Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

No Comments Share:

Γιλντιρίμ: Η ασφάλεια και οι εγγυήσεις στην Κύπρο είναι αναπόσπαστα θέματα για την Τουρκία

589eac17d86b6

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες
Η ασφάλεια και οι εγγυήσεις στην Κύπρο είναι αναπόσπαστα θέματα για την Τουρκία, είπε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Γ. Γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες μετά το πέρας της συνάντησης τους στο πρωθυπουργικό γραφείο στο ανάκτορο Ντολμαμπαχτσέ που διήρκησε 1 ώρα και 20 λεπτά ανέφερε τα εξής:

«Η Τουρκία σήμερα φιλοξενεί γύρω στα 3 εκατομμύρια Σύρους και Ιρακινούς πρόσφυγες και πραγματικά το κάνει και το καταφέρνει χωρίς να έχει λάβει μια αξιοσημείωτη στήριξη από άλλες χώρες. Το βλέπει και το γνωρίζει όλος ο κόσμος. Εμείς θέλουμε όλοι να πράξουν αυτά που τους αναλογούν στον τερματισμό των προβλημάτων της περιοχής, να μην κάνουν τσιγκουνιές στον επιμερισμό των βαρών.»

Η Τουρκία δεν έκανε ποτέ τσιγκουνιές για τους πρόσφυγες και ούτε κοίταξε το συμφέρον της.

«Εμείς κάναμε αυτό που μας υπαγορεύει η ανθρωπιά μας. Οι γείτονες μας κατέφυγαν σε μας για να γλιτώσουν τη ζωή τους. Εμείς από την πλευρά μας ανοίξαμε την πόρτα και μοιραστήκαμε το ψωμί μας. Κάναμε αυτό που μας ταιριάζει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εξετάσουμε και την ασφαλή ζώνη και τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στις οποίες γίνεται αναφορά αυτές τις μέρες. Το συζητάμε με τους φίλους μας τους Αμερικανούς. Η ασφαλής ζώνη που θα δημιουργηθεί πρέπει να είναι μια περιοχή στην οποία θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες χωρίς κανένα κίνδυνο, που θα έχει εκκαθαριστεί από την τρομοκρατία», πρόσθεσε.

Ο Γιλντιρίμ είπε επίσης ότι έχει καταγραφεί αξιοσημείωτη αύξηση στη συμβολή που κάνει η Τουρκία στο σύστημα των ΗΕ με την οικονομία της που ενισχύεται και την ενεργή και πολυδιάστατη εξωτερική της πολιτική.

«Από την άλλη είναι γεγονός ότι τα ΗΕ έχουν ανάγκη μια ριζική μεταρρύθμιση για να μπορέσουν να κάνουν ρεαλιστική συμβολή στην επίλυση αυτών των νέων προβλημάτων. Η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που υποστηρίζουν με το πιο σθεναρό τρόπο αυτό το αίτημα για μεταρρύθμιση. Πιστεύουμε ότι είναι αναπόφευκτη μια τέτοια μεταρρύθμιση προκειμένου να μπορέσουν τα ΗΕ να αναλάβουν ένα πιο ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση της μετανάστευσης και στον τερματισμό των αναταραχών στον κόσμο και των περιφερειακών διαφωνιών», δήλωσε.

Η Τουρκία συμβάλει σε πολλές προσπάθειες ειρήνευσης και αδελφοποίησης των ΗΕ, ανέφερε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Η Τουρκία συμμετέχει ενεργά σε πρωτοβουλίες όπως η Ομάδα Φίλοι της Μεσολάβησης και Συμμαχία των Πολιτισμών στις οποίες είμαστε συμπρόεδρος, διοργανώνει διεθνής ανθρωπιστική σύνοδο κορυφής και έχει κάνει μεγάλη συμβολή στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των αναπτυγμένων και των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών.»

«Η Τουρκία αποδίδει σημασία και στην μετατροπή της Κωνστνατινούπολης σε ένα κέντρο το οποίο θα συγκεντρώνει κάτω από μια στέγη τους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών που εκπροσωπούνται και είχαμε την ευκαιρία να μοιραστούμε με το Γενικό Γραμματέα τις απόψεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα», ανέφερε ο Γιλντιρίμ και πρόσθεσε τα παρακάτω:

«Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε με το Γενικό Γραμματέα τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ, τον αγώνα κατά της ISIS, τις δράσεις τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η PKK, η YPG και η PYD στην περιοχή καθώς και τις ευαισθησίες της χώρας μας στο συγκεκριμένο θέμα και είχαμε την ευκαιρία να διατυπώσουμε τις απόψεις μας για αυτά που πρέπει να γίνουν, τα βήματα για την εδραίωση μιας μόνιμης σταθερότητας στην περιοχή.»

Κάνοντας λόγο για το Κυπριακό ο Πρωθυπουργός σημείωσε τα εξής:

«Η Τουρκία τήρησε πάντα μια εποικοδομητική στάση για την επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος στις ειρηνευτικές συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κύπρο. Θα συνεχίσουμε τη στάση μας αυτή και από εδώ και πέρα, ωστόσο το λεπτό σημείο εδώ είναι να τεθεί υπό εγγύηση το μέλλον του Τουρκοκυπριακού λαού και να μην υπάρξει κάποιο απροσδόκητο και δυσάρεστο γεγονός. Η ασφάλεια και οι εγγυήσεις στην Κύπρο είναι αναπόσπαστα θέματα για την Τουρκία. Επίσης η δημιουργία μιας δομής δίκαιης και ίσης εκπροσώπησης και των δυο πλευρών στο νέο σχήμα διακυβέρνησης που θα ιδρυθεί στο νησί, είναι το κυριότερο από τα απαραίτητα θέματα.»

Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες από την πλευρά του δήλωσε τα εξής:

«Έχω δει πόσο γενναιόδωρος είναι ο τουρκικός λαός. Άνοιξαν τα σύνορα, την καρδιά και τη χώρα τους σε αδέλφια τους τόσο από τη Συρία όσο και από άλλες χώρες. Βέβαια αυτή η γενναιοδωρία θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει ένα αντίκρισμα. Σήμερα πάρα πολλές χώρες κλείνουν τα σύνορα τους και αποφεύγουν να αναλάβουν ευθύνες.»

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Γκουτέρες δήλωσε αισιόδοξος για την ένωση του Νησιού.

Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ είπε ότι η Τουρκία διαδραμάτισε ένα σημαντικό ρόλο στη σύνοδο της Αστάνα για τη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η επιτυχία της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε.

«Οι εργασίες έπρεπε να συνεχιστούν στη Γενεύη μετά από όσα έγιναν στην Αστάνα. Η Τουρκία εργάστηκε και γι’ αυτό το θέμα. Η Γενεύη καταβάλλει προσπάθειες περισσότερο για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης. Εμείς ευχαριστούμε την Τουρκία για τις εργασίες που έκανε σε αυτό το σημείο», δήλωσε.

http://www.trt.net.tr/greek/tourkia/2017/02/11/gilntirim-e-asphaleia-kai-oi-eggueseis-sten-kupro-einai-anapospasta-themata-gia-ten-tourkia-670220

11/2/2017

Previous Article

ΓΝΩΜΗ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Next Article

ΕΛΛΗΝ ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *