Πόλεμοι ¨αερίου¨ στην ανατολική Μεσόγειο
Την ώρα που εντείνονται οι αναζητήσεις για νέα κοιτάσματα στον κόσμο, επικεφαλής των περιοχών που ανατέλλει το άστρο της, έρχεται η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Φαίνεται πως κατά την επόμενη περίοδο οι συζητήσεις γύρω από τις δραστηριότητες ερευνών φυσικού αερίου θα επηρεάσουν σημαντικά την εξωτερική [πολιτική της Τουρκίας.
Η GKRY xωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας και της KKTC, συνεχίζει τις δραστηριότητες ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο γύρω από το νησί της Κύπρου. Και ενώ έκπληξη προκάλεσε η συμμετοχή του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ –που είναι συνεταίρος στα σχέδια Σαμψούντας-Τζεϊχάν και South Stream- στους νέους διαγωνισμούς που προκήρυξε η Ρωμέϊκη διοίκηση, θεωρείται πιθανό οι εταιρίες που μετέχουν σε αυτούς τους διαγωνισμούς να υποστούν κυρώσεις από την πλευρά της Τουρκίας.
Επιστολή διαμαρτυρίας από τον ΤΡΑΟ
Συνεχίζονται οι εργασίες του υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και του υπουργείου Εξωτερικών, προς τις εταιρίες οι οποίες μετέχουν στην δεύτερη προκήρυξη για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, που ανακοίνωσε – αγνοώντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων- η Ρωμέικη διοίκηση. Έρχονται πληροφορίες πως η Ανώνυμη Εταιρία Πετρελαίων Τουρκίας απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τις εταιρίες που υπέβαλαν προσφορές. Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών απειλώντας τις εταιρίες που θα συνεργαστούν με την GKR, μέσω των ενεργειακών τους σχεδίων στην Τουρκία δήλωσε : ¨ Η πολιτική μας στην ανατολική Μεσόγειο ήταν από την αρχή σαφής. Είχαμε δηλώσει πως θα επανεξετάσουμε τις δραστηριότητες που έχουν στην Τουρκία οι εταιρίες που θα μετάσχουν σε αυτούς τους διαγωνισμούς. Και αυτό δεν διαφέρει είτε πρόκειται για την ΕΝΙ, είτε για την Shell, είτε για την Σέβρον.
Μιλώντας σχετικά με το θέμα αρμόδιος του υπουργείου Ενέργειας είπε πως η Ρωμέικη διοίκηση ανακηρύσσοντας μονόπλευρα στην Ανατολική Μεσόγειο ¨αποκλειστική οικονομική ζώνη¨, δήθεν χώρισε την περιοχή σε 13 οικόπεδα, υποστηρίζοντας πως έχει δικαιώματα σε όλο το νησί. Δήλωσε : Η Ρωμέικη διοίκηση θέλει να επωφεληθεί μονόπλευρα από αυτές τις πηγές. Οι περιοχές όμως που αδειοδότησαν συγκρούονται με τμήμα των περιοχών που αδειοδότησε και η KKTC. Eπίσης η ΚΚΤC λέει πως έχει επίσης δικαιώματα και στα ανοιχτά νερά στα νότια του νησιού.
……………..
Τα οικόπεδα για τα οποία ισχυρίζονται οι Ρωμιοί πως έβγαλαν άδειες είναι οικόπεδα 2,3,9 και 11. Η ιταλική ΕΝΙ με την νοτιοκορεάτικη Kogas ενδιαφέρονται για τα 2 και 3, η γαλλική Total και η ρωσική Novatek για το 9 και επίσης η Τotal για το Νο 11. Αλλά κάποια εξ αυτών των οικοπέδων βρίσκονται εντός των χώρων για τους οποίους έχει αδειοδοτήσει η KKTC την ΤΡΑΟ¨
Τι μπορούμε να κάνουμε στις εταιρίες κολοσσούς ;
Μιλώντας σχετικά με το θέμα ενεργειακός αναλυτής, εστίασε στο ότι οι ενδιαφερόμενες εταιρίες είναι εταιρίες κολοσσοί, και σχολίασε ως εξής :
¨Μεταξύ αυτών είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία παραγωγός φυσικού αερίου στην Ρωσία Novatek, και η εταιρία κολοσσός ΕΝΙ που είναι ένας εκ των εταίρων για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream που έχει εγκρίνει και η Τουρκία, Eίναι συζητήσιμο αν μπορεί να κάνει κάτι η Τουρκία σε αυτές τις εταιρίες. Κάνουν βήμα πίσω αυτές οι εταιρίες ; Δεν είμαι σίγουρος. Η GKRY εμπιστεύεται στο ότι είναι μέλος της Ε.Ε. Καθώς κανένας άλλος πλην ημών δεν αναγνωρίζει την KKTC, κανείς δεν υπολογίζει τις αδειοδοτήσεις και τις άλλες δράσεις της. Δυστυχώς η Τουρκία σε αυτό το θέμα είναι 10 χρόνια πίσω. Εάν η ΤΡΑΟ είχε αρχίσει γεωτρήσεις στα οικόπεδα 2 και 3 δεν θα υπήρχαν ούτε η ΕΝΙ ούτε η Kogas. Η Τουρκία είναι ανάγκη να έχει τα δικά της πλοία και τις δικές της πλατφόρμες εξόρυξης¨.
Ούτε φωνή από την ΕΝΙ
Οι αρμόδιοι της εταιρίας ΕΝΙ παρά τις επίμονες ερωτήσει μας, ανέφεραν πως δεν θέλουν να σχολιάσουν το συγκεκριμένο θέμα, ενώ υπάλληλος της εταιρίας απαντώντας στα γραπτά ερωτήματα που τους απευθύναμε μας είπε πως ¨Δεν σχολιάζουμε σε αυτό το θέμα¨.
Οι εταιρίες παίζουν με την φωτιά
Αρμόδιοι της ΤΡΑΟ τόνισαν πως περιοχές από τα οικόπεδα 1-12 που ισχυρίζεται πως αδειοδότησε η GKRY συγκρούονται με περιοχές που αδειοδότησε και η KKTC, και δήλωσαν πως ¨ Οι εταιρείες που θα εισέλθουν εδώ παίζουν με την φωτιά. Διότι εδώ είναι ταυτόχρονα και χώροι άδειας της KKTC. Οι Ρωμιού παράνομα και χωρίς να ρωτήσουν την KKTC, πραγματοποίησαν έναν διαγωνισμό. Και εμείς λοιπόν δεν λαμβάνουμε υπόψη τον διαγωνισμό τους¨.
……………..
Εφ. Χουριέτ 7/11/2012
Μερβέ Ερντίλ
Σχ : Πόσο θράσσος έχουν οι άνθρωποι… Δεν φτάνει που έχουν δεκάδες ψηφίσματα του ΟΗΕ σε βάρος τους για την παράνομη κατοχή της μισής Κύπρου, τώρα θέλουν δικαιώματα και στην υπόλοιπη ! Η χρησικτησία του κλέφτη !