Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΚΥΠΡΟΣ, ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

0 σχόλια Share:

¨Απειλή¨ 10 δις $ προς την Τουρκία

20560899

Η Κύπρος υπέγραψε με ισραηλινο-αμερικανικό όμιλο, προσύμφωνο ίδρυσης σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου 10 δις $.

Η κίνηση αυτή που έγινε την ώρα που γινόταν συζητήσεις για το αν το φυσικό αέριο θα μεταφερόταν μέσω LNG ή μέσω ενός νέου αγωγού που θα περνούσε μέσα από την Τουρκία, προκάλεσε σχόλια του τύπου ¨Η Τουρκία πρέπει να κινηθεί γρήγορα για τον αγωγό¨. Τα τελευταία χρόνια που η Α. Μεσόγειος βλέπει το άστρο της να λάμπει στις έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αποτελούσε θέμα συζήτησης το πως οι ενεργειακές αυτές πηγές θα έφταναν στις παγκόσμιες αγορές. Δύο είναι οι επιλογές που πρόβαλαν την τελευταία περίοδο σχετικά με τα αποθέματα στα ανοιχτά του Ισραήλ και της Κύπρου.

1) Η ίδρυση ενός μεγάλου σταθμού LNG και 2) η κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα εκτείνεται στην Τουρκία.

Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου να εγκρίνει το προσύμφωνο κατασκευής του LNG από την αμερικανική Noble και την ισραηλινή Delek, εκλαμβάνεται ως μια τάση προτίμησης προς το LNG. Ειδικοί όμως του ενεργειακού τομέα σχολιάζουν πως καθώς η επιλογή του αγωγού είναι πολύ πιο οικονομική, μπορεί ουσιαστικά να πρόκειται για μήνυμα των εταιριών προς την Τουρκία με το περιεχόμενο ¨Βιάσου¨.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Οι εταιρίες Noble Energy και Delek είναι οι δύο βασικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα ανοιχτά του Ισραήλ και της Κύπρου.Η Noble Energy έχει το 70% του αμφισβητούμενου οικοπέδου Νο 12, και είχε ανακοινώσει πως εκεί βρήκε απόθεμα φυσικού αερίου 200 δις κυβικών μέτρων. Η ισραηλινή Delek είναι που έχει το υπόλοιπο 30% στο οικόπεδο 12. Οι δύο εταιρίες είναι επίσης μέτοχοι στα πεδία Λεβιάθαν και Ταμάρ, στα ανοιχτά του Ισραήλ. Εντέλει όταν η αποκάλυψη αυτών των δύο εταιριών σχετικά με τον σταθμό LNG προκάλεσε κινητικότητα στις ενεργειακές αγορές, αναλυτές που παρακολουθούν το θέμα, σχολίασαν πως η Τουρκία πρέπει να κινηθεί γρήγορα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου, οι εγκαταστάσεις του LNG, θα κοστίσουν 10 δις $. Ειδικός όμως σε θέματα φυσικού αερίου που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο σχολίασε ως εξής ¨Ο αγωγός από το Ισραήλ και την Κύπρο που θα φτάνει στην Τουρκία κοστίζει 2 με 2,5 δις $. Κάτι που επιστρέφεται σε 3 με 5 χρόνια. Ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα για τον σταθμό του LNG θα είναι τουλάχιστον 15 χρόνια. Τι σημαίνει λοιπόν η κατασκευή του αξίας 10 δις $ LNG,και δεν προτιμάται η 2,5 δις $ επιλογή προς Τουρκία ; Για ποιο λόγο τέθηκε στην επικαιρότητα αυτή η ακριβή επιλογή ;¨.

Ο συγκεκριμένος ειδικός σε θέματα φυσικού αερίου σχολιάζει πως ο αγωγός προς την Τουρκία μπορεί να είναι η πιο οικονομική επιλογή για τους πόρους της Α. Μεσογείου, αλλά μπορεί στην επιλογή να επηρεάζει η πολιτική στάση της Τουρκία στο Κυπριακό, και δήλωσε πως ¨Η Τουρκία βλέπει το φυσικό αέριο στα ανοιχτά της Κύπρου, ως μια ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού¨.

Εξελήφθη ως μήνυμα προς την Άγκυρα

Ένας άλλος αξιωματούχος του τομέα φυσικού αερίου, τονίζει πως το Ισραήλ επιθυμεί το συντομότερο δυνατό να κατευθύνει το αέριο του στις παγκόσμιες αγορές, και δηλώνει πως ¨Εκλαμβάνω αυτήν την εξέλιξη ως μήνυμα προς την Άγκυρα¨. Από την άλλη η Κύπρος στοχεύει με έρευνες στα υπόλοιπα δήθεν 6 οικόπεδα, να βρει φυσικό αέριο μεγέθους 1 τρις κυβικών μέτρων. Σύμφωνα με τα νυν υπάρχοντα στοιχεία η αξία αυτού είναι περίπου 400 δις $.

Πως θα υπάρξει λύση στην Κύπρο ;

Αρμόδιοι του υπουργείου Εξωτερικών μελετούν ένα μοντέλο ώστε οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα βγούνε στα ανοιχτά της Κύπρου, να μοιραστούν ανάλογα με τον πληθυσμό. Σύμφωνα με αυτό προβλέπεται πως τα κέρδη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα μοιραστούν στις δύο πλευρές του νησιού ανάλογα με τον πληθυσμό. Ειδικοί υπογραμμίζουν πως η ίδρυση του σταθμού LNG φέρει την σημασία πως η Κύπρος δεν πρόκειται να δώσει μερίδιο στην Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου(KKTC) και δηλώνουν : ¨ Όταν οι Ελληνοκύπριοι χωρίς να καλέσουν καθόλου την KKTC, συστήνουν ανεξάρτητα σχέδια με τις Delek και Noble, αυτό σημαίνει πως έχουν στραφεί σε δεύτερη εναλλακτική. Τότε τι θα κάνει το υπουργείο Εξωτερικών ; Διότι η επίλυση του Κυπριακού θα δυσκολευτεί έτι περισσότερο¨.

Εφ. Χουριέτ 22/6/2013

 Σχ : Εμείς πάλι ελπίζουμε οι Κύπριοι να προτιμήσουν να βάλουν φωτιά στα κοιτάσματα φυσικού αερίου παρά να περάσει αγωγός από την Τουρκία…Να ζεσταθούν και τα ψάρια ! Πως λένε ; Το καίω , σε σένα δεν το δίνω !

Όσο για την φαεινή ιδέα του μοιράσματος των όποιων κερδών ας μας πουν που την είδαν να έχει εφαρμοστεί ; Το δίκαιο είναι οι Τουρκοκύπριοι που είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπληρώνουν ΟΛΕΣ τους τις υποχρεώσεις (φορολογική δήλωση, στρατιωτική θητεία.κ.α.), ναι αυτοί να έχουν τα ίδια οφέλη με κάθε άλλο πολίτη της Κυπριακής δημοκρατίας. Όλα τα άλλα είναι ανοησίες.

Previous Article

ΑΡΘΡΟ ΙΩΑΝΝΗ ΦΡΙΤΖΑΛΑ

Next Article

ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΙΚΟΝΙΟ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!