Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΝΤΡΕΣΕ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

0 σχόλια Share:

O μεντρεσές Σουλεϊμανίγιε στην Ρόδο αποδίδεται στο πανεπιστήμιο Αιγαίου

92abdc10118f9607062da89875f14aa3_XL

Στο πανεπιστήμιο Αιγαίου της Ελλάδας στην Ρόδο θα δοθεί ο μεντρεσές Σουλεϊμανίγιε. Αντιδράσεις προκάλεσε η απόδοση από την Κτηματική Υπηρεσία του μεντρεσέ Σουλεϊμανίγιε, που ιδρύθηκε το 1876 για να παράσχει εκπαίδευση δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου στα παιδιά των Τούρκων που ζούσαν εκεί. Σε σχετική με το θέμα ανακοίνωση του Συλλόγου Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσων, ζητείται να σταματήσει η απόδοση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που αποτελεί ο μεντρεσές Σουλεϊμανίγιε, προς το πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ο μεντρεσές Σουλεϊμανίγιε που μέχρι το 1972 παρείχε τις υπηρεσίες του ως δημοτικό για τα παιδιά των Τούρκων στη Ρόδο, πρώτα έκλεισε, μετά επιδιώχθηκε η κατεδάφιση του και τώρα επιδιώκεται η απόδοση του σε έναν άλλο φορέα !

Ο μεντρεσές αυτός ιδρύθηκε το 1876, λειτουργούσε με το 80% των παιδιών να είναι Τούρκοι και συνέχισε την παροχή τουρκικής εκπαίδευσης μέχρι το 1972. Όταν το 1972 αναιτιολόγητα έκλεισε από την ελληνική κυβέρνηση, πρώτα επιδιώχθηκε να κατεδαφιστεί. Η ελληνική κυβέρνηση προβάλλοντας ως στόχο την εμφάνιση της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη που βρίσκεται κάτω από τον μεντρεσέ, άρχισε να σκάβει τα θεμέλια του και έκλεισε αυτό το σχολείο. Το 2009 ο Σύλλογος Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσων προέβη σε κινήσεις για την επείγουσα αποτροπή της κατεδάφισης του μεντρεσέ και ως αποτέλεσμα αυτών, η κατεδάφιση σταμάτησε.

 Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσων ζητά να δοθεί τέλος στην καταπίεση και να διασφαλιστεί το δικαίωμα της τουρκικής εκπαίδευσης των παιδιών των Τούρκων που ζούνε σε Ρόδο και Κω

Ο πρόεδρος του συλλόγου αυτού ο καθηγητής Δρ. Μουσταφά Καϊμακτσί δήλωσε : ¨Η μονιμότητα και η διάρκεια της ελληνοτουρκικής φιλίας είναι συνδεδεμένη με την ελληνική κυβέρνηση. Δηλώσεις μιας φιλίας που δεν πατά σταθερά στα πόδια της δεν θα πρέπει να ξεγελούν κανένα. Η ειρήνη μπορεί να γίνει μόνιμη με την εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης αποδοχή μιας βασικής αλήθειας. Και αυτή η ειρήνη περνά μέσα από την ίδρυση αμοιβαίων σχέσεων συμφέροντος.¨ Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσων ζητά την συντήρηση, επισκευή και διαφύλαξη των πολιτιστικών μνημείων που βρίσκονται σε Ρόδο, Κω και Δωδεκάνησα και το σταμάτημα της απόδοσης του μεντρεσέ. Ο σύλλογος ζητά επίσης να γίνει δεκτή η τουρκική ταυτότητα των ομογενών που ζούνε σε Ρόδο και Κω, να περατωθούν οι πιέσεις που παρεμποδίζουν την οργάνωση τους με βάση την πολιτιστική τους ταυτότητα και να διασφαλιστεί τουλάχιστον η εκπαίδευση δημοτικού στα τουρκικά για τα παιδιά των Τούρκων που ζούνε σε Ρόδο και Κω.

Περ. Ρόντοπ Ρουζγκαρί – αναδημοσίευση από www.yunanistandaosmanlieserleri.com

 19/2/2014

Σχ : Ο εν λόγω σύλλογος έχει έδρα την Σμύρνη. 

Previous Article

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΜΙΤ

Next Article

MADE IN TURKEY ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΡΑΣA ΤΗΣ SHELL

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

massa ultricies eleifend elit. id, amet, at mattis Praesent efficitur.