Μεταφράσεις Και Νέα Των Τουρκικών Εφημερίδων Και Ιστοσελίδων Που Αφορούν Την Ελλάδα

ΣΤΙΓΜΕΣ ΗΡΩΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ

No Comments Share:

Η αντίσταση ¨ενός¨ αντάρτη στο Οραμάρ

Ο αντάρτης Χέλο Μαχαμπάτ περιέγραψε την σύγκρουση των πέντε ημερών στον λόφο του μάρτυρα Ραχιμέ στην περιοχή Οραμάρ του νομού Χακκάρι, όπου σκοτώθηκαν οκτώ στρατιώτες.

Όπως σε πολλά μέρη του Β. Κουρδιστάν (Τουρκία) έτσι και στην περιοχή Οραμάρ του Χακκάρι οι συγκρούσεις είναι πολύ σφοδρές και έντονες. Ο τουρκικός στρατός καταβάλλει έντονες προσπάθειες για να πάρει τα εδάφη που ελέγχουν οι αντάρτες. Ένα από αυτά ήταν ο λόφος του μάρτυρα Ραχιμέ στην περιοχή Οραμάρ.

Ο αντάρτης Χελό Μαχαμπάτ κατάγεται από το Αν.Κουρδιστάν και είναι υπεύθυνος ομάδας τριών ανταρτών. Σύμφωνα με αυτά που περιγράφει, ο τουρκικός στρατός από τις 9 έως τις 14 του μηνός προσπάθησε πολλές φορές να διεισδύσει στον λόφο μάρτυρα Ραχιμέ. Και κάθε φορά οι προσπάθειες του εμποδίστηκαν από τους αντάρτες του Χέλο. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι οι προσπάθειες του τουρκικού στρατού αν εισέλθει με εκατοντάδες στρατιώτες εμποδίστηκαν από έναν μόνο αντάρτη. Δηλαδή από την αντίσταση του Χελό Μεχαμπάτ.

ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

Ο Χελό Μεχαμπάτ πολέμησε για πέντε μέρες με τον τουρκικό στρατό περιγράφει ως εξής την σύγκρουση και τις επιθέσεις του τουρκικού στρατού :

¨Εμείς ήμασταν τρία άτομα που μέναμε στον λόφο μάρτυρα Ραχιμέ. Κατά την 9η Ιουνίου οι σύντροφοι είχαν πάει να πάρουν νερό από την πηγή. Εμείς περιμέναμε τον εχθρό σε ένα στενό. Καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχιζόταν επί μακρόν, δεν ήταν σαφές το πότε θα ερχόταν οι στρατιώτες. Για αυτό και εμείς παρατηρούσαμε από ασφαλές σημείο τις κινήσεις του εχθρού. Οι δύο φίλοι πήγαν για νερό και εγώ παρατηρούσα τριγύρω. Πρόσεξα πως ξαφνικά ο εχθρός πυροβόλησε τους δύο συντρόφους. Αλλά οι σύντροφοι κατάφεραν να προφυλαχτούν από τις σφαίρες που έπεφταν. Αργότερα οι στρατιώτες που πυροβόλησαν αποσύρθηκαν πίσω στον λόφο Οραμάρ.

Ως μέτρο ασφαλείας πιάσαμε ακόμη δύο στενά. Τα μέρη που πιάσαμε ήταν στρατηγικά. Από κάποια μέρη θεωρούσαμε απίθανο να έρθει ο εχθρός, αλλά πάλι είχαμε πάρει τα μέτρα μας.

Λέγαμε πως εάν ο εχθρός αρχίσει κάποια επιχείρηση προς τον λόφο πρώτα θα έριχναν βόμβες από αέρα και από ξηρά. Διότι αυτή είναι η κλασσική συμπεριφορά των οργανωμένων στρατών. Αλλά ο εχθρός δεν έπραξε έτσι. Χωρίς να χρησιμοποιήσει τεχνική επιχείρησε να διεισδύσει. Φυσικά εμείς είχαμε υπολογίσει αυτό το είδος διείσδυσης. Και ανάλογα με αυτήν κάναμε τις εμφανίσεις μας.

Στις 9 Ιουνίου κατά το βράδυ με σωστή έρευνα εντόπισα κινήσεις του εχθρού. Στον λόφο ήμασταν τρία άτομα αλλά ήμασταν με υψηλό ηθικό και ενθουσιασμένοι. Όταν ενημέρωσα τους άλλους δύο είπαν ¨Ας έρθουν¨. Και αρχίσαμε κάνοντας αστεία μεταξύ μας να γελάμε.

 Σύγκρουση υπό το φώς του φεγγαριού : Τρείς στρατιώτες νεκροί

Το βράδυ κατά τις 8 παρατηρούσα την περιοχή. Στο μεταξύ κατέβηκα πιο κάτω από εκεί που βρισκόμασταν. Κάποια στιγμή άκουσα κάτι θορύβους. Πέτρες κατρακύλησαν και νόμισα πως ήταν κανένα άγριο ζώο, αλλά μετά από ένα λεπτό ακοής αντιλήφθηκα πως δεν ήταν κάτι το συνηθισμένο. Υπήρχε φεγγαρόφως. Άρχισα να καταλαβαίνω πως οι θόρυβοι προερχόταν πίσω από έναν βράχο. Σύντομα κατάλαβα ότι επρόκειτο για στρατιώτες του εχθρού που ερχόταν. Οι στρατιώτες κινούνταν από τρεις μεριές προς το σημείο όπου βρισκόμασταν. Ανάμεσα σε μένα και στον εχθρό η απόσταση δεν ήταν ούτε 30 μέτρα. Καθώς είχα απομακρυνθεί πολύ από τους άλλους δύο συντρόφους θέλησα να πάω να τους ενημερώσω, αλλά όταν γύρισα να φύγω είδα εκεί μια ομάδα στρατιωτών. Αυτοί δεν με είχαν προσέξει. Η μεταξύ μας απόσταση ήταν 8-9 μέτρα και καθώς αυτοί δεν με είχαν προσέξει στόχευσα και τους πυροβόλησα. Δύο στρατιώτες πέθαναν εκεί επιτόπου. Οι στρατιώτες έπαθαν σοκ και κάποιοι κραύγαζαν. Εγώ παρατηρούσα τις κινήσεις τους. Στο μεταξύ δύο στρατιώτες βγήκαν πάνω από τον βράχο και τους χτύπησα και εκείνους. Ο ένας έπεσε νεκρός πάνω στον βράχο, ενώ ο άλλος κατρακύλησε στην άλλη πλευρά. Φυσικά εν τω μεταξύ οι στρατιώτες αμυνόμενοι με πυροβολούσαν αλλά δεν έπαθα τίποτε διότι άλλαζα μέρος.

 ¨ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ¨

Αυτή η σύγκρουση διήρκεσε μερικά λεπτά. Εγώ αμέσως πήγα κοντά στους σύντροφους. Και οι δύο είχαν ακούσει τους πυροβολισμούς και ήταν έτοιμοι. Τους περιέγραψα την κατάσταση και αναπτυχθήκαμε και οι τρεις. Περιμέναμε για κάποιο διάστημα, ενώ ησυχία υπήρχε και στον εχθρό. Κατά τις 12.00 είδαμε τους στρατιώτες να έρχονται από δύο πλευρές. Για να φωτίσουν την περιοχή έριξαν πυροτέχνημα. Προσέξαμε ότι υπό το φώς που δημιουργήθηκε οδηγήθηκαν στους νεκρούς και τους τραυματίες που είχαν. Εμείς παρατηρούσαμε από πάνω όλες αυτές τις κινήσεις.

Το άλλο πρωί κατά την αναγνώριση που έκανα, είδα πως 12 στρατιώτες κατευθυνόταν προς το στρατόπεδο. Ενημέρωσα τους συντρόφους πως σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες και ένας τραυματίστηκε, καθώς και ότι η μονάδα που είχε κάνει την επιχείρηση είχε αποσυρθεί. Οι σύντροφοι στην άλλη πλευρά ήταν αναπτυγμένοι στις θέσεις τους. Εκείνη την μέρα ήταν ησυχία και δεν έγινε τίποτε.

Την άλλη μέρα οι δύο σύντροφοι πήγαν πάλι να φέρουν νερό. Εγώ τους ζήτησα πηγαίνοντας ο ένας να προφυλάγει τον άλλο. Στις 09.30 ακούστηκαν ήχοι όπλων. Εγώ παρακολούθησα τους ήχους των όπλων και αντιλήφθηκα ότι περίπου 50 στρατιώτες είχαν περικυκλώσει τον λόφο όπου βρισκόμουν. Είπα στον εαυτό μου πως αυτοί δεν πρόκειται να κάτσουν καλά. Ερχόταν από μέρος που δεν το περίμενα. Υπολογίζοντας τις κινήσεις τους είπα να τους ξεγελάσω. Διότι ήμουν μόνος μου και ερχόταν από δύο πλευρές. Έμεναν λίγα λεπτά. Εγώ είπα πως μέχρι την τελευταία μου ανάσα δεν θα αφήσω τον λόφο. Οι κοντινότεροι σε μένα σύντροφοι ήταν σε απόσταση τουλάχιστον 40 λεπτών. Οι στρατιώτες μιλούσαν τουρκικά αλλά εγώ δεν καταλάβαινα. Ξαφνικά είδα έναν στρατιώτη να τρέχει, τον πυροβόλησα και πέθανε. Δύο ακόμη στρατιώτες ήρθαν κατά πάνω μου και τους χτύπησα και τους δύο. Ο ένας έπεσε από τα βράχια. Εκείνη την στιγμή σκέφτηκα να δω και από την άλλη μεριά του βράχου όπου βρισκόμουν και είδα από εκεί 3 στρατιώτες να έρχονται. Σχεδόν είχαν φτάσει στην κορυφή όταν τους πυροβόλησα. Στο μεταξύ πυροβολούσαν και οι στρατιώτες. ¨Όταν οι σφαίρες έφτασαν εκεί όπου βρισκόμουν άλλαξα μέρος. Ήταν μια σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα μας, που κράτησε περίπου μισή ώρα. Σε αυτή την σύγκρουση είδα πέντε πτώματα στρατιωτών άψυχα να κείτονται χάμω. Ένας ήταν τραυματίας και φώναζε συνέχεια.

¨ΖΗΣΑΜΕ ΜΙΑ ΕΝΤΟΝΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ¨

Εγώ σε σχέση με τους στρατιώτες ήμουν σε πλεονεκτικό σημείο και τους έβλεπα εύκολα. Στο μεταξύ ήρθαν κοντά μου και οι άλλοι δύο σύντροφοι. Με τον ερχομό τους ένοιωσα κι εγώ άνετα. Σκέφτηκα πως τώρα και στρατός ολόκληρος να έρθει δεν μπορούν να κάνουν τίποτε. Μετά από σύντομο διάστημα ήρθαν και άλλοι σύντροφοι και τότε δεν μας έμεινε καμμία ανησυχία. Ο αριθμός μας αυξήθηκε, ο εχθρός επιχείρησε ξανά να διεισδύσει και υπήρξε σφοδρή σύγκρουση. Ο εχθρός είχε πάλι απώλειες αλλά δεν εντοπίσαμε τι είδους ήταν αυτές. Η σύγκρουση αυτή κράτησε περίπου δύο ώρες.

 ΜΗ ΜΠΟΡΩΝΤΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟΝ ΛΟΦΟ ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ¨

Ο εχθρός αντιλαμβανόμενος πως δεν θα τα καταφέρει, άρχισε να χρησιμοποιεί βαριά όπλα. Ο λόφος που ήμασταν επί δύο μέρες δέχτηκε έντονο βομβαρδισμό από μαχητικά αεροπλάνα, ελικόπτερα κόμπρα, πυροβολικό και όλμους. Ο βομβαρδισμός κράτησε δύο μέρες. Καθώς όμως το μέρος μας ήταν καλό δεν μπόρεσαν να μας κάνουν τίποτε. Και την Πέμπτη μέρα ο εχθρός μη μπορώντας να καταλάβει τον λόφο υποχρεώθηκε να αποσυρθεί¨.

Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 2/8/2012

Σχόλιο : Ως ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτους τους ήρωες σας παρουσιάζουμε το παρακάτω βίντεο με το εμβατήριο του ΠΚΚ μαζί με στιγμές αντίστασης στον κατακτητή.

Previous Article

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΝΑΡΕΔΕΣ

Next Article

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΣΤΟ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙ ΘΕΡΜΕΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Ίσως Σας Ενδιαφέρουν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *