Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Η ΣΑΝΤΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ…

No Comments Share:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σιωπή μισού αιώνα στα ερείπια της Σάντας

Τα ερείπια της Σάντας που αποτελούν σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της ανατολικής περιοχής της Μαύρης Θάλασσας μετά από την αναχώρηση των Ελλήνων με την ανταλλαγή πληθυσμών που έγινε μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας το 1923, όπως και την μετέπειτα αποχώρησή τοπικού πληθυσμού για οικονομικούς λόγους, επί μισό σχεδόν αιώνα διαφυλάττουν την σιωπή τους.

Στα 72 χιλιόμετρα από την Αργυρούπολη, εντός των ορίων του χωριού Ντουμανλι υπάρχουν τα ερείπια της Σάντας που αποτελούν μοναδικά έργα αστικής ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Η περιοχή αυτή που είναι αρχαιολογικού και φυσικού κάλλους είναι γνωστό πως χτίστηκε από τους Έλληνες τον 17ο αιώνα, περιλαμβάνει μονοκατοικίες χτισμένες από πέτρα, ενώ σε κάθε συνοικία υπάρχει μια εκκλησία και σε κάθε σχεδόν δρόμο υπάρχει και μία κρήνη.

Ο διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της νομαρχίας-Χουσεΐν Ατες  σε δήλωση που έκανε προς το πρακτορείο Αναντολού ανέφερε ότι τα ερείπια της Σάντας το 1999 με απόφαση του συμβουλίου προστασίας πολιτισμού της Τραπεζούντας κηρύχθηκαν ως πρώτη και τρίτη περιοχή αρχαιολογικής προστασίας.

O Ατές ανέφερε πως μετά από την κατάκτηση των εδαφών του ελληνο-ποντιακού κράτους από την οθωμανική αυτοκρατορία, οι Έλληνες εγκαταστάθηκαν ιδιαίτερα στην περιοχή εκεί της Σάντας και ότι η περιοχή χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα από τους Έλληνες γύρω στο 1700.

O Aτές ανέφερε πως η Σάντα αποτελούνταν από 7 συνοικίες και συνέχισε λέγοντας:

¨Μια περιοχή η οποία στην περίοδο από 1700 ως 1900 είχε γύρω στους 5 χιλιάδες κατοίκους. Εδώ ήταν ένα κέντρο αργυροχρυσοχοΐας και εμπορίου. Στις αρχές του 1900 και ιδιαίτερα με την μετανάστευση των Ελλήνων με την ανταλλαγή των πληθυσμών, εκκενώνεται πλήρως. Αργότερα έρχονται εκεί πολίτες μας  αγοράζουν μέρη και αρχίζουν να εγκαθίστανται. Μετά από το 1950 για διάφορους λόγους και οι πολίτες μας εγκαταλείπουν την περιοχή εδώ. Είναι μια περιοχή τυλιγμένη στην σιωπή της για 50 χρόνια και εγκαταλελειμμένη στην μοίρα της.¨

¨Κρυμμένος παράδεισος¨

Ο Ατές αναφέρει πως οι Έλληνες που μετά από την ανταλλαγή πληθυσμών μετανάστευσαν στην Ελλάδα, χαρακτήριζαν την περιοχή εκεί ως ¨κρυμμένο παράδεισο¨ και προσθέτει πως  ¨Στην Σάντα βλέπετε πως και οι 7 συνοικίες βγήκαν από το ίδιο αρχιτεκτονικό χέρι. Είναι μια μοναδική περιοχή και από πλευράς φυσικής ομορφιάς και από την πλευρά της μοναδικής ελληνικής αρχιτεκτονικής που περιλαμβάνει. Ταυτόχρονα είναι και μοναδικής ομορφιάς περιοχή¨.

Ο Ατές αναφερόμενος στην αξία που έχουν τα ερείπια της Σάντας από την σκοπιά του τουρισμού και της φύσης, ανέφερε πως οι επισκέπτες εδώ μπορούν αν δουν τα ίχνη του ελληνο-ποντιακού  πολιτισμού.

Ο Ατές εξέφρασε την πίστη του πως στα πλαίσια του σχεδίου Πράσινου Δρόμου, η περιοχή θα καταστεί ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά σημεία και σχολίασε πως ¨Στην διαδρομή των οροπεδίων από το Άρτβιν ως την Σαμψούντα, θεωρούμε πως η Σάντα είναι η πιο πλούσια και εντυπωσιακή περιοχή που θα τραβήξει και το ενδιαφέρον των περισσοτέρων ανθρώπων. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια μια τέτοια πολιτιστική κληρονομιά να μεταδοθεί και στις επόμενες γενιές. Είναι ένα μέρος που οι φυσιολάτρες και αυτοί που ενδιαφέρονται για την ιστορική κληρονομιά, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτούνε. ¨

https://www.sondakika.com/haber/haber-santa-harabeleri-nde-yarim-asirlik-sessizlik-10191793/

31/10/2017

Σχ: Αντί σχολίου…

 

 

 

Previous Article

ΠΙΚΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Next Article

AKOMH KAI O ΙΕΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΠΙΣΤΗΣΕΙ…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *