Στον ΟΗΕ η αντίδραση της ΕΟΤΔΘ για τον νόμο που επιφέρει χτύπημα στην αυτονομία της εκπαίδευσης
Η ΕΟΤΔΘ σε έγγραφο υπόμνημα που υπέβαλε στην 28η συνεδρία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ζητά την ακύρωση του νόμου που ετοιμάστηκε δίχως να ζητηθεί η άποψη της μειονότητας.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης υπέβαλε υπόμνημα στην 28η συνεδρία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που θα γίνει στην Γενεύη στο διάστημα από 2 έως 27 Μαρτίου, σχετιζόμενο με τον νόμο που έχει επιφέρει χτύπημα στην αυτόνομη δομή της εκπαίδευσης της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης. Η ΕΟΤΔΘ ζητά την ακύρωση αυτού του νόμου που ετοιμάστηκε δίχως να ζητηθεί η άποψη της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης, αλλά και την σύσταση ενός επίσημου μηχανισμού διαλόγου ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την μειονότητα.
Η ΕΟΤΔΘ καταγράφει πως ενώ με την συνθήκη της Λωζάννης η εκπαίδευση της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης είναι αυτόνομη, με μια σειρά ρυθμίσεων και νόμων η δομή αυτή καταστράφηκε. Η ΕΟΤΔΘ υπενθυμίζει πως ο Βίλι Φότρ-διευθυντής της Human Rights Without Frontiers Int’l, μετά από αναγνωριστική επίσκεψη που έκανε στην δυτική Θράκη το 2012, ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση διαμέσου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ασκεί ευρύ έλεγχο σε κάθε επίπεδο των μειονοτικών σχολείων. Επίσης προσθέτει πως με τον νέο νόμο που πέρασε από την βουλή τον Νοέμβριο του 2014 επήλθε μια ακόμη επέμβαση στην αυτόνομη δομή της εκπαίδευσης.
Η ΕΟΤΔΘ περιγράφει πως με τον νέο νόμο αντί να καταργηθούν τα συντονιστικά γραφεία δημοτικής και μέσης μειονοτικής εκπαίδευσης, ιδρύθηκε Γραφείο Μειονοτικής Εκπαίδευσης, το οποίο εντάχθηκε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Παιδείας της Αν Μακεδονίας & Θράκης. Η ΕΟΤΔΘ περιγράφει πως με τις υπόλοιπες διοικητικές αλλαγές, αντί να εξαλείφονται τα υπάρχοντα θέματα, αυξάνεται ο έλεγχος και οι αρμοδιότητες του κράτους πάνω στο μειονοτικό σχολείο.
Η ΕΟΤΔΘ αναφέρει ότι δεν κρίνει σωστό πως με αυτόν υπ.αρ. 4310/2014 νόμο (που ιδρύει Τμήμα Δασκάλων Μειονότητας στο Παιδαγωγικό της Αλεξανδρούπολης) , στα μέλη της μειονότητας θα δύνανται να διδάξουν μόνο απόφοιτοι Παιδαγωγικών από την Ελλάδα.
………………………
………………………
Ιστοσελίδα της ΕΟΤΔΘ 2/3/2015
Σχ : Τι να μεταφράσει κανείς παραπάνω από τα αιτήματα τους ; Πιο πρακτικό θα ήταν να μας έστελνε απευθείας το κείμενο το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής. Και μάλιστα στα ελληνικά.