Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Ελένη Θεοχάρους : ¨Η Τουρκία εργάζεται για την εξάλειψη της Κυπριακής Δημοκρατίας¨

No Comments Share:

Ερ.1: Μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη – Τατάρ έχει ξεκαθαρίσει ότι η τουρκική πλευρά αλλάζει τη βάση των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού βάζοντας στο τραπέζι τη λύση δύο κρατών. Η Ε/κυπριακή πλευρά πώς πρέπει να κινηθεί από εδώ και πέρα;

-Η τουρκική πλευρά ποτέ δεν άλλαξε την βάση λύσης του Κυπριακού. Σ’ αυτά που λέτε εμπεριέχεται η ψευδαίσθηση ότι τώρα τελικός στόχος της Τουρκίας είναι η λύση των δύο κρατών. Διαφωνώ. Η Τουρκία πάντοτε εργαζόταν και εργάζεται συστηματικά για τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου και των θαλασσών της και την εξάλειψη της ΚΔ. Αυτός ήταν ο στόχος και όλων των Τουρκοκυπρίων “Προέδρων”, ακόμη και των πλέον μετριοπαθών. Όλοι συνομιλούσαν όχι με τον Πρόεδρο της ΚΔ αλλά με τον “διοικητή των ρωμιών του νότου”. Κανείς δεν ξέφευγε από αυτή την πολιτική ασχέτως αν για λόγους τακτικής κάποιοι μας ξεγελούσαν ότι ήσαν πιο διαλλακτικοί. Θυμηθείτε τον Ταλάτ και τον Ακιντζί. Απόδειξη; Ακόμη και με πολύ οδυνηρές υποχωρήσεις της πλευράς μας, δεν επετεύχθη για 45 τόσα χρόνια συνομιλιών η πολυπόθητη ΔΔΟ, η οποία είναι συνώνυμη με τη διχοτόμηση. Αυτή την θέση, άλλωστε, είχε προ της εισβολής και το ΑΚΕΛ και ο Μακάριος.

Ερ.2: Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση, η ε/κυπριακή πλευρά στοχεύει στο θέμα της Αμμοχώστου και η τ/κυπριακή στο θέμα των υδρογονανθράκων. Εκτιμάτε ότι σε ένα άλλο επίπεδο η συζήτηση θα επικεντρωθεί κυρίως γύρω από αυτά τα δύο θέματα;

Καμμιά συζήτηση δεν πρόκειται να γίνει. Η Τουρκία θα προσέλθει σε συνομιλίες για να επιβάλει τους όρους της. Η πλευρά μας είναι ιδιαίτερα αδύνατη και χωρίς ερείσματα στην παρούσα φάση. Η αναξιοπιστία της κυβέρνησης και της πολιτείας εν γένει, η ηθική έκπτωση της ΚΔ στην ΕΕ (που δεν είναι βέβαια καλύτερη από εμάς, απλώς είναι ισχυρότερη και μπορεί να μας δακτυλοδείχνει), η καταβαράθρωση του κύρους των θεσμών, η απαξίωση πολιτικής και των πολιτικών, η ανυπαρξία κοινωνικής συνοχής, η πλήρης έκπτωση του φρονήματος του λαού, η απουσία πραγματικών συμμαχιών, η αποτυχημένη πολιτική που ασκούσαμε τόσα χρόνια στην ΕΕ – που οδήγησε στην σημερινή τραγική συμπεριφορά των ευρωπαίων εταίρων μας, η διπλωματική μας ανεπάρκεια, η οικονομική εξαθλίωση κράτους και λαού, νομίζω ότι θα οδηγήσουν σε πλήρη συνθηκολόγηση και καταστροφή αν πάμε σε συνομιλίες σήμερα. Οι υδρογονάνθρακες και η Αμμόχωστος είναι de facto χαμένες υποθέσεις με τα σημερινά δεδομένα. Θεωρώ λάθος τον διαχωρισμό του ζητήματος της Αμμοχώστου από το συνολικό Κυπριακό πρόβλημα. Όμως, η Αμμόχωστος πρέπει να τεθεί ως θέμα πρόταξης για την επιστροφή της πόλης στους κατοίκους της, όπως καθορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ερ.3. Το κίνημα Αλληλεγγύη τάσσεστε εναντίον της λύσης Δ.Δ.Ο. Ωστόσο φαίνεται ότι η εγκατάλειψη της συγκεκριμένης βάσης λύσης προκαλεί σοβαρό πρόβλημα, ως προς το πού θα οδηγηθούν τα πράγματα. Ως Αλληλεγγύη έχετε πρόταση για το ποια μορφή λύσης πρέπει να συζητήσουμε και με ποιο τρόπο θα φέρουμε την Τουρκία στο τραπέζι;

Μα δεν είναι κατόρθωμα να φέρουμε την Τουρκία στο τραπέζι αφού είμαστε γονατισμένοι, ξυπόλυτοι στ’ αγκάθια, αδύναμοι και φοβισμένοι. Η Τουρκία θα έλθει στις διαπραγματεύσεις με τους «ρωμιούς του νότου» όχι με την ΚΔ. Κι εμείς που “καιγόμαστε” για συνομιλίες, θα πάμε ως «διοίκηση του νότου». Για την σημερινή Τουρκία η ΚΔ είναι εκλιπούσα. Και θα προσέλθει απλώς για να μας καθυποτάξει και να μας οδηγήσει στην αποδοχή των τετελεσμένων που δημιούργησε η εισβολή και οι μετέπειτα παρασπονδίες της κατοχικής χώρας. Να μας καθυποτάξει με την υπογραφή μας. Με τα σημερινά χάλια δεν πρέπει να προσέλθουμε σε συνομιλίες. Εάν πάμε με την άλλη πλευρά να διατυμπανίζει ότι θέλει λύση δυο κρατών, αυτό δεν αποτελεί σιωπηρή αποδοχή; Πρέπει να αρχίσουμε να οικοδομούμε σύστημα στήριξης μιας δικής μας προσπάθειας για μια λύση που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα, πολιτικά και περιουσιακά δικαιώματα όλων των Κυπρίων σε όλο το νησί, των τεσσάρων ευρωπαϊκών ελευθεριών, του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Του δικαιώματος να έχουν όλοι οι Κύπριοι Ελληνικό, τουρκικό, αρμένικο σχολείο στην γειτονιά τους, εκκλησιά ή τέμενος, και να αισθάνονται ασφαλείς. Αυτή την λύση περιγράφει συνήθως και ο φίλος Άντρος Κυπριανού όταν περιγράφει την ΔΔΟ.
Μόνο που οι παράμετροι της λύσης που θα την κάνουν δίκαιη και τους διεκδικεί ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, δεν χωράνε στους όρους ΔΔΟ. Αν πείσουμε την παγκόσμια κοινότητα, στην οποία μέχρι τώρα κλαιγόμασταν επαιτώντας ΔΔΟ, ότι ζητάμε τα ανθρώπινα δικαιώματα μας χωρίς διακρίσεις, τότε θα κατανοήσουν και αυτοί ποιο είναι το πρόβλημα. Αν το καταφέρουμε, αν διεκδικήσουμε επιτέλους αυτό που απολαμβάνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε ελεύθερες χώρες, εμάς δεν θα μας ενδιαφέρει η διοικητική δομή του κράτους. Γιατί τα δικαιώματα μας θα είναι κατοχυρωμένα. Ενώ ακόμη και η καλύτερη ΔΔΟ, προνοεί ρατσιστικό θρησκευτικό φυλετικό διαχωρισμό και μόνιμη διχοτόμηση ως προστάδιο του πλήρους εκτουρκισμού.

Ερ.4. Σε λίγους μήνες θα έχουμε τις βουλευτικές εκλογές. Το Κίνημα Αλληλεγγύη κι εσείς προσωπικά, πώς προσανατολίζεστε να ενεργήσετε; Θα λάβετε μέρος στις εκλογές αυτόνομα ή θα επιδιώξετε συνεργασίες; Κι αν ναι, με ποιους θεωρείτε ότι υπάρχει έδαφος για συνεργασία;

Είχαμε επαφές με τους Οικολόγους, την Συμμαχία Πολιτών και το ΔΗΚΟ. Δεν φθάσαμε σε συμφωνία συμπόρευσης για διάφορους λόγους.
Γι’ αυτό η Αλληλεγγύη θα διεκδικήσει αυτόνομα τις βουλευτικές εκλογές, με σφριγηλό ψηφοδέλτιο και αταλάντευτη πίστη στις Αρχές και Αξίες του πατριωτικού Κινήματος μας.

Previous Article

Το Αζερμπαϊτζάν κατέρριψε καταλάθος (;) ένα ρωσικό ελικόπτερο-δύο νεκροί – Βίντεο

Next Article

30 ράμματα στο πρόσωπο από επίθεση μιας ¨ψυχούλας¨….

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *