Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

¨100% ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Ο ΚΕΜΕΝΤΖΕΣ¨ !

1 Comment Share:

Πουλάει κεμεντζέδες σε όλο τον κόσμο

Ο επί 25 χρόνια μάστορας κεμεντζέδων Ιμπραήμ Τσελεμπί δήλωσε πως ο κεμεντζές είναι 100% τουρκικό όργανο μουσικής.

Ο Τσελεμπί αντιδρώντας στην προσπάθεια των Ελλήνων να κατοχυρώσουν τον κεμεντζέ λέει πως ¨Ο κεμεντζές είναι ένα όργανο-μέρος της τουρκικής κουλτούρας. Ήρθε στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας από Τούρκους που μετανάστευσαν εκεί από την Μέση Ασία¨. Ο Τσελεμπί ανέφερε πως πουλάει χειροποίητους κεμεντζέδες σε 11 χώρες.

Ο 52 ετών Τσελεμπί που συνεχίζει το επάγγελμα του πατέρα του, είπε πως κατά τα τελευταία χρόνιο ο κεμεντζές έπαψε να είναι όργανο μόνο της Μαύρης Θάλασσας και διαδόθηκε σε όλη την Τουρκία αλλά και σε όλο τον κόσμο. Ο Τσελεμπί λέει πως Τούρκοι που ζούνε στο εξωτερικό για να συνεχίσουν την κουλτούρα τους, παίρνουν κεμεντζέδες και παίζουν εκεί όπου βρίσκονται και δήλωσε : ¨ 25 χρόνια κατασκευάζω χειροποίητους κεμεντζέδες. Ειδικότερα στα τελευταία 10 χρόνια αυξήθηκε το ενδιαφέρον των πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό. Μετά από την διάδοση του κεμεντζέ στα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια προσπάθεια από τους μετανάστες για να συνεχίσουν τον πολιτισμό τους εκεί όπου βρίσκονται. Αυτή τη στιγμή πουλάω κεμεντζέδες σε 11 χώρες. Πουλάω κεμεντζέδες σε Ουγγαρία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Γαλλία.

Ο Τσελεμπί αναφέρει πως για την κατασκευή ενός καλού κεμεντζέ χρειάζεται χρόνος και πολύς κόπος και λέει : ¨ Τον απαρτιζόμενο από 9 τεμάχια κεμεντζέ τον κατασκευάζω με προσοχή. Αναπτύσσω διάφορα μοντέλα. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 4 είδη και έχω πάρει την πατέντα για αυτά. Καθώς οι κεμεντζέδες που κάνουμε έχουν πολύ χειρωνακτική δουλειά, οι τιμές τους είναι μεταξύ 750 και 1000 λιρών. Εάν υπάρξει αίτημα μπορούμε ακόμη και να προσθέσουμε χρυσό στον κεμεντζέ. Τους κάνω από ξύλο ιρικιάς, μουριάς, κερασιάς και κέδρου. Καθώς είναι χεριού κάνω το πολύ 4 τεμάχια τον μήνα.

Ο ΚΕΜΕΝΤΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

Ο Τσελεμπί αντιδρώντας στην προσπάθεια των Ελλήνων να κατοχυρώσουν τον κεμεντζέ λέει : ¨Ο κεμεντζές χρησιμοποιούνταν από τους Τούρκους που βρισκόταν στην Μέση Ασία. Οι Τούρκοι από εκεί έφτασαν στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Εμείς είμαστε αυτοί που αργότερα κάναμε αλλαγές πάνω στον κεμεντζέ. Ακόμη και το όνομα κεμεντζέ ανήκει στους Τούρκους¨.

Ο Τσελεμπί λέει πως κεμεντζές παίζεται ακόμη και στο Τουρκμενιστάν και στο Αφγανιστάν και δηλώνει πως ¨Οι ευρισκόμενοι στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας Έλληνες, τον μετέφεραν στην Ελλάδα. Οι Έλληνες εκτός από τα γλυκά μας και τα φαγητά μας λένε πως και ο κεμεντζές μας είναι δικός τους¨.

Πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν 9/3/2013 

Σχ : Αλίμονο ! Αρχαίο τουρκικό όργανο λέει η ποντιακή λύρα. Φυσικά ! Όπως και ο ανάλογος χορός στην περιοχή  του Πόντου, τον οποίο οι Τούρκοι ονομάζουν horon (χορόν). Είναι ολοφάνερο πως πρόκειται για πανάρχαιο τουρκικό χορό ! 

Previous Article

Η…ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ

Next Article

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *