Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

Η Άγκυρα εξασφάλισε την εκλογή του Τατάρ για να υπερασπιστεί το αποσχιστικό της επιχείρημα

1 Comment Share:

Κατάρρευση της συνόδου κορυφής της Γενεύης για την Κύπρο

Η σύνοδος κορυφής της Κύπρου που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν ένα σημαντικό γεγονός καθώς οι πλευρές προέβαλαν τις απόψεις τους. Οι συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στα οποία και οι δυο πλευρές εκπροσωπούνταν ως κοινότητες. Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η σύνοδος κορυφής διεξήχθη υπό άτυπο καθεστώς ως απάντηση σε έκκληση που απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για «νέες και δημιουργικές ιδέες».

Ενώ η Ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο πλαίσιο των υφιστάμενων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η τουρκική πλευρά (Τουρκοκυπριακή πλευρά και Τουρκία) ζήτησε κυρίαρχη ισότητα και διεθνές καθεστώς, δηλώνοντας ότι δεν θα υποστηρίζουν πλέον μια δικοινοτική, ομοσπονδιακή λύση για την τετραδεκαετούς διάρκειας διαίρεσης του νησιού.

Το πολιτικό χάος που δημιούργησε ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης στις τελευταίες συνομιλίες του ΟΗΕ στο Κρανς Μοντάνα το 2017, λόγω της προθυμίας του να καταλήξει σε λύση και της αποδυνάμωσης της αρχής της πολιτικής ισότητας, έδωσε μια μοναδική ευκαιρία στην τουρκική πλευρά.

Η Τουρκία επιθυμεί να διατηρήσει τη νομική της εξουσία που απέκτησε με τη Συνθήκη Εγγύησης το 1960.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε ομοσπονδία βασίζεται στον τύπο “μηδενικά στρατεύματα, μηδενικές εγγυήσεις” των ελληνοκυπριακών πλευρών για την Κύπρο θα έβλαπτε την τουρκο-ελληνική ισορροπία που ιδρύθηκε το 1960 επειδή το ομοσπονδιακό κράτος θα γινόταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένας από τους εγγυητές, το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει κυρίαρχες βάσεις στο νησί, παρόλο που δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ, ενώ η προσδοκία της Ελλάδας για ενσωμάτωση με την Κύπρο θα υλοποιηθεί καθώς είναι ήδη μέλος της ΕΕ.

Η Συνθήκη Εγγυήσεων του 1960, την οποία υπέγραψαν η Τουρκία, η Βρετανία και η Ελλάδα για να εγγυηθούν την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιτρέπει στις τρεις χώρες που συνυπογράφουν να παρέμβουν στρατιωτικά σε περίπτωση αποτυχίας πολυμερούς απάντησης σε κρίση στην Κύπρο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις διπλωματικές συγκλίσεις μεταξύ των πλευρών που επιτεύχθηκαν στο τέλος της περιόδου διαπραγματεύσεων 2008-2017, ήταν πολύ σαφές ότι τα συστατικά κράτη μιας ομοσπονδιακής δομής θα είχαν την εξουσία να συνάπτουν διμερείς διεθνείς συμφωνίες σε πολλούς τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός και ότι τα πρώην διεθνή πρωτόκολλα θα εξακολουθούσαν να ισχύουν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραβίαζαν το Σύνταγμα. Ως εκ τούτου, οι οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού κράτους θα είχαν διατηρηθεί στο υψηλότερο επίπεδο μέσω τέτοιων διμερών συμφωνιών.

Ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος εκπροσωπεί την αποσχιστική παράδοση του Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος (τελευταίος) διετέλεσε πρόεδρος από το 1983 μέχρι το 2005, κέρδισε τις περισσότερες ψήφους τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την προεδρία, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβρη χάρη στην πολιτική παρέμβαση της Τουρκίας στη διαδικασία. Ανακηρύχθηκε «εκπρόσωπος» του «ξεχωριστού κράτους».

Η Άγκυρα εξασφάλισε την εκλογή του Τατάρ για να υπερασπιστεί το αποσχιστικό της επιχείρημα και να αποκατασταθεί η επιρροή της στις κρατικές υποθέσεις. Αυτό συνέβη παρά την πολιτική βούληση για ομοσπονδία που εξέφρασαν οι Τουρκοκύπριοι σε δημοψήφισμα επανένωσης στις 24.04.2004. Φαίνεται ότι το έγγραφο που παρουσίασε ο Τατάρ στη Γενεύη απορρίφθηκε κατηγορηματικά. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι αυτός και η Τουρκία πέτυχαν αυτό που ήθελαν και κατέγραψαν τα αποσχιστικά επιχειρήματά τους.

https://ahvalnews.com/cyprus-talks/collapse-geneva-summit-cyprus

3/5/2021

Σχόλιο : Το άρθρο είναι του  Ασίμ Ακανσόι, βουλευτή του “Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος” του ψευδοκράτους. Η Τουρκία τα θέλει όλα δικά της, και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό. Οι σπασμωδικές κινήσεις για την επίτευξη των ανήθικων στόχων της έχουν αρχίσει να εμφανίζουν τα αρνητικά τους αποτελέσματα: η πολιτική στήριξη στην “μαριονέτα” της, τον Τατάρ, κατεδείκνυε το στόχο της να εκφράσει την πρόταση της για ένα επίσης “κράτος – μαριονέτα”. Ένα κράτος στο οποίο η μειοψηφία θα εξισώνεται ουσιαστικά με την πλειοψηφία και αυτή, μέσω της επιρροής της στους δικούς της εγκαθέτους, θα καταστεί καταλύτης των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων στο νησί καθιστώντας την έτσι de facto προτεκτοράτο της. Ακόμη και η ακμάζουσα οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι έρμαιο της τουρκικής επεκτατικότητας. Το λάθος της αποδοχής της Τουρκίας εκ μέρους της Ελλάδας στην Συνθήκη των Εγγυητριών Δυνάμεων του 1960 δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Μετάφραση/Σχόλιο: Δημήτριος Ι. Αμανατίδης

Previous Article

¨Εψές μανά αννοίασιν τον τάφον μου¨…

Next Article

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΧΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΣΕΝΕΡ!

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

1 Comment

  1. “ένα κράτος στο οποίο η μειοψηφία θα εξισώνεται ουσιαστικά με την πλειοψηφία”

    Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα κράτη έχουν δικαίωμα βετο στα συμβούλια και ομοφωνία, ανεξαρτήτως του πληθυσμού τους.

    “Το λάθος της αποδοχής της Τουρκίας εκ μέρους της Ελλάδας στην Συνθήκη των Εγγυητριών Δυνάμεων του 1960 δεν πρέπει να επαναληφθεί.”

    Η Τουρκία λέτε να μην είναι. Η Ελλα΄δα τότε γιατί να είναι; Από πού και ως πού λάθος;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *