Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

To Kίνημα Γιασεμί στην Κύπρο, υψώνει την φωνή του κατά της κατοχής !

0 σχόλια Share:

Μήπως υπάρχει τουρκοκυπριακό κόμμα που έχει υποστηρικτές στον Νότο;

“Εμείς υψώνουμε τη φωνή μας κατά της κατοχής στον Βορρά πληρώνοντας τίμημα γι’ αυτό. Γι’ αυτό μας αποκαλούν «προδότες». Στον δε Νότο είναι προδότης όποιος δεν φωνάζει κατά της κατοχής!” – ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
■ Αν η ελληνοκυπριακή κοινότητα επρόκειτο να ψηφίσει οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα στον Βορρά, ποιο θα ψήφιζε; Νομίζω κανένα τους! Κανένα από αυτά δεν είναι όπως θέλουν. Φυσικά υπάρχουν κακά και χειρότερα γι’ αυτούς, αλλά ενόσω δεν είναι προϋπόθεση η ψήφιση του καλύτερου κακού, σίγουρα δεν θα το ψηφίσουν. Αν επιχειρήσουν να κάνουν μιαν τέτοια επιλογή, μήπως πρώτα θα κοιτάξουν ποιος θέλει ομοσπονδία και ποιος θέλει δύο κράτη; Δεν το νομίζω. Τι θα κοιτάξουν; Τις εγγυήσεις! Ποιος θέλει εγγυητές και ποιος δεν θέλει. Άλλο; Τις απαιτήσεις για πολιτική ισότητα. Θα κοιτάξουν τι είδους πολιτική ισότητα απαιτούν ανάμεσα στο ογδόντα και στο είκοσι τοις εκατό. Άλλο; Το ζήτημα των περιουσιών. Σε ποιο πράγμα δίδουν προτεραιότητα; Στους ψεύτικους τίτλους ιδιοκτησίας ή στους αληθινούς; Ποιος έχει τον πρώτο λόγο; Ο χρήστης ή ο πραγματικός ιδιοκτήτης; Τι άλλο θα κοιτάξουν; Τις απαιτήσεις για τους ενεργειακούς πόρους στη θάλασσα. Υπάρχει ή δεν υπάρχει κανείς που έχει διαφορετικές απαιτήσεις από εκείνες της Τουρκίας; Άλλο; Ποιος δέχεται και ποιος δεν δέχεται την 20ή Ιουλίου ως γιορτή. Άλλο; Ποιοι εγκρίνουν και ποιοι δεν εγκρίνουν το δικαίωμα των τεσσάρων ελευθεριών σε όλο το νησί για την ελληνοκυπριακή κοινότητα σε περίπτωση οποιασδήποτε λύσης. Άλλο; Το θέμα του χάρτη. Πόσο έδαφος δέχεται να επιστραφεί ο καθένας.

Επειδή δεν σημαίνει τίποτε από μόνο του το να είναι κανείς οπαδός της ομοσπονδίας ή της διχοτόμησης, πιο σημαντικές από το καθετί είναι οι απαντήσεις που θα δοθούν σε αυτά τα ερωτήματα. Διότι δεν διαφέρουν και πολύ μεταξύ τους στα θέματα που παρέθεσα πιο πάνω οι οπαδοί της ομοσπονδίας και της διχοτόμησης στον Βορρά. Θα πάρεις τις ίδιες απαντήσεις όταν υποβάλεις αυτά τα ερωτήματα και στον οπαδό της ομοσπονδίας και στον οπαδό της διχοτόμησης. Επιπλέον, ο κοινός δεσμός και των δύο κύκλων είναι η ατέλειωτη προσήλωσή τους στην Τουρκία.

Κοντολογίς, είναι δυνατόν να λεχθεί το εξής: Υπάρχει ελληνοκυπριακό κόμμα που έχει οπαδούς στον Βορρά, αλλά δεν υπάρχει τουρκοκυπριακό κόμμα που έχει οπαδούς στον Νότο. Ποιο ελληνοκυπριακό κόμμα έχει οπαδούς στον Βορρά; Μόνο ένα. Το ΑΚΕΛ. Δεν είναι μια σημαντική μάζα οπαδών αλλά έχει, έστω και αν δεν είναι πολλοί. Και αυτό είναι σαν κάτι παραδοσιακό. Οφείλεται στην ταυτότητα του αριστερού. Αν και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον κομουνισμό το ΑΚΕΛ, που θεωρεί τον εαυτό του «Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού», κάποιοι το θεωρούν κομουνιστικό και το συμπαθούν. Στις ευρωεκλογές του 2014 ψήφισαν περίπου 1800 Τουρκοκύπριοι. Το ΑΚΕΛ πήρε μόλις 252 ψήφους από αυτούς, παρά τις μεγάλες προσπάθειες του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος που το βοηθούσε. Δηλαδή, 252 Τουρκοκύπριοι πήγαν στην κάλπη και ψήφισαν το ΑΚΕΛ. Δεν ξέρω τι θα γίνει στις προσεχείς εκλογές. Οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν. ΑΚΕΛ ή Κίνημα Γιασεμί; Το Κίνημα Γιασεμί είναι ένα κίνημα που βγήκε από τα σπλάχνα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για πρώτη φορά υψώνει δυνατά τη φωνή του κατά της 45χρονης κατοχής της Τουρκίας στο νησί και μεταφέρει το θέμα στη διεθνή σκηνή. Και γι’ αυτό τα μέλη του υφίστανται καταπίεση και βία εδώ και χρόνια και δικάζονται στα δικαστήρια.

Ο ΔΗΣΥ έχει οπαδούς στον Βορρά; Δεν έχει! Το ΔΗΚΟ έχει; Δεν έχει! Η ΕΔΕΚ έχει; Δεν έχει! Οι Οικολόγοι και η Συμμαχία Πολιτών επίσης δεν έχουν! Καλά, το ΑΚΕΛ γιατί έχει; Έκανε κάτι διαφορετικό για την τουρκοκυπριακή κοινότητα από τα άλλα κόμματα; Κατά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν όλοι δυσαρεστήθηκαν με το ΑΚΕΛ και έγιναν οπαδοί του ΔΗΣΥ που είχε πει «ναι». Οι οπαδοί του «ναι» στην τουρκική πλευρά δεν είχαν συγχωρέσει το ΑΚΕΛ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τώρα έγινε το αντίθετο. Ο ΔΗΣΥ δεν έχει έστω και έναν Τούρκο οπαδό, αλλά το ΑΚΕΛ έχει έστω και μερικές εκατοντάδες. Το κόμμα αυτό είχε οπαδούς στον Βορρά και πριν να επιλέξει έναν Τουρκοκύπριο υποψήφιο.

Το θέμα βεβαίως δεν είναι ζήτημα Τούρκος-Έλληνας. Όλοι σε τελική ανάλυση είμαστε Κύπριοι. Αλλά εδώ και 45 χρόνια ζούμε χωριστές ζωές σε αυτό το νησί. Δεν είναι και πολύ εύκολο να γίνουν μία αυτές οι δύο ζωές. Ακόμα και η Γερμανία δυσκολεύτηκε πολύ σε αυτό το θέμα. Γκρεμίστηκε το Τείχος του Βερολίνου. Ενώθηκε η Ανατολή με τη Δύση, αλλά πέρασε πολύς καιρός για να προσαρμοστεί ο ένας με τον άλλον και να συνηθίσουν τη νέα τους ζωή. Διότι άλλη ζωή υπήρχε στην Ανατολή και άλλη στη Δύση. Έτσι είναι και εδώ σε εμάς τώρα. Άλλη στον Βορρά. Άλλη στον Νότο. Τα ελληνοκυπριακά κόμματα γνωρίζουν πολύ καλύτερα από εμάς τα προβλήματα της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Και τα δικά μας προβλήματα στον Βορρά εκείνοι δεν τα ξέρουν τόσο καλά όσο εμείς. Αυτό το θέμα πρέπει να προσέξουν πιο πολύ οι Τουρκοκύπριοι που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Εμείς υψώνουμε τη φωνή μας κατά της κατοχής στον Βορρά πληρώνοντας τίμημα γι’ αυτό. Γι’ αυτό μας αποκαλούν «προδότες». Στον δε Νότο είναι προδότης όποιος δεν φωνάζει κατά της κατοχής!

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 22/04/2019
https://politis.com.cy/…/mipos-yparchei-toyrkokypriako-komm…
Σχ : Μακάρι να βγει και δεύτερη δύναμη στην Κύπρο !
Previous Article

Moscow Times: «Ερντογάν, ο άνθρωπος μας στο ΝΑΤΟ»

Next Article

Ο ψευδομουφτής Ξάνθης δηλώνει αδυναμία να πληρώσει την εφορία του…

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *