fbpx

TourkikaNea.gr

Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΧΙΛΙΑ – 1

1 σχόλιο Share:
ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΧΙΛΙΑ - 1

Στο Σέτσεκ συνεχίζει να γράφεται ιστορία…

 

Τελέστηκαν οι Αγώνες Πάλης με Λάδι και Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Σέσεκ που είναι η πλέον ριζωμένη πολιτιστική εκδήλωση της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης

Οι εκδηλώσεις άρχισαν την Παρασκευή  28/7 στο Σέτσεκ και τελείωσαν την Κυριακή στο ίδιο μέρος στις 30/7. Το οροπέδιο του Σέτσεκ που  βρίσκεται στο συνοριακό τρίγωνο Ροδόπης-Έβρου και Βουλγαρίας, φέτος φιλοξένησε μια ιστορική εκδήλωση. Ο αγάς της επόμενης χρονιάς ο καταγόμενος από το Γονικό Χουσεΐν Μπεκίρουστα, σύμφωνα με την παράδοση , χάρισε στον φετινό αγά Γιουσούφ Τσακίρ έναν τράγο.

Ο ΑΡΧΙΠΑΛΑΙΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

Μετά από τρεις μέρες εκδηλώσεων την τελευταία μέρα έγιναν οι τελικοί των αγώνων πάλης με λάδι. Μετά από πολλά χρόνια αρχιπαλαιστής του Σέτσεκ έγινε ένα μέλος της μειονότητας. Αρχιπαλαιστής του Σέτσεκ-2017  βγήκε ο καταγόμενος από την Εργάνη-Κομοτηνής Νιγιαζί Ιμπίς.

Η ΠΙΟ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ  ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ
Στις ομιλίες που έγιναν, τονίστηκε η ιστορία αυτού του πανηγυριού που εκτίνεται σε αιώνες, όπως και η σημασία που έχει για τον πολιτιστικό πλούτο των Τούρκων της Δυτικής Θράκης.  Οι καλεσμένοι και εκπρόσωποι φορέων που ήρθαν στο πανηγύρι έγιναν δεκτοί μα νταβούλια και ζουρνάδες και μπήκαν στην αλάνα και χαιρέτισαν τον κόσμο.
ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΠΙΣΗΜΩΝ

Η τελευταία μέρα των ιστορικών πολιτιστικών εκδηλώσεων Σέτσεκ, άρχισε με την ομιλία του Μεσούτ Σερίφ-προέδρου του Μειονοτικού-Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Σέτσεκ. Ο πρόεδρο του συλλόγου ο Σερίφ στην ομιλία του περιέγραψε την ιστορία των εκδηλώσεων Σέτσεκ. Τόνισε την σημασία των εκδηλώσεων αυτών και ευχαρίστησε όλους όσους τις διατήρησαν.

Ακολούθως οι ομιλίες των επισήμων ήταν ως εξής:

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ  ΡΙΝΤΒΑΝ ΑΧΜΕΤ

ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΧΙΛΙΑ - 1
¨Πολύτιμε λαέ της περιοχής!

Εμείς είμαστε γόνοι του ίδιου έθνους, συνοδοιπόροι του ίδιου δρόμου, έχουμε τα ίδια βάσανα και είμαστε θύματα των ίδιων προβλημάτων.
Εμείς για αιώνες μαζί γελάμε, κλαίμε, καθόμαστε, σηκωνόμαστε, στενοχωριόμαστε και χαιρόμαστε. Μία είναι η θρησκεία μας, ένα το βιβλίο μας, μία η Κάαμπα.
Εμείς είμαστε γόνοι αυτών των εδαφών. Είμαστε εγγόνια πολύ ισχυρών προγόνων, εμείς πάντα μαζί είμαστε οι ιδιοκτήτες αυτής της περιοχής, αυτά τα χώματα είναι δικά μας. Όλοι οι άνθρωποι εδώ σουνίτες και αλεβίτες είναι δικοί μας άνθρωποι. Με την κατάσταση να είναι έτσι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να υποστηρίζουμε την δυαδικότητα και τον διαχωρισμό. Επίσης με την κατάσταση να είναι έτσι, εσύ αδερφέ μου που εσκεμμένα ή όχι προσπαθείς να δημιουργήσεις σε αυτή την περιοχή δυαδικότητα, δεν βλέπεις, δεν καταλαβαίνεις ποιους βλάπτεις και ποιους ωφελείς με αυτήν σου την κίνηση;

Πολύτιμε λαέ της περιοχής!
Ελάτε να γίνουμε ένα, να είμαστε ζωντανοί, δυνατοί και μαζί συσπειρωμένοι, να είμαστε μια ισχυρή μειονότητα.
Όλοι μας ξέρουμε πως εάν θελήσουμε, εάν το επιθυμήσουμε και αν συσπειρωθούμε σαν τα δάχτυλα ενός χεριού και εκπληρώσουμε αυτά που επιβάλλει η αδερφοσύνη, μπορούμε εύκολα να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα της περιοχής.

Εμείς ως άνθρωποι  που στρεφόμαστε προς την Κααμπα, μπορούμε να μιλήσουμε μεταξύ μας στην γλώσσα μας, χωρίς ενδιάμεσο και να λύσουμε από κοινού τα θέματα που υπάρχουν στην περιοχή μας. Δεν πρέπει να έχουμε ντέρτι υπέρ της δυαδικότητας και του διαχωρισμού. Όντας μέλη της ίδιας θρησκείας δεν πρέπει να ασκούμε δογματισμό. Δεν κάνουμε και δεν πρέπει να κάνουμε σουνιτισμό, αλεβιτισμό και σεχταρισμό. Είμαστε σε αυτά τα εδάφη είμαστε υποχρεωμένοι μόνο να κραυγάσουμε πως είμαστε μέλη της ίδιας θρησκείας και της ίδιας φυλής. ¨όπως κάναμε μέχρι σήμερα, έτσι και από ώρα και μετά δεν θα υποχωρήσουμε στο θέμα της ενότητας μας. Ποτέ δεν θα διαχωριστούμε, δεν θα διασπαστούμε και σταθούμε ενάντιοι σε αυτούς που θέλουν να μας διαιρέσουν. Μακάρι σε αυτά τα χώματα να ζήσουμε αιώνια μέσα σε ενότητα και ομοψυχία¨.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ DEB ΟΖΑΝ ΑΧΜΕΤΟΓΛΟΥ

ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΧΙΛΙΑ - 1
……. Πολύτιμοι ομογενείς εγώ πρώτη φορά ήρθα σε αυτό το οροπέδιο το 1997. Φέτος είναι η 20η χρονιά μου. Εδώ και 20 χρόνια, ενδεχομένως λίγα μόνο χρόνια δεν μπόρεσα να έρθω. Διαρκώς προσπαθώ και θα προσπαθώ να μετάσχω στις εκδηλώσεις και αγώνες πάλης με λάδι του Σέτσεκ. Τον ενθουσιασμό που βίωσα όταν ήρθα εδώ το 1997 τον θυμάμαι σαν σήμερα. Με χαροποίησε πολύ που είδα έναν τέτοιο πολιτιστικό πλούτο, μια τέτοια πολιτιστική αξία στην περιοχή όπου ζω στην Δυτική Θράκη.  Από εκείνη την μέρα και για όσο μου δίνει ζωή ο Αλλάχ, στηρίζω και θα συνεχίσω να στηρίζω τέτοιες εκδηλώσεις. Το 1997 όταν ήρθαμε, πήγαμε στον τεκέ του Σαγίντ Αλή Σουλτάν που είναι από τα πιο σημαντικά μνημεία του Ισλάμ σε Βαλκάνια και Ευρώπη και ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό κτίριο. Εκείνη την εποχή, είχαμε βρει έναν τεκέ σχεδόν περνώντας μέσα από ένα δάσος. ΟΙ φίλοι που είναι εδώ μας είχαν πάει εκεί. Τον ενθουσιασμό που ένιωσα όταν είδα τον τεκέ, τον θυμάμαι σαν σήμερα.,

…………….

Από το 1997 που ιδρύθηκε ο Μειονοτικός, Μορφωτικός και πολιτιστικός Σύλλογος Σέτσεκ και μετά, οι εκδηλώσεις διαδόθηκαν όχι μόνο στην περιοχή αλλά σε επίπεδο Θράκης, σε Κομοτηνή, Ξάνθη, στον ορεινό όγκο της Ξάνθης, στον Έβρο και μετά από λίγα χρόνια διαδόθηκε όχι μόνο στην Δυτική Θράκη αλλά και σε γειτονικές χώρες, στην μητέρα πατρίδα Τουρκία, στην γειτονική Βουλγαρία, ενώ και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας ήρθαν εδώ προσκεκλημένοι, χορευτικά σύνολα, καλλιτέχνες  οι οποίοι προσέθεσαν πλούτο σε αυτόν τον πλούτο που επί αιώνες διατηρούν οι άνθρωποι αυτής της περιοχής. Εμείς ως φορείς και ως εκπρόσωποι της τουρκικής μειονότητα δυτικής Θράκης, απευθυνόμαστε από εδώ. Συγχαίρουμε τους ομογενείς μας που ζούνε στην περιοχή συντηρούν αυτές τις εκδηλώσεις. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας. Από τώρα και μετά υποσχόμαστε ως Τούρκοι της Δυτικής Θράκης να συντηρήσουμε αιώνια αυτόν τον πολιτιστικό πλούτο των εκδηλώσεων Σέτσεκ. Πολύτιμοι ομογενείς εγώ είμαι Ξανθιώτης, γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ξάνθη. Ταυτόχρονα είμαι και πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης. Μόλις μιλά κανείς για  ΤΕΞ και Ξάνθη έρχεται στον νου ο Μεχμέτ Χιλμί. Γεννήθηκε το 1902 και έζησε 29 χρόνια.  Ήταν ένας από τους μεγάλους μας που πέθανε στην διάρκεια εγχείρησης σκωληκοειδίτιδας. Είναι γνωστό πως ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς ιδρυτές της ΤΕΞ. Κάθε χρόνο στις 25/6 κάνουμε το μνημόσυνο του εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μας στο τάφο του στο Ασαγίμαχαλλέ νεκροταφείο.  Ο Μεχμέτ Χιλμή ήταν ένας φωτισμένος άνθρωπος  που αποφοίτησε από την σχολή δασκάλων της Αδριανούπολης, ήρθε εκείνα τα χρόνια στην Ξάνθη, εργάστηκε ως δάσκαλος και δημοσιογράφος, οργάνωσε τους καπνεργάτες και ασχολήθηκε με τον συνδικαλισμό. Ήταν ένας άνθρωπος από αυτήν την περιοχή, από το Γονικό. Ήρθε στην Ξάνθη και πρόσθεσε πλούτο στην Ξάνθη. Αυτό δείχνει πως εμείς από Γονικό, Ρούσσα, Δέρειο, Χλόη, Κομοτηνή, Ξανθη, Εχίνο και Εύλαλο είμαστε το ίδιο και είμαστε μαζί. Και αυτό έτσι θα συνεχιστεί¨.

……………………

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ

ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΧΙΛΙΑ - 1

Βρισκόμαστε εδώ για να κραυγάσουμε πως είμαστε ενάντιοι σε κάθε είδους δράση που ανοίγει τον δρόμο στις διακρίσεις και ιδιαίτερα στην διαίρεση. Σε αυτό το θέμα επιθυμώ να πω τα εξής: Στην θρησκεία μας στο Ισλάμ, άραγε πόσες θέσεις υπάρχουν για ταρικάτα και δόγματα. Εμείς λέμε μόνο το ¨Λα ιλλά ιλαλάχ¨ και αναφέρουμε πως δεν θα γίνουμε σε κανέναν δούλοι πέραν του Αλλάχ. Αυτό επιθυμεί και ο παντοδύναμος Αλλάχ. Για αυτό τον λόγο εντός του ισλάμ δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις.  Η εκδήλωση που γίνεται σήμερα εδώ για μένα δεν έχει καμία σημασία αν είναι θρησκευτική ή πολιτιστική. Αμφότερες τις αποδεχόμαστε. Φυσικά και είναι πολιτιστική καθώς στηρίζεται επί 700 χρόνια. Ταυτόχρονα όμως είναι επιθυμητό να ζήσει και από την θρησκευτική του σκοπιά. Δεν υπάρχει κάποια πλευρά παρεξηγήσιμη.  Η μειονότητα είναι μια κοινότητα με ανεκτικότητα και κατανόηση.

…………………..

…………………..

http://gundemgazetesi.com/haber/detay/3306

31/7/2017

Previous Article

Η απώλεια στον τoυρισμό μόνο από την Κωνσταντινούπολη είναι 1 δις ευρώ

Next Article

Στήριξη στα μειονοτικά σχολεία από το Δ’ Σώμα Στρατού

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

1 σχόλιο

  1. Ειδικά εσένα Ιλχάνκο δεν σε παρεξηγεί κανείς, μια και μιλάμε για μοναδική περίπτωση πολιτικού και τον απόλυτο ορισμό του προξενικού “θιασώτη” που περιφέρεται από τσίρκο σε τσίρκο και δεν βολεύεται παρά μόνο στη βουλευτική του καρέκλα.
    Αυτά περί διακρίσεων και διαιρέσεων να τα πεις στους Ροδοπαίους παππούδες και γιαγιάδες μας και στη μητρική σου γλώσσα παρακαλώ.
    Είμαι σίγουρος ότι θα σε καταλάβουν (Να ‘ναι καλά οι μεταφραστές των “Τουρκικών Νέων”).
    Γενικά όμως έχε το νου σου με τα “λάδια”, γιατί γλιστρούν τα άτιμα.
    Όχι τίποτα άλλο, αλλά, να, μη μας γλιστρήσεις καμιά μέρα από την καρέκλα και δεν μπορέσουμε να σε “θρηνήσουμε” στη μητρική σου γλώσσα.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.