Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ

No Comments Share:

Συμπόσιο τουρκισμού Ρόδου και Κω

rodos-ve-istankoy-turklugu-sempozyumda-tartisilacak

Σε συμπόσιο που οργανώθηκε στην Σμύρνη τέθηκαν επί τάπητος τα θέματα των Τούρκων που ζούνε σε Ρόδο και Κω

Στο συνέδριο που οργανώθηκε στην Σμύρνη με τίτλο ¨Συμπόσιο τουρκισμού Ρόδου και Κω – 2014¨, συζητήθηκαν τα θέματα που βιώνουν οι Τούρκοι που ζούνε σαν μειονότητα στο νησί.

Το συνέδριο οργανώθηκε από κοινού από την Διεύθυνση Απόδημων Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων της Πρωθυπουργίας, από τον Σύλλογο Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσων και από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και τελέσθηκε στο Ινστιτούτο Ερευνών Τουρκικού Κόσμου του πανεπιστημίου του Αιγαίου.

Στο συμπόσιο μιλώντας ο πρόεδρος του συλλόγου ο καθηγητής Δρ. Μουσταφά Καϊμακτσί, υποστήριξε πως οι Τούρκοι που ζούνε στα νησιά υπόκεινται σε πολιτικές αφομοίωσης από την Ελλάδα.

Ο Καϊμακτσί ανέφερε πως ¨Η Ρόδος και η Κως είναι πολύ κοντά στην Τουρκία και μέχρι τελευταία έδιναν μια εικόνα πως κόντευαν να ξεχαστούνε¨ και πρόσθεσε πως αν η Ελλάδα δεν τερματίσει την πολιτική αφομοίωσης, μετά από σύντομο διάστημα δεν θα μπορεί να γίνει λόγος για ¨νησιώτες Τούρκους ¨.

Ο Καϊμακτσί τόνισε πως είναι το πρώτο τέτοιο συνέδριο, έχει ιστορική σημασία και σχολίασε λέγοντας πως ¨Οι Τούρκοι που ζούνε σε Ρόδο και Κω αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με την θρησκεία, την λατρεία, την εκπαίδευση στην μητρική γλώσσα και την διαφύλαξη της οθωμανικής κληρονομιάς. Η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι υποχρεωμένη να απαντήσει στην κραυγή μιας χούφτας Τούρκων που θέλουν να συνεχιστεί η παρουσία τους στα νησιά¨.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Τουρκικού Κόσμου του πανεπιστημίου του Αιγαίου Δρ. Μετίν Εκιτζί, υπενθυμίζοντας πως το συμπόσιο οργανώθηκε από τον Σύλλογο Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσων, είπε πως είναι πολύ σημαντικό ότι ένα τέτοιο επιστημονικό συνέδριο οργανώνεται από έναν σύλλογο.

Ο Φιράτ Γαλντίζ-περιφερειακός συντονιστής Σμύρνης της Διεύθυνσης Απόδημων Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων, τόνισε την ευαισθησία που πάντα έχουν ως φορέας για τους Τούρκους του εξωτερικού και είπε : Επιθυμούμε τα εγγόνια των ομογενών μας που ζούνε σε Ρόδο, Κω ή και αλλού, ακόμη και 100 χρόνια μετά, να είναι άτομα τα οποία δεν θα έχουν αποκοπεί από την Τουρκία και δεν θα έχουν αφομοιωθεί¨.

Το συμπόσιο μετά από τις εναρκτήριες ομιλίες συνεχίστηκε με τις συνεδρίες.

Haberler.com 1/10/2014

Σχ : Στην φωτογραφία είναι ο Καϊμακτσί.

Previous Article

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ DEB ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ EFA

Next Article

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΚΡ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *