Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΗΠΑ : ¨Προκλητικές και απαράδεκτες οι ενέργειες της Τουρκίας¨

No Comments Share:

Δελτίο τύπου του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα σχετικά με το πέρασμα τμημάτων των Βαρωσίων  στον τουρκοκυπριακό έλεγχο. Αυτή η κίνηση είναι σαφώς ασυμβίβαστη με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία απαιτούν ρητά τη διαχείριση των Βαρωσίων  από τα Ηνωμένα Έθνη.

Από τον Οκτώβριο του 2020, όταν οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ανακοίνωσαν το άνοιγμα της παραλίας Βαρωσίων και άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα για την εφαρμογή αυτής της απόφασης, οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία έχουν αγνοήσει τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιστρέψουν τα μονομερή τους βήματα στα Βαρώσια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις Τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για διευθέτηση. Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να αντιστρέψουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε σήμερα και όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τον Οκτώβριο του 2020.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με ομοϊδεάτες εταίρους για να παραπέμψουν αυτήν την κατάσταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα ζητήσουν έντονη αντίδραση.

Υπογραμμίζουμε τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες επανάληψης των συνομιλιών επίλυσης της Κύπρου σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παραμένουμε υποστηρικτές μιας ολοκληρωμένης διευθέτησης της Κύπρου για την επανένωση του νησιού ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής.

https://www.state.gov/transfer-of-parts-of-varosha-to-turkish-cypriot-control/

20/7/2021

Previous Article

Κομμάτια χίλια να γενείς σημαία του εχθρού μου,

Next Article

Ο ¨Μουμίν Πασάς¨ κατήγγειλε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου !

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *