάθε προκατάληψη, φαίνεται πως δεν υπάρχει κάτι το αρνητικό για το δημόσιο συμφέρον.

Η δομή του μουσουλμανικού πληθυσμού άλλαξε κατά την περίοδο της Δημοκρατίας και εκτός του ότι επί 100 χρόνια δεν κατασκευάστηκε τζαμί, ακόμη και το τζαμί που βρισκόταν μέσα στο στρατόπεδο Ταξίμ γκρεμίστηκε.

Ο αριθμός των τζαμιών στην περιοχή είναι ανεπαρκής. Κατά τις Παρασκευές προσεύχονται σε δρόμους και σοκκάκια. Αυτονόητη η ανάγκη για τζαμί στην περιοχή.

…………….

Εφ. Χουριέτ 20/6/2012

Σχόλιο : Προσέξτε το ¨άλλαξε η δομή του πληθυσμού….¨. Ε βέβαια αφού σκότωσαν, βίασαν εξόρισαν και δήμευσαν, τώρα ¨άλλαξε η δομή του πληθυσμού¨. Να υπενθυμίσουμε πως η οδός Ιστικλάλ που αρχίζει από την πλατεία Ταξίμ και είναι από τις πιο εμπορικές οδούς, είναι η παλαιότερα ονομαζόμενη Λεωφόρος του Πέραν, όπου είχαν οι Έλληνες της Πόλης πολλά μαγαζιά. Μέχρι που άρχισαν τα γεγονότα του 1955… 

Previous Article

ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΕΡΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΤΕΚΙΡΝΤΑΓ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ

Next Article

AΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΌ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *