fbpx

TourkikaNea.gr

Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Ζητείται αξιοπρέπεια στην Κύπρο…

0 σχόλια Share:
Ζητείται αξιοπρέπεια στην Κύπρο...

Την ώρα της μεγάλης προσπάθειας για σύνταξη των όρων αναφοράς και επιστροφή στις συνομιλίες, ο εκβιασμός κορυφώνεται. Το Γιαβούζ ξεκίνησε για νέα επιδρομή, στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, που πρόσφατα αδειοδοτήθηκε για νόμιμες έρευνες από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία ENI και ΤΟΤΑL. Είναι εκβιασμός με συγκεκριμένους στόχους. Το είπε χτες και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Ευχόμαστε να υπάρξει συμφωνία και όλοι να πάρουν τα δικαιώματά τους και να συνεχιστεί αυτή η υπόθεση μέσα σε γαλήνη και ειρήνη και ο πλούτος αυτός να πουληθεί στη διεθνή αγορά μέσω Τουρκίας. Αν δεν γίνει αυτό, εμείς θα κάνουμε τα δικά μας βήματα. Προτιμούμε να βρεθεί μια κοινή οδός». Για όσους δεν πήραν το μήνυμα να το διευκρινίσω: Η κοινή οδός που προτιμά η Άγκυρα να βρεθεί δεν είναι η κοινή οδός που σκέφτεται ο κοινός νους. Ο τούρκικος νους λέει χωρίς περιστροφές: ο πλούτος αυτός να πουληθεί στη διεθνή αγορά μέσω Τουρκίας. Αν δεν πουληθεί μέσω Τουρκίας δεν θα είναι κοινή οδός, οπότε δεν θα συμφωνηθεί τίποτε. Δηλαδή; Ακόμα κι αν συμφωνηθεί ο διαμοιρασμός του φυσικού αερίου μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού, πρέπει να συμφωνήσουμε, επίσης, ότι θα πουληθεί μέσω Τουρκίας, διότι η Τουρκία δεν έχει δικό της αέριο και χρειάζεται το δικό μας για να αποκτήσει ρόλο στα δισεκατομμύρια της Ανατολικής Μεσογείου. Αφού ούτε το Ισραήλ, ούτε η Αίγυπτος δείχνουν διατεθειμένες να μεταφέρουν το δικό τους αέριο μέσω Τουρκίας, μένει η Κύπρος, η οποία προσφέρεται για εκβιασμούς και πειρατείες.

Πάμε τώρα και στα εσωτερικά ζητήματα. Πριν από τον Τσαβούσογλου μίλησε και ο Ακιντζί. Και ήταν το ίδιο σαφής: «Την ημέρα που ο κ. Αναστασιάδης θα αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες της 30ής Ιουνίου, δείχνοντας σεβασμό στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ σε αυτό το θέμα και τη δέσμευσή του στις σχετικές με την αποτελεσματική συμμετοχή, συγκλίσεις, εκείνη την ημέρα, οι όροι αναφοράς θα ολοκληρωθούν». Δηλαδή, για να σταματήσει η τουρκική επιδρομή στην ΑΟΖ πρέπει από τη μια να συμφωνηθεί ο διαμοιρασμός και η μεταφορά του πλούτου μέσω Τουρκίας χωρίς καν συνομιλίες, και για να ολοκληρωθούν οι όροι αναφοράς και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες πρέπει να αποδεχθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την αποτελεσματική συμμετοχή έτσι όπως την αξιώνει ο Ακιντζί και η Άγκυρα. Πώς συνδέονται αυτά τα δύο; Αποτελεσματική συμμετοχή κατά τον τουρκικό νου σημαίνει πως αν η κυβέρνηση της επανενωμένης Κύπρου αποφασίσει ότι συμφέρει στην Κύπρο να πουλήσει το αέριο στην Αίγυπτο ή να το στείλει στην Ευρώπη μέσω του αγωγού EastMed ή να κατασκευάσει τερματικό σταθμό στο Βασιλικό και να το πουλά απευθείας από εδώ για να μεταφέρεται με πλοία ή με υποβρύχια ή με αερόστατα, θα υπάρχει το τουρκοκυπριακό βέτο, που δεν θέλουν να το λέμε βέτο αλλά αποτελεσματική συμμετοχή, για να λέει: όχι, πρέπει να πουληθεί στη διεθνή αγορά μέσω Τουρκίας, το είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, πολιτικές δυνάμεις στην Κυπριακή Δημοκρατία φωνάζουν στον Πρόεδρο το απολύτως ευκρινές: Να αποδεχτούμε τον εκβιασμό. Τόσο απλά. Να μην δαιμονοποιούμε την αποτελεσματική συμμετοχή. Να σκεφτούμε ότι έχει και η Τουρκία συμφέροντα που πρέπει να εξυπηρετηθούν… Ας πούμε ότι δεν είναι ικανοί να διακρίνουν πως αν δεχτούμε και αυτό τον εκβιασμό δεν υπάρχει επιστροφή, δεν υπάρχει μέλλον παρά μόνο τουρκικό.

Όμως, ίχνος αξιοπρέπειας δεν υπάρχει;

Άριστος Μιχαηλίδης

FACEBOOK. 4/10/2019

Σχ : Eίναι δυνατόν η ελληνική κυβέρνηση την ώρα που η Τουρκία κάνει τέτοιες πειρατικές κινήσεις στην Κύπρο, να κάνει σκέψεις για επανέναρξη του Στρατηγικού Συμβουλίου Συνεργασίας με αυτή τη χώρα;

Έχουμε τρελαθεί εντελώς ;

Previous Article

Στην Άγκυρα η νέα επένδυση της Volkswagen…

Next Article

Κρατικό τουρκικό συνέδριο στην Σμύρνη για τον τουρκισμό Ρόδου και Κω…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.