Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ

No Comments Share:

Προειδοποίηση προς τους Ελληνοκύπριους από το ΥΠΕΞ για τους φυσικούς πόρους

Το ΥΠΕΞ δήλωσε πως ¨Η σκέψη της Κύπρου να αγνοήσει τα θεμελιώδη δικαιώματα του εταίρου Τουρκοκυπριακού λαού, και λόγω της οικονομικής κρίσης που βρίσκεται να σχηματίσει ένα ταμείο αλληλεγγύης ή να θέσει ως εγγύηση σε κάποιο μοντέλο δανεισμού τις κοινές φυσικές πηγές του νησιού, και η ψευδαίσθηση πως είναι ο μόνος κάτοχος του νησιού είναι μια επικίνδυνη έκφανση που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε μια νέα κρίση¨.

Στην ανακοίνωση που έκανε το υπουργείο εξωτερικών σχετικά με τους ισχυρισμούς της Κύπρου αναφορικά με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, υπενθυμίζονται οι απόψεις της προεδρίας της KKTC όπως αυτές εκφράστηκαν σε ανακοίνωση της 21/3/2013 : ¨ Η Τουρκία είναι αποφασισμένη τόσο όσον αφορά την διαφύλαξη των δικαιωμάτων και συμφερόντων της στην δική της υφαλοκρηπίδα, όσο και στην στήριξη της στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Η τουρκοκυπριακή πλευρά δύο φορές, στις 24 Σεπτεμβρίου 2011 και στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, έκανε εκκλήσεις για συνεργασία για δίκαιη μοιρασιά των φυσικών πόρων, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάποια θετική ανταπόκριση από τους Ελληνοκύπριους. Είναι απαράδεκτο η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά να χρησιμοποιείται για την δημιουργία νέων τετελεσμένων¨.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ

Το ΥΠΕΞ αναφέρει πως κρίνει σκόπιμο να επαναλάβει με την μορφή προειδοποίησης προς την Κύπρο τις σχετικές απόψεις του ως εξής : ¨ Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητούνε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Το όραμα της Τουρκίας για την Αν. Μεσόγειο και το νησί είναι η κοινή ευημερία, σταθερότητα και ασφάλεια. Οι πολιτικές συγκρούσεις όπως και τα οικονομικά θέματα μπορούνε να ξεπεραστούνε με την δημιουργία στο νησί κλίματος ειρήνης, προσέγγισης και συνεργασίας. Οι δύο ιδρυτικοί λαοί πρέπει να αποφασίσουν από κοινού τι μέλλον επιθυμούν και να χτίσουν μαζί με τις μητέρες πατρίδες μια νέα τάξη. Για αυτό δεν υπάρχει λόγος πια για χάσιμο.

Η τουρκική πλευρά προσδοκεί την συντομότερη δυνατή έναρξη διαπραγματεύσεων με λογική ευημερίας και ασφάλειας. Δεν αποτελεί επιλογή μας η αντιπαράθεση στο θέμα αυτό να ανοίξει το δρόμο σε μια κρίση.

……………..¨

Haber.sol.org 23/3/2013

Previous Article

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΤΥΠΟ

Next Article

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΖΑΜΙ…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *